Rip Akım Tehlikesi’ne dikkat!

Rip Akım Tehlikesi’ne dikkat!

Rip Akım Tehlikesi’ne dikkat!

Rip Akım Tehlikesi’ne dikkat!

Rip Akım Tehlikesi’ne dikkat!
27 Haziran 2015 - 07:21

* Havaların ısınması ile birlikte tatilciler deniz kıyılarına akın etmeye başladılar. Uzmanların denizde Ters Akım’a (Rip) dikkat çekerek denize girecekleri uyarını dikkate alarak biz de okuyucularımızı aydınlatmak istedik.







HABER MERKEZİ


Okulların tatil olması ve havaların tahammül sınırlarını zorladığı bunaltıcı sıcaklarda, bir nebze olsun ferahlamak için girilen denizlerimizde kol gezen tehlikelere dikkat edilmesi gerekmektedir. İki tarafta dalga olmasına rağmen arada bir kesiklik varsa o alan tehlikenin ölüm getirebileceği alandır. Biz de sorumlu gazeteci olarak Rip Akıntısı ve bundan nasıl kurtulabileceğimizi araştırarak sizlerle paylaşmak istedik.


* Rip Akıntısı nedir?


Kıyıya ulaşan dalgaların etkinse tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik ir şekilde meydana gelir. Rip Akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha karışıktır. Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan Rip Akıntıları’nda sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket eder.


Uzmanların belirttiğine göre, halk arasında “ kum göçmesi veya kum kayması” olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayına, “Rip Akıntıları” neden oluyor. Rip Akıntıları, kıyılarda meydana gelen doğal bir olay ve kıyının morfolojik özelliklerine bağlı olarak, dünyanın birçok ülkesinde görülebiliyor. Rip Akıntıları, kıyıya dik gelen dalgaların, kıyıdaki kayalık, rıhtım, mendirek ve kalabalık halde yüzen insanların bulunduğu kesimlerde, dalgaların doğrusal gidişini kesintiye uğratan nesnelerin etkisiyle oluşabiliyor. Dalgalarla kıyıya yığılan sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturmakta ve kıyının uygun bir kesiminden genellikle o sahanın en derin kesiminden denize doğru dönerek Rip Akıntısı meydana getirmektedir.


* “Karaya yüzmeyin!”


Ters akıntı çok güçlüdür. Kapıldığınız anda insanı karadan uzaklaştıracak şekilde açığa çekecektir. Bu durumda en çok yapılan hatalardan biri de karaya yani akıntıya karşı yüzmektir. Ters akıntı saniyede 1-2 metre hatta bazen saniyede 10-20 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ediyor. Bu akıntıya kapılan insanlar, çok iyi yüzme bilseler bile boğulma riskiyle karşılaşıyorlar. Kıyılardaki boğulmaların önemli bir kısmı da bu akıntılar neden olmaktadır. (Gülcan Kutlu)