Pazarcı esnafının yüzü güldü

Pazarcı esnafının yüzü güldü

Pazarcı esnafının yüzü güldü

Pazarcı esnafının yüzü güldü

Pazarcı esnafının yüzü güldü
24 Ekim 2013 - 09:20

Kırklareli merkez ilçe Sungurbey Caddesi’nde kurulan Çarşamba Pazarı esnafının yüzü bu hafta güldü. Bayram sonrasında Cumartesi günü kurulan Cumartesi Pazarı’nda fiyatların yüksek ......




HABER MERKEZİ


Kırklareli merkez ilçe Sungurbey Caddesi’nde kurulan Çarşamba Pazarı esnafının yüzü bu hafta güldü. Bayram sonrasında Cumartesi günü kurulan Cumartesi Pazarı’nda fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşlar filelerini doldurmadan evlerinin yolunu tutmuştu. Ancak dünkü Çarşamba Pazarı’nda ise fiyatlar neredeyse yarıya düşmesine rağmen Domates’in tezgâhlarda az olması dikkat çekti.


* Mantar altınla yarıştı 6 Lira 


Pazarda en dikkat çeken ve en pahallı ürün olarak Mantar dikkat çekti. Kilosu 6-8 Lira arasında olan mantar tezgâhlarda ya kaldı ya da alan kişiler yarım kilo ile kendi bütçesini dengelemeye çalıştığı görüldü. 


* Balıkçılarda fiyatlar düştü vatandaş Bayram etti


Çarşamba pazarında en kalabalık olan yerlerin başında Balıkçı tezgâhları geldi. Akşamüstü saatlerine doğru neredeyse tezgâhlarındaki balıkları bitiren Balıkçıların yüzü adeta güldü. Tezgâhlarda bulunan balıkların fiyatları ise şu şekilde oluştu: Çipura 5 Lira, Levrek 5 Lira, Hamsi 5 Lira, Barbun 10 Lira, Çinekop 15 Lira, Sardalya 6 Lira, Alabalık 3 Lira, Somon 15 Lira.  


* Yeşillikler ucuzladı


Geçtiğimiz hafta sonu 4-5 Lira civarında bulunan yeşillik fiyatları Çarşamba Pazarında yarıya düştü. Maydanoz ve Roka 50 kuruş-1 Lira’dan alıcı bulurken Havuç, Göbek Salata, Karnabahar ve Lahana 2 Liradan satıldı. Geçtiğimiz hafta sonu 75kuruş ile 1 lira arsında satılan Patatesin fiyatı 1,5 Liraya yükseldi. Ispanak ise yine aynı fiyattan 4 Liradan satılmaya devam edildi. 


Senelerden Pazarcı esnafı olarak çalışan yeşillikçi Cemile abla ve Zeynel Kanar bun hafta fiyatların neden bu kadar düştüğünü şu şekilde kaydettiler:”Bunlar bizim kendi bahçemizin ürünü. Fiyatlarıda piyasa şartlarına göre belirlemeye çalışıyoruz. Bir yerde dört lira olan bir malı başka bir yerde iki liraya görüyorsan o işte mutlaka bir şey vardır ve sorulması gerekiyor. Hafta sonu fiyatlar gerçekten yüksekti. Vatandaşın kesesini de düşünmek gerekiyor. Sonuçta bizlerde vatandaşız. Ancak bazı konularda vatandaşların düşüncelerini anlamakta zorluk çekiyoruz. İki Lira yazdığımız bir ürüne 1,5 Lira olmaz mı? Diye pazarlık yapıyor. Bizim de emeğimize yazık bu malı bugün ekip yarın almıyoruz. Bizlerde emek sarf ediyoruz. Vatandaşımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz. Bu haftalarda Lahana tezgahlarda çoğalmaya başladı. Bizler Trakya insanı olarak Tarhanayı ve onun yanında turşuyu çok seviyoruz. Lahana Turşusu için şunları öneriyoruz:


Malzemeler: 1 büyük sert beyaz lahana, 3 lt su, 3 su bardağı sirke, 15 silme yemek kaşığı salamura tuzu, Bir avuç kuru nohut, Bir limon, 5 litrelik cam kavanoz,1 baş sarımsak, 3 adet defneyaprağı, 1 avuç kereviz yaprağı, Yarım demet maydanoz, 5 adet turşuluk acı biber (acı olması arzu edilirse)


Hazırlanışı: Suyu, sirkeyi ve tuzu bir kaba döküp tuz eriyene kadar karıştırın. Lahananın koçanını altından oyup çıkartın, en üst yaprağını koparıp atın. Sonra lahanayı uzunlamasına ikiye bölüp istediğiniz incelikte doğrayın. Limonu enlemesine ince ince dilimleyin. Sarımsakları diş diş çıkartın. Kavanoza lahanayı, limonları, sarımsakları, maydanozu, kereviz yapraklarını, nohutları ve acı biberleri (acı istemeyenler biber koymayabilirler) kavanoza koymadan önce güzelce yıkayıp üzerlerinde delikler açın. Böylece acılığını bırakacaktır. Onları karışık bir şekilde yerleştirin. Tüm lahanalar sığmayabilir, onları ağzı kapalı bir kapta buzdolabına kaldırın. Hazırladığınız sirkeli suyu lahanaların üzerine dökün (kavanozun ağzına kadar gelmeli). Suyun artanını bir şişeye ya da kaba koyarak buzdolabına kaldırın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin ve kuru bir yere kaldırın. Ertesi gün kavanozun kapağını açın, lahanalar biraz çökmüş ve suyu azalmış olacak. Bir önceki günden ayırdığınız lahanalardan ekleyin, yine üzerine ayırdığınız sirkeli sudan ilave edin. Kapağını kapatıp yine serin ve kuru bir yere kaldırın. Eğer elinizde lahana arttıysa bir sonraki gün yine kapağını açıp aynı işlemleri yapın (ta ki bütün lahana bitene kadar) Tüm lahanalar bitince 10 gün bekletin. Arada kavanozun kapağını açıp suyunu kontrol edin, gerekiyorsa yine sirkeli sudan ilave edebilirsiniz. 10 gün sonra lahananızın tamamı yemeğe hazır. Salamura suyu tam olarak: 1 litre suya 1 su bardağı sirke ve 5 silme yemek kaşığı salamura tuzu şeklindedir. Bu su ile salatalık, biber vs turşuları da yapabilirsiniz. (Serkan Koçtürk)