“Organ Nakli sorunları tüm Dünya’da yaşanıyor”

“Organ Nakli sorunları tüm Dünya’da yaşanıyor”

“Organ Nakli sorunları tüm Dünya’da yaşanıyor”

“Organ Nakli sorunları tüm Dünya’da yaşanıyor”

“Organ Nakli sorunları tüm Dünya’da yaşanıyor”
23 Aralık 2011 - 09:37

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Rafet Yiğitbaşı, Organ nakli sorunlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünya ülkelerinde de yaşandığını söyledi.

  





HABER MERKEZİ


Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından 22 Aralık 2011 Perşembe günü “Türkiye’de Organ Nakli ve Sorunları” konulu bir panel düzenlendi. Saat 11.00’da Rektörlük Merkezi Salonu’nda gerçekleşen panele Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Sağlık Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.  


Panel öncesi açılı konuşmaları gerçekleştirildi ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç bir konuşma yaptı.





*“Üniversiteye katılan yeni bölümler ile güçleniyoruz”


Üniversite’nin, eklenen her yeni bir bölüm ile güçlendiğini ifade eden Rektör Aykaç şunları kaydetti;


“Üniversite olarak kendimizi bulunduğumuz alanlarda güçlendirmeye gayret ediyoruz. Gelişen ve dinamik bir üniversiteyiz. Yeni bölümler üniversitemize katıldıkça farklı alanlarda eğitim öğretim ve araştırmalar yapıyoruz. Bulunduğumuz yörede tüm insanlar ile birlikte hareket ediyoruz. Dünyada meydana gelen değişmeleri yakından takip ederek toplum ile birada olup, toplumdan bir adım önde hareket ederek toplumda çığır açan kurum olmak zorundayız. Toplumun geleceğini aydınlatmak bizlerin görevidir. Bu bağlamda toplum ile birliktelik sağlamayı önemsemekteyiz.” 





*“Organ nakli bilimsel açıdan irdelenmelidir”


Konuşmasının devamında organ naklinin istenilen seviyelerde olmadığını vurgulayan Rektör Aykaç; “Türk toplumu son günlerde organ nakli konusunu tartışıyor. Ama organ nakli ile ilgili arzu edilen seviyede bir gelime yok. Toplumdaki duyarlılığı artırmak hepimizin görevidir. Bilimsel açıdan bu konun irdelenerek yöre insanımıza aydınlatıcı fikirler sunmalıyız. Bu faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Katılan panelistlerimize bizlere katkı sunacakları için teşekkür ediyorum, panelin faydalı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.





*“İlim ve bilim ilgi görmeye başladı”


Daha sonra kürsüye davet edilen Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren bir konuşma yaptı. Özeren, Kırklareli’de ilim ve bilimin üniversite öncülüğünde daha fazla ilgi görmeye başladığını belirterek şunları kaydetti;


“Kırklareli Üniversitesi çok kısa bir geçmişi olmasına rağmen çok hızlı gelişiyor. Üniversitemiz sıklıkla bu tarz faaliyetler düzenliyor. Diğer taraftan eğitim kalitemizin yükseltilmesi için güzel çalışmalar yapılıyor. Toplumda ney itibar görürse insanların ilgisi o yöne doru olur ve gelişme başlar. Kırklareli’de ilim ve bilim ilgi görmeye başladı. Üniversitemizde bu noktada güzel faaliyetler yapıyor. Bazı ülkelerde küçük şehirler vardır. Bu şehirler içlerinde bulunan üniversitelerin farklı ve güzel başarıları ile tüm dünyada adlarını söz ettiriyor. Umarım Kırklareli’de üniversitesinin başarıları ile adını sıklıkla her yerde söz ettirir. Çünkü rektörümüz üniversite için çok başarılı çalışmalara imza atıyor. Tıbbi alanda önemli bir konunun Kırklareli’de tartışılması çok güzel bir olay, organ nakli önemli bir konu, fakat bu konunun sorunlarının olduğu bellidir. Organ naklinin en önemli engeli halk arasındaki bazı yaklaşımlardan ibarettir. Bu paneli önemsiyoruz. Umarım ilimize ve üniversitemize fayda sağlar.” 


Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panel Başkanı Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Rafet Yiğitbaşı panel hakkında ön bir konuşma yaparak panelistlerin tanıttı.





*“Organ nakli konusunda çok fazla bilinmeyen nokta var”


Prof. Dr. Yiğitbaşı konuşmasında organ naklinin sorunları olduğunu, fakat bu sorunların sadece Türkiye’de değil tüm dünya ülkelerinde de yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti;


“Kırklareli Üniversitesi olarak geçen yıl kanser konusunda bir panel düzenlenmişti. Bu yılda organ nakli konusuna değineceğiz. Organ nakli toplum tarafından önemsenmesi gereken bir faaliyet alanıdır. Birçok tıp fakültesi bile bu alanda çalışmalar yapmıyorsa organ nakli konusunu gündemine almıyor. Kırklareli Üniversitesi, tıp fakültesi olmadığı halde böyle önemli bir konuyu gündeme getiriyor. Bu organizasyonu düşünenlere gerçekten teşekkür ediyorum.


Organ nakli tıp biliminin dev adımlar ile ilerleyen faaliyet alanlarından biridir. Bu faaliyetin gelecekte ulaşabileceği noktaları tahmin edemiyoruz. Beklide sonsuz bir şekilde gelişmeye devam edecek. Çok fazla İlgi odayı olan organ nakli konusunda bilinmeyenlerde çok fazla, tıp profesörleri arasında dahi yeterli bilgi düzeyine ulaşılamadığını yapılan istatistikler göstermektedir. Organ naklinin belli bir noktaya gelmesi tüm dünyada sorunlar ortaya koymaktadır. Organ nakli sorunları Türkiye’ye has bir sorun değildir. Tüm ülkelerde organ nakli faaliyetleri sorunlar ile boğuşmaktadır. Bu sorunların temelinde organ temininde yaşanan zorluklar merkezi bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilen panelimiz toplumun bilinçlendirilmesine katkı sağlar ve her zaman çok önemsenmektedir.”


Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Rafet Yiğitbaşı’ın Panel Başkanı olduğu programda ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Mehmet Sökmen “Hepatitler” isimli sunumunu yaptı ardından Prof. Dr. Mehmet Rafet Yiğitbaşı “Organ Nakli Pratiği” sunumunu, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaşı “Böbrek Yetmezliği, Diyaliz mi? Organ Nakli mi?” isimli sunumunu, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Orum “Organ Naklinin Dini Yönü” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Panelin sonunda tüm katılımcılara ikramda bulunuldu. (cs)