Pazarcı esnafına bir dokun bin ah işit

Pazarcı esnafına bir dokun bin ah işit

Pazarcı esnafına bir dokun bin ah işit

Pazarcı esnafına bir dokun bin ah işit

Pazarcı esnafına bir dokun bin ah işit
19 Ağustos 2013 - 09:19

Kırklareli merkez ilçede Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı bu hafta havanın rüzgârlı olmasında dolayı etkilendi.


HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçede Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı bu hafta havanın rüzgârlı olmasında dolayı etkilendi. Sadece rüzgârdan değil müşterilerin az olması da esnafın bir hayli sıkıntılı olmasına sebep oldu. Pazarcıların tezgahlarında üretilen malların miktarı bol ve ekonomik olmasına karşın talebin az olması dikkat çekti. Domates, Soğan ve Patatesin fiyatı ortalama olarak 50 kuruş, 1 ve 1,5 liradan satışa sunuldu.
* “Destek versinler daha çok üretelim”  
Pazarcı Esnaflarından Salim Bircan ve eşi Hanife Bircan pazarda en ilginç ve normalde tropik iklimlerde yetişen Kudret narı satmak için uğraş verenlerden. Kendileri ve daima bu ilginç meyveyi kullanan Hasan Erol Pulat Kudret narı hakkında şu bilgileri verdiler:
“Meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından çok zengin.  Kudret narı demir, kalsiyum, fosfor ve değişik vitaminleri içerir. İspat edilmemekle birlikte, yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiyi ve çekirdekleri açık yaralar için kullanılacaksa zeytinyağında mide ve iç hastalıklarda kullanılacaksa bal’da altı ay boyuca serin bir ortamda bekletiliyor. Bu meyvenin tohumlarını hıdrellez sabahı Yasin-i şerif okuyarak dikiyoruz. Kudret narının hemoroid şişliklerini indirdiği, yapraktan elde edilen çözeltinin öksürük kesici ve ateş düşürücü olduğu, aynı zamanda barsak boşaltıcı ve barsak kurtlarına karşı etkilidir. Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılmaktadır. İltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca mide hastalıklarının tedavi ettiği de biliyoruz. Bizler bunun seri üretimini yapabiliriz. Büyük firmaların bu konu hakkında son zamanlarda talepleri oluyor. Ancak bizlere bunun için bir kaynak ayırsalar daha çok üretim yapabiliriz” dediler. Bu meyvenin büyük yararları olduğunu söyleyen Hasan Erol Pulat şunları anlattı: “Zamanında elim kesilmişti derin bir kesik oluşmuştu. Bu kudret narını kullanarak tedavi ettim. Hastaneye gitmiş olsaydım büyük ihtimalle dikiş atacaklardı. Bu meyvenin her derde deva bir bitki olduğunu biliyorum ve mucizevî bir şey olduğunu söyleyebilirim.”
* “AVM’ler işimizi sekteye uğratıyor”
Bir başka pazarcı esnafı olan Berrin Hotunlu ise büyük alışveriş merkezlerinin pazarcı esnafının işini baltaladığını ve malın yok pahasına gittiğini dile getirdi ve şu şekilde devam etti:
“Ben hem üretiyor hem de satıyorum. İşimiz kolay değil. Birçok masraf yapılıyor ama Pazar tezgâhına geldiğinde 1-1,5 liraya mal satmaya çalışıyoruz. Bunun masrafını çıkarmaya çalışıyoruz. Burada ne işçiliğin ne emeğinin karşılığını alma gibi bir şansın yok. Hele birde aracıların eline düştün mü yandın. Fiyatı kırdıkça kırıyorlar ondan sonra malı daha pahalıya piyasaya sürüyorlar. Ancak bizim esnaf olarak en büyük sıkıntımız AVM’ler neredeyse her köşe başına mahalle bakalı gibi açılmaya başlandı. Bunlar hem küçük esnafın bakkalların sonu getirdiler şimdide pazarcının sonunu hazırlıyorlar. Tezgahların da meyve, sebze her şey var. Bizimde sonumuzu getirmeye çalışıyorlar. Bizler birinci elden malımızı piyasa sürmeye çalışıyoruz malın kalitesi her şey ortada. Ancak bu tür yerlerde malzemeleri haftalarca büyük buzhanelerde malı bekletip hiç olmayacak zamanda malı piyasaya sürüyorlar ve istedikleri fiyata satıyorlar. Durum böyle olunca da fiyat açısından onlarla rekabet etme şansımız olmuyor. Kısacası işimiz çok zor. Ama yapacak bir şey yok bir şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Şimdi 1-2 lira olan mal akşamüstlerine doru 50 kuruşa düşüyor. Bunun nedeni de kimse malzemesinin elde kalmasını istemiyor. En azından kar değil alınan malın parasını çıkarayım ya da zararın bir kısmı karşılayayım diye düşünüyor herkes. Allah yardımcımız olsun nereye kadar dayanacak insanlar bilmiyorum ama görüntü iyi değil.”
“Bir tane tuvalet yapmak bu kadar mı zor?”
Pazarcı esnafının dertlerinden bir tanesi de hem Çarşamba Pazarı’nda hem Cumartesi Pazarı’nda bir tane bile tuvalet olmaması yönünde bu konuda isimlerini vermeden konuşan pazarcı esnafı şunları dile getirdi ”Burada binlerce insan var hem esnaf hem müşteri olarak. Burada sabahın erken saatlerinden itibaren gecenin geç saatlerine kadar tezgâhlarımızın başındayız. Doğal olarak tuvalet ihtiyaçlarımız da oluyor. Ancak ne burada Cumartesi pazarında ne de Çarşamba pazarının etrafında bir tane bile tuvalet yok. Buradaki en yakın tuvalet otogarda Çarşamba pazarında ise istasyonda. Bir tane portatif tuvalet ya da kabin koymak çok mu zor? Yerler için para almaya gelince peşin peşin alınıyor ancak hizmete gelince herkes kendi başının çaresine baksın diye düşünüyorlar. Umuyoruz ki bu işe de bir çözüm getirirler” (Serkan Koçtürk)