“Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var”

“Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var”

“Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var”

“Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var”

“Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var”
11 Şubat 2011 - 09:16

Pınarhisar İlçe Tarım Müdürlüğü çiftçilerin modern tarım ve hayvancılık konularında ki bilgilerini arttırmak, Tarım ve Köy İleri Bakanlığı’nın uyguladığı destekleme politikaları hakkında çiftçileri bilgilendirmek için yaptığı gece toplantılarını sürdürüyor.

HABER MERKEZİ
Bu toplantılardan biri 9 Şubat 2011 Çarşamba günü Poyralı köyünde gerçekleşti. Poyralı köyünde düzenlenen toplantıya Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan, Pınarhisar İlçe Tarım Müdürü Ömer Faruk Naralan ve Poyralı Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Gökçe Özdemir ve çiftçiler katıldı.
Toplantıda Poyralı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin yaşamış olduğu sıkıntılar ele alınıp ağırlıklı olarak bu konuya yer verildi. Kooperatifin mevcut aşmazları hakkında bilgi alındı. Normalde aşılması gereken sıkıntıların kişilerin bir araya gelememesinden dolayı aşılamadığı sonucunun ortada olduğu öğrenildi.
Bu konuda çiftçilere açıklamada bulunan Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi fındıkkabuğunu doldurmayan sebepler yüzünden bu kooperatifi sonlandırılmasının doru olmadığını ifade ederek, 1977 yılında kurulan Poyralı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çeşitli olumsuzluklar nedeni ile atıl durumda olduğunu öğrendiğini ve bu duruma çok üzüldüğünü belirtti.
“34 yıllık bu kooperatifin kurucularının bir kısmı belki aramızda değiller. Böyle bir kooperatifi atıl durumda bırakmayalım. Gelin kooperatifi tekrardan canlandıralım.” şeklinde konuşan Müdür Çebi, Kooperatifin bakanlık görevlileri tarafından bir denetim programına alındığını Poyralı çiftçisinin önüne tertemiz bir kooperatif geleceğini kaydetti.
Bu tarz işleri yaparken hep beraber olunması gerektiğini belirten Müdür Çebi; “Fındıkkabuğunu doldurmayan sebepler yüzünden bu kooperatifi sonlandırmayın bir araya gelip bu kooperatife hayat verilmelidir. Poyralı köyü olarak sizde bu ismi ileriye götürecek potansiyel var. Bu potansiyeli iyi değerlendirin.” şeklinde konuştu.
Çiftçilere, karşılıklı güven oluşturulduğu taktirde kooperatifin tekrardan faaliyetlerine devam edebileceğini ifade eden Müdür Çebi, müdürlüğün bu konuda çiftçilere destek vereceğini belirtti.
Toplantıda konuşan İl Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan, Poyralı Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin önceki yıllarda Kırklareli’deki köy örgütleri arasında ilk 10 olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Sizin 10 lira 20 lira ortaklık payınız vardı, cironuz düştüğü için sermaye artırımına gidildi. Köyünüzde 500 kg süt üretimi var. Bu yeterli olmuyor. Genelde 2 tonun altında süt toplanıldığı zaman kooperatifler sigortalı işçisinin parasını karşılayamamaya başlıyor. Tabi sizde bakkal ve mazot vardı, belli bir süre böyle devam edildi. Ama sıkıntılarda devam etti.”
Lüleburgaz’da Süt Birliği olduğunu belirten Mehmet Özcan, Bu birliğe üyeliğin 300 lira kadar olduğunu duyduğunu,  Poyralı’dan 15 kişinin buraya 300 lira verdiğinde toplam 15 bin TL tutarın ortaya çıktığını ifade etti.
“Siz kendi kooperatifinize 10 lira 20 lira vermeyi çok gördünüz. Size; “Ortaklık paylarınızı tamamlayalım, yetmiyor. Bütçenizde öz sermayenizde olması lazım.” dediğimizde siz; “öderiz bakalım, veririz bakalım” dediniz. Kendi köyünüzde kooperatifinize sahip çıkmadınız. Lüleburgaz’daki Süt Birliği’ne giderek aylık verdiğiniz sütün makbuzunu götürmek zorundasınız. Ortaklık parasını ihmal ederek vermediniz şimdi kooperatifiniz kapanma noktasına geldi.” şeklinde konuşan Mehmet Özcan tüm köylerde köy örgütlerinin en güzel örneğinin kooperatifler olduğunu, Poyralıların kooperatiflerine sahip çıkması gerektiğini belirtti. Çiftçilerin; “Kooperatifimizin ne kadar borcu var? Kaç kişiyiz? 100 lira 200 lira verelim kooperatifimizi aktif hale getirelim” demeleri gerektiğini belirten Mehmet Özcan; “Sütünüz 500 kg’de olsa bir şekilde sermayenizi arttırarak bu işleyişinizin devam etmesi lazım. Şuanda kooperatifin kapandığı filan yok. Olağan üstü genel kurul yapıp; “kooperatifimizin yaşatılmasına karar verdik” deyin, bu kararı bana getirin. Bunun örneklerini yaşadık. Yani henüz bitmiş olan bir şey yok. Birlik beraberlik içinde kooperatif çatısı altında bütünlüğünüz devam ettiği sürece bu köy tükenmeyecek. Hazır mirası bitirmiş oldunuz. Bunu tükenmeden tekrar canlandırın. Devletimizin ve bakanlığımızın tüm destekleri artık köylü örgütleri aracılığı ile olacak. Bu açıdan olaya bakarak bir kez daha düşünüp taşının, bir yerinden başlatmanızda fayda var.” diyerek çiftçileri ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirdi.
Toplantıda çiftçilere; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın alan bazlı destekler, hayvancılık destekleri, çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması, telafi edici ödemeler, tarımsal amaçlı destekler, havza bazlı fark ödemesi, faiz indirimli kredi uygulamaları hakkında bilgiler aktarıldı. (cs)