“Pınarhisar’da Bal Ormanı oluşturduk”

“Pınarhisar’da Bal Ormanı oluşturduk”

“Pınarhisar’da Bal Ormanı oluşturduk”

“Pınarhisar’da Bal Ormanı oluşturduk”

“Pınarhisar’da Bal Ormanı oluşturduk”
21 Nisan 2012 - 09:37

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde faaliyet göstermekte olan 170 No.lu Pınarhisar Bal Üreticileri Birliği ile Pınarhisar Orman İşletme Şefliği’nin ortaklaşa yapılan çalışma kapsamında Bal Ormanı oluşturuldu.










HABER MERKEZİ





Yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgiler veren 170 No.lu Pınarhisar Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ali Osman Çalık şunları kaydetti:


“İnsanoğlunun ihtiyaçlarının her geçen gün çeşitlenmesi ve artması sonucunda doğal kaynaklar üzerindeki baskılarda artmakta, doğal çevre bozulmakta ve çevre sorunları her geçen gün etkisini daha fazla hissettirmektedir. Sanayileşme sonucu dünyamıza salınan sera gazları etkisi ile iklimin değişmesi ve yanlış arazi kullanımı sonucunda çölleşmenin etkisinin daha fazla görülmesi, yaşanılabilir çevreyi her geçen gün olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkileri azalmanın ve bu olumsuz etki ile mücadele etmenin yollarından birisi de ormansızlaşmanın önlenmesi ve daha önceleri başka amaçlarla kullanılan fakat zamanla terk edilerek atıl halde bulunan ve ormanlaşması mümkün olan yerlerde yeni orman alanları kurarak orman alanlarının arttırılması ile olmaktadır.


Birlik olarak yaptığımız müracaatlar sonucunda Pınarhisar Orman İşletme Şefi Cihan Genç’in verdiği büyük destekler ile ilçemize bağlı Hacıfaklı Köyü, Çayırdere Köyü ve Kurudere Köyü’nün ortak noktasında bulunan Eski Çayırköy Mevkii’ndeki 580 dönümlük alanda Bal Ormanı oluşturduk. Buraya 100 bin adet; Yabani Erik, İğde, Ihlamur, Akasya, Akçaağaç, Ahlat, Badem, Dut ve Muşmula Fidanı diktik.


Bu alanın ağaçlandırılması ile erozyonun önlenmesi, yöre halkının işlendirilmesi, sahaya arı kovanları yerleştirilerek yöre halkına alternatif geçim kaynağı yaratılması, piknik ihtiyacının karşılanması ile orman, ağaç ve doğa sevgisinin arttırılması, buraya yerleştirilecek arı kovanlarındaki  arı miktarının artması ile çevredeki meyve ve tarım alanlarında tozlaşmanın sağlanması ile ürün artışının sağlanması gibi olumlu etkileri görülebilecektir. Araştırmalara göre tesis çok tabakalı olması halinde arıların daha fazla yayılarak bal yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca ilave olarak burada yapılacak faaliyetlerle yöre halkının işlendirilmesi, yöre halkının piknik ihtiyaçlarının karşılanması ile orman, ağaç ve doğa sevgisinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Yine meyveli ağaç türlerinin dikilmesi sonucunda yaban hayatının gelişmesi ve bitkilendirme sonucunda karbon yutaklarının oluşması ile iklim değişikliği ile mücadeleye bir nebzede olsa katkı sağlanacaktır.” (s)