Pedina Gölü, yeniden suya kavuştu

Pedina Gölü, yeniden suya kavuştu

Pedina Gölü, yeniden suya kavuştu

Pedina Gölü, yeniden suya kavuştu

Pedina Gölü, yeniden suya kavuştu
13 Temmuz 2015 - 07:21





* Kırklareli'de, Türkiye ve Avrupa'nın, kayın ve meşe ağırlıklı en büyük Longoz orman içindeki gölün yıkılan seti yerine doğal set yapıldı. Kırklareli Orman ve Su İşleri Şube Müdürü İhtiyar; "Birçok bitki türünü barındıran ve yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılayan göl 5 ay sonra yeniden suyuna kavuştu" dedi.





HABER MERKEZİ


Türkiye'nin ve Avrupa'nın, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan en büyük Longoz ormanı içinde yer alan ve doğal nedenlerle önündeki setin yıkılması sonucu susuz kalan Pedina Gölü, yapılan doğal setle yeniden eski canlılığına kavuşuyor.


Kırklareli Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Filiz İhtiyar yaptığı açıklamasında, Longoz Ormanları içerisinde bulunan 5 gölden biri olan Pedine Gölü'nün geçtiğimiz şubat ayında aşırı yağışlar nedeniyle önündeki setin yıkılması sonucu susuz kaldığını kaydetti.


Devlet Su İşleri 11. Şube Müdürlüğü Ekipleri tarafından gölün önüne yaklaşık 8 metre uzunluğunda toprak ve taşla doğal set yapıldığını anlatan İhtiyar, gölün yeniden eski canlılığına kavuşmaya başladığını dile getirdi.


Gölün barındırdığı bitki türleri ve yaban hayvanları açısından çok önemli olduğunu ifade eden İhtiyar; “Şubat Ayı’nda aşırı yağışlar nedeniyle gölün önündeki set yıkılarak, su seviyesi çok azaldı. Longoz ormanları sit alanı olduğu için gerekli izinlerin alınması nedeniyle yaklaşık 5 ay geçti. Her şeye rağmen gölü kurtarmayı başardık. İçerisinde birçok bitki türünü barındıran ve yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılayan göl 5 ay sonra yeniden suyuna kavuştu" diye konuştu.


Longoz Ormanları içerisinde Erikli, Haman, Saka, Mert ve Pedina Gölleri’nin bulunduğunu anlatan İhtiyar, 5 gölün de barındırdığı bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğuna dikkat çekti. Göller arasından Pedina Gölü’nün en büyük ikinci göl olduğunu belirten İhtiyar, gölün 2 metre derinliğinde ve yüz ölçümünün 10 hektar olduğunu bildirdi. Filiz İhtiyar, Pedina Gölü’nü önemsediklerini belirterek, gölün en kısa sürede eski canlılığına kavuşacağını sözlerine ekledi.


* Pedina Gölü


Longoz Ormanları’nın batısında yer alan ve meşe ağaçlarıyla çevrili göl, barındırdığı kara leylek popülasyonuyla özel koruma alanı statüsünde bulunuyor. Avrupa ve Afrika arasında yer alan kuş göç yolu üzerinde yer alan Pedina Gölü, sonbahar göçü esnasında önemli sayıda leylek ve su kuşları için dinlenme, üreme, beslenme ve barınma alanı olarak biliniyor. Alanda üreyen önemli türler arasında ak kuyruklu kartal, küçük orman kartalı, balaban, kara leylek, kara ağaçkakan, ortanca ağaçkakan, ak sırtlı ağaçkakan ve çizgili ötleğen yer alıyor. Zengin bir orman altı floraya sahip göl çevresinde yüksek popülasyona sahip korunması gereken türler arasında yer alan su kestanesi, göl soğanı, kardelen, beyaz nilüfer ile floristik açıdan en önemli özelliğe sahip kamış, dik sığır sazı, zambak, dar yapraklı saz gibi rizomlu bitkilerin oluşturduğu yüzen adacıklar bulunuyor. (aa)