Prof. Dr. Mazhar Osman ve Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısa hayatı yazılacak

Prof. Dr. Mazhar Osman ve Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısa hayatı yazılacak

Prof. Dr. Mazhar Osman ve Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısa hayatı yazılacak

Prof. Dr. Mazhar Osman ve Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısa hayatı yazılacak

Prof. Dr. Mazhar Osman ve Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısa hayatı yazılacak
16 Temmuz 2010 - 09:11

Kırklareli Merkez ilçe Karaumur meydanında bulunan manavların kaldırılmasının ardından belediye dükkanları yıkılarak Karaumur Meydanındaki kirli görüntü kaldırıldı.

HABER MERKEZİ

Dükkanların yıkımının ardından Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur ‘Bir şehir meydanları ve anıtlarıyla bilinir’ diyerek, meydan parkı için plan ve proje hazırlandı.
Kırklareli Belediyesi tarafından hazırlanan plan ve proje neticesinde havuz ve şelaleli park yapımı hızla çalışmalarına başlanıldı.
Yaklaşık 2 ay önce yapımına başlanılan park neredeyse bitme aşamasına geldi. Yetkililerden alınan bilgilere göre Havuz’un yapımının bittiği sadece su devir daim motorunun takılmadığı, parkın etrafını dolaşan kaldırımların, parkın içinde bulunan granit taşların döşendiği, elektrik tesisatının ve su tesisatının döşendiği belirtildi. Hava şartları el verişli olursa yaklaşık 3 hafta sonra biteceği açıklanan meydan parkında şelalenin taş kaplaması ve çok tanrıcılık döneminde şarap tanrısı diye ilan edilen Dionysos’un kabartması yapılacağı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi kaldığı ifade edildi.
Ayrıca Prof. Dr. Mazhar Osman ve Hekim, Hizmet ve Siyaset adamı Dr. Mehmet Fuat Umay’ın kısaca hayatlarının yazılacağı mermerlerin dikildiği belirtildi.
Prof. Dr. Mazhar Osman kimdir?
1884'te Dedeağaç'ın Sofulu Kasabası'nda dünyaya gelen Mazhar Osman, Askeri Tıbbiye-i Şahane'den 20 yaşında ve sınıfın birincisi olarak mezun olmuştur. Bilgi ve görgüsünü arttırmak üzere kendi kıt mali imkanları ile gittiği Almanya'da ALZHEIMER, SPIELMAYER, SPATZ, JACOB, CERLETTI, gibi ünlü kişilerin yanında çalışmış, dönüşte Gülhane'de Dr. Raşit Tahsin'in kürsüsüne asistan olmuştur. Raşit Tahsin Hoca 1908'de Gülhane'den ayrılıp çalışmalarını Haydarpaşa'daki fakültede sürdürmeye başlayınca, Mazhar Hoca onun yerine atanmış ve 1.Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar bu görevde kalmıştır. Mazhar Osman büyük çabalar harcayarak Dr. Refik Saydam'ında yardımı ile Toptaşı Bimarhanesi'ni kapatarak, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ni Bakırköy'deki geniş arazı içinde kurup, bugünkü gelişmesini sağlamıştır.
Dr. Mehmet Fuat Umay kimdir?
Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurucusu, TBMM 1. Döneminde Bolu, 2. Dönem'den 8. Dönem'e kadar (1920-1950) Kırklareli milletvekilliği yapmış hekim, hizmet ve siyaset adamıdır.
24 Şubat 1885'te Kırklareli'nde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kırklareli'nde, liseyi Edirne Lisesi'nde okumuş, 1910 yılında ise İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Dr. Fuat Umay, siyasi yaşamı sırasında Himaye-i Etfal Cemiyetine gelir getirmesi amacıyla, Meclis'e birçok teklif getirmiştir.
Fuat Beyin, Amerika'da Türkler ve Gördüklerim (1927), Seçmenlerimle Başbaşa (1950) isimli iki kitabı bulunmaktadır.
Dr. Fuat Umay 1950 yılında seçimleri kaybetmesi üzerine siyasi hayattan çekilmiş, 1963 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. (ue)