“Para Politikaları” masaya yatırıldı

“Para Politikaları” masaya yatırıldı

“Para Politikaları” masaya yatırıldı

“Para Politikaları” masaya yatırıldı

“Para Politikaları” masaya yatırıldı
04 Ocak 2011 - 09:29

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörlüğü tarafından 03 Ocak 2011
Pazartesi günü KLÜ Konferans Salonu’nda ‘Para Politikaları’ konferansı
verildi.

HABER MERKEZİ

Konferansa Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Üniversite öğretim görevlileri, öğretim üyeleri ve Üniversite öğrencileri katıldı.
KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç yaptığı açılış konuşmasında ‘Para Politikaları’ konferansını verecek olan Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız’ın Kırklareli’de olmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Aykaç Parmaksız’ın öğrencisi olduğunu ifade ederek; “Üniversite döneminden sayın İlker Parmaksız benim hocamdır. Benim hayatımda itibar konusunda katkıları vardır” dedi.
Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız “Para Politikaları” konulu konferansında şunları kaydetti;
“Para politikalarının bazı varsayımları var. Onları iyi bilmek gerekiyor. Davranış biçimi ve gücümüz para politikasını ve merkez bankasını etkiliyor. Rasyonel beklentiler teorisi 1970 yılında hakim oldu. Rasyonelliğin amacı insanların sistematik hataları yapmaması anlamına gelir ve bunu herkes bilmiyor. Ama iktisat teorisinde bunun yeri yok. Merkez bankasında iletişim genel müdürlüğü var. Merkez bankası olarak biz insanları aldatmaya yönelik politika istemiyoruz. Günümüzdeki para politikaları genel çerçeveleri irdelerken rasyonel politika uyguluyoruz. Günümüzde para politikaları beklentilerin ana maddeleri yönündedir. Para politikasının özelliklerini sıralayacak olursak, para politikası verimsiz, etkisiz, gereksiz ve parasızdır. Para politikalarının en önemli özelliği ekonomiyi geç etkilemesi ve değişken sonuçlar vermesidir. Amerika’da 6 ayla 24 ay arasında uygulamaya geçerken, Türkiye’de 3 ayla 9 ay arasında reel karar, 9 ayla 11 ay arasında enflasyon karar açıklanıyor. Bazen öyle bir sorunlar ortaya çıkıyor ki bazen karar sonucu gidişatla tam tersi sonuç veriyor. Türkiye’de 1987 yılında, 1994 yılında ve 1998 yılında olmak üzere 3 kez yüksek enflasyon geçirdik. Enflasyon döneminde alınan para politikası kararları gecikmeli olarak ekonomiyi etkiliyor. Bu böyle olunca sabit oranlı politika uyguluyoruz ve buda sıkıntı yaşatıyor.
Para politikalarının özelliklerinden biri olan etkisiz olması insanların rasyonel olduğunu gösteriyor. Kararları öğrenip ona göre davranış sergiliyoruz. Para politikaları istihdam sağlamaz ve bu yol o yüzden izlenmez. Para politikalarında istihdam bakımından bir izlenim yapılmamalı çünkü etkisiz olur.
Ekonomide düşüş ve azalma olursa farklı bir uygulama var. Deprem, sel gibi afetler meydana geldiğinde ekonomiyi büyük oranda etkiler.” (ue)