Proje kapanıyor, Eğitim Merkezi açılıyor

Proje kapanıyor, Eğitim Merkezi açılıyor

Proje kapanıyor, Eğitim Merkezi açılıyor

Proje kapanıyor, Eğitim Merkezi açılıyor

Proje kapanıyor, Eğitim Merkezi açılıyor
22 Mayıs 2010 - 09:16

Kırklareli’de Avrupa Birliği ile işbirliği içinde yürütülen “Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Dereköy’de “Yıldız Dağları Biyosfer Alanı Doğa Eğitim Merkezi” bugün açılacak


* HABER MERKEZİ
Kırklareli’de Avrupa Birliği ile işbirliği içinde yürütülen “Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi”nin kapanış toplantısı ile “Yıldız Dağları Biyosfer Alanı Doğa Eğitim Merkezi”nin açılışı bugün yapılacak.
Projenin kapanış toplantısı Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde saat 09.00’da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayacak. Ardından Proje’nin tanıtım sunumu yapılacak. Açılış konuşmalarının ardından ödül töreni gerçekleştirilecek. Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelenmesinin ardından açılacak olan stantlar gezilecek.
* Dereköy’de “Yıldız Dağları Biyosfer Alanı Doğa Eğitim Merkezi” açılacak
“Yıldız Dağları Biyosfer Alanı Doğa Eğitim Merkezi”nin açılışı aynı gün saat 15.00’te merkez ilçeye bağlı Dereköy Köyü’nde gerçekleştirilecek. Yarı Açık Eğitim Salonu’nda eğitimlerin startı verilecek. Açılacak olan merkezin gezilmesinin ardından Sincap Tiyatro Grubu tarafından sahnelenecek olan Çocuk Oyunu’nun izlenmesi ile program sona erecek.
Yapılacak olan etkinlikle ilgili olarak açıklamada bulunan Kırklareli Çevre ve Orman İl Müdürü Fikri Erbaş şunları kaydetti:
“Avrupa Birliği ile işbirliği içinde yürütülen "Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi" nin kapanış toplantısı ve beraberinde yapılacak olan "Yıldız Dağları Biyosfer Alanı Doğa Eğitim Merkezi"nin açılışı ile 22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Günü etkinlikleri bugün Kırklareli'de gerçekleştirilecektir.
Avrupa Birliği'nin (AB) Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında desteklenen, Çevre ve Orman Bakanlığı; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda yürütülen  Kırklareli İli'nin Karadeniz'e bakan kısmını oluşturan Yıldız Dağlarında uygulanan "TR 06 02 16 Yıldız Dağlarında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi" Aralık 2008 tarihinde uygulanmaya başlanmış ve Aralık 2009 tarihinde tamamlanmıştır.
Proje ile Yıldız Dağlarında 130.000 ha.lık bir alanda çalışmalar yürütülmüştür. Alanda biyosfer rezervi yaklaşımıyla biyolojik çeşitlilik envanterleri yapılmış, sosyal değerlendirmeler gerçekleştirilmiş, alanın katılımcı bir yaklaşımla yönetim planlaması yapılmış ve proje sahasının biyosfer alan olarak kabul edilmesine yönelik bir Biyosfer Alan Adaylık Dosyası hazırlanmıştır.
Proje ile ayrıca; biyolojik çeşitlilik, doğa koruma, korunan alanlar, sürdürülebilir kalkınma ve biyosfer alanlar da dahil olmak üzere öncelikle Yıldız Dağları özelinde akabinde tüm Türkiye'yi içerecek şekilde "Doğa Eğitimlerinin" yapılmasını konaklamalı olarak destekleyecek bir "Yıldız Dağları Doğa Eğitim Merkezi" oluşturulmuştur.
Yıldız Dağlarında gerçekleştirilen tüm bu çalışmaların ilgililerle ve özellikle bu alanda yaşayanlarla paylaşılması, "Çok Fonksiyonlu Doğa Eğitim Merkezi"nin resmi olarak açılışının yapılması, Yıldız Dağları’nda keşfedilen yeni bitki türünün (Allium rumelicum-Rumeli soğanı) bilim dünyasına kazandırılması için "22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü" özellikle tercih edilmiştir. Çünkü, bilindiği üzere, İnsanların başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temeli biyolojik çeşitliliktir. Tıpta kullanılan ilaçların yarısının kökenini yabani bitki ve hayvanlar oluşturmaktadır. Üretimi yapılan tüm tarım çeşitlerinin, yani kültüre alınmış bitki ve hayvan türlerinin temeli doğada bulunan yabani akrabalarına dayanmaktadır. Gıda ve tarım için önem taşıyan ve giderek azalan canlı kaynaklar, bu gün bir ülkenin sahip olabileceği önemli avantajlar arasında yer almaktadır.
Ülkemiz de biyolojik çeşitlilik açısından avantajlı ülkelerden birisidir. Bazı tarım ürünlerinin ana vatanı ülkemizdir. Her geçen gün ülkemizin biyolojik çeşitliliğine yeni türler dahil olmakta ve bilim dünyasına kazandırılmaktadır.
* “Ülkemiz biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynaklar listesine dahil edilmiştir”
Zira Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ile bilim dünyasına 1 bitki türü, muhtemel 3'de omurgasız hayvan türü kazandırılmıştır. Ayrıca ülkemizde ve Trakya'da varlığı bilinmeyen bazı bitki ve hayvan (flora-fauna) türleri ile mağaralar da "Yıldız Dağları Biyosfer Projesi" ile ülkemiz biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynaklar listesine dahil edilmiştir.
Gerek proje ile elde edilen çıktıların ve sonuçların paylaşılması, gerek "Yıldız Dağları Doğa Eğitim Merkezi”nin resmi olarak açılışının yapılması ve gerekse 22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Günü'nün kutlanması amacıyla bugün "Yıldız Dağlan Biyosfer Etkinlikleri" gerçekleştirilecektir.
Söz konusu etkinliklere; Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Müsteşar Yardımcısı ile Bakanlığın ilgili Birimlerinden yetkililer, diğer ilgili Bakanlıkların temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya temsilcileri katılım sağlayacaktır. Etkinliklere ayrıca kamu kurum ve kuruşlarının Kırklareli’deki temsilcileri, yöre halkı, öğrenciler, çocuklar ve proje ekibi katılacaktır. Yine, proje kapsamında işbirliğini esirgemeyen ve ortaklaşa çalışmaları sürdüren Bulgaristan tarafından da 15 kişilik bir ekip katılım sağlayacaktır.
Etkinlikler sırasında, proje kapsamında gerçekleştirilen, İlköğretim Okulları arasında Parmak Boya Resim Yarışması ve Slogan Yarışmasında dereceye giren okullara çeşitli ödüller verilecek, çocuklar için tiyatro gösterileri düzenlenecek ve kurum, kuruluş, dernek ve köylerin açtıkları sergiler gezilecektir.
Ayrıca; özel olarak giydirilip hazırlanarak, çevre bilincini yükseltmek amaçlı eğitimler vermek üzere 81 ilimizi gezerek hizmet vermek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen 5 vasıtadan birisi bugün Dereköy'e "Yıldız Dağları Doğa Eğitim Merkezi"ne ulaştırılacak ve etkinliklere katılanların hizmetine sunulacaktır.
Proje süresince gerçekleştirilen envanter çalışmaları sonucunda, Yıldız Dağları’nda ve Trakya Bölgesi’nde ilk defa tespit edilen bitki ve hayvan türleri kamuoyu ile paylaşılacak ve Bakanlık Biyolojik Çeşitlilik veri tabanı olan "Nuhun Gemisi”ne dahil edilecektir.” (s)