“Pehlivanköy halkı, Sığınmacı ve Mülteci Kampı’na karşı değil”

“Pehlivanköy halkı, Sığınmacı ve Mülteci Kampı’na karşı değil”

“Pehlivanköy halkı, Sığınmacı ve Mülteci Kampı’na karşı değil”

“Pehlivanköy halkı, Sığınmacı ve Mülteci Kampı’na karşı değil”

“Pehlivanköy halkı, Sığınmacı ve Mülteci Kampı’na karşı değil”
28 Temmuz 2011 - 08:47

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) tarafından Kırklareli’de “Askıdaki Yaşamlar ve Algıdaki Yaşamlar” adlı projesinin eğitim seminerini sona erdi. Kırklareli’de yapılan anketler, eğitim son gününde incelenerek Kırklareli il ve ilçesinde yaşayan kamu dairesinde çalışan halkın, sığınmacı ve mülteciler için kabul, tarama ve barınma merkezine karşı olmadıklarını ortaya çıkarttı.







HABER MERKEZİ


Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) tarafından Kırklareli’de düzenlenen, Avrupa Birliği (AB) Programı olan Sosyal Hizmetler Araştırma Belgeleme Eğitim Vakfı (SABEV) iş birliğinde yürütülen “Askıdaki Yaşamlar ve Algıdaki Yaşamlar” adlı projenin  26 Temmuz 2011 Salı günü Akkuş Kaya Otel’de başlayan ve 2 gün süren eğitim semineri 27 Temmuz 2011 Çarşamba günü sona erdi. 


Verilen eğitim seminerinde Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak Pehlivanköy ilçesinde de 750 kişilik sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi’nin 2014 yılında hizmete gireceğini söylemişti. Seminerin son gününde Pehlivanköy’e yapılacak olan 750 kişilik sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi için Kırklareli’de yapılan anket çalışmaları anlatıldı.


Kırklareli halkının özellikle kamuda çalışan erkek personelinin sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi’nin yapımı konusunda olumsuz bir tepki verilmediğini bildiren SGDD Araştırma Koordinatörü Özlem Uyan, kamuda çalışan bayanların ve diğer vatandaşların erkeklere göre daha şüpheci baktıklarını vurguladı. Uyan, anket çalışmaları için çalışmaların yapımından bir ay önce Kırklareli Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ile resmi yazışma yaptıklarını belirterek;


“Biz Kırklareli’de anket yapmak için öncelikli olarak Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ile resmi yazışma yaparak gerekli izinleri alıyoruz. Fakat bizden önce bir takım insanlar da anket yapmak amacıyla vatandaşların kişisel bilgilerini almışlar ve bu sebepten dolayı bizlere kapı kapı dolaşmamıza izin vermediler. Bunların yanı sıra Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü personeli ile anket yapmamıza bile izin vermediler. Bizlere sadece merkez ilçe Fevzi Çakmak Bulvarı üzerinde bulunan esnafları dolaşmamıza ve kamu kurumlarını dolaşmamıza izin verdiler. Bizlerde yolda gördüğümüz vatandaşlarla da anket çalışmamızı gerçekleştirdik. Kısaca yolda karşılaştığımız bayanlar sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi’nin yapımı konusunda biraz çekingen davranırken kamuda çalışan bayanlar ise biraz daha olumlu yaklaştılar. Yolda karşılaştığımız ve esnaflar konuya daha sıcak bakarak para akışının hızlanacağını belirttiler ve anketin büyük bir bölümü olumlu olarak karşılandı.


Pehlivanköy’de yaptığımız anketlerde ise ilçe halkı sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi’nin yapımına karşı olmadıklarını aksine böyle bir yerin yapımının ardından devletin elini daha yakından hissedeceklerini söylediler ve hemen hemen herkes olumlu yaklaştı.


Kısacası Kırklareli il genelinde yaptığımız anketler il ve ilçelerde oturan Kırklareli dışından gelerek kamu dairesinde çalışan personel sığınmacı ve mülteciler için Kabul, Tarama ve Barınma Merkezi’nin yapımını bekliyor. Anketlerde özellikle bir tek evlenme ile ilgili olarak sorulan soru daha fazla dikkatleri çekti. Trakya halkı, Trakya dışından olanlara kız vermek istemedikleri, sığınmacı ve mültecilerle evlenme gibi bir duruma olumlu bakmadıklarını belirttiler” dedi.


Toplantı yapılan anket değerlendirmesinin ardından, toplantıya katılanların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi. (ue)