OKU/YORUM Polis, şiddete karşı kadını evde mi koruyacak!

OKU/YORUM Polis, şiddete karşı kadını evde mi koruyacak!

OKU/YORUM Polis, şiddete karşı kadını evde mi koruyacak!

OKU/YORUM Polis, şiddete karşı kadını evde mi koruyacak!

OKU/YORUM Polis, şiddete karşı kadını evde mi koruyacak!
31 Aralık 2013 - 09:35

Rahmi Sağlık



















Kadına şiddeti ve cinayetleri önlemek amacıyla 2012’de hayata geçirilen 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, herhalde yetersiz ki, kadına şiddet ve cinayetler devam ediyor. 


Geçen hafta kadına şiddet konusu, bir gazete tarafından masaya yatırılarak 6 Avukatın görüşü alındı. Katılımcı Avukatlar, mevcut yasa ve uygulamalarla şiddetin önlenmesinin zor olduğunu belirtirken değişik öneriler de bulundular. 


Fakat 2 avukatın ileri sürdüğü ve benzerliği olan önerilerinde, İzmir’de polis tarafından korunan öğretim görevlisi Serpil Erfındık, 6 aylık koruma süresinin bittiği gün, boşandığı kocası tarafından öldürülmesine değindiler.


Bu iki avukat, 6 aylık koruma süresinin az olduğunu, sürenin uzatılması için tekrar yazılı müracaat gerektiğinden Erfındık, korunmayı uzatamadığı için korunamadığını söylediler. Koruma sürelerinin daha uzun olmasını ve yaygınlaştırılması önerisinde bulundular.


Bu 2 avukatın belirttiği gibi koruma süresinin uzatılıp yaygınlaştırılması ile şiddetin önlenmesi pek mümkün değil. Çünkü 76 milyonun yarısı kadın. Kadınların kaçını polisle koruyacaksın. O zaman 5-10 milyon polis mi görevlendireceksin? Diyelim ki, polisi buldun. Polis, kadının evi içinde nöbet mi tutacak, Kadını gölge gibi mi takip edecek.


Bana göre bu tür geniş kapsamlı koruma ile kadına şiddetin ve cinayetin önlemesinin zor olacaktır. Bunun yerine, şiddetin sebebinin iyi araştırılması, şiddet için tahrik mi var. Şiddetli kıskançlık mı var. Yoksa şiddeti yapan da psikolojik bir sorun mu var. Bu araştırmanın yapılabilmesi için de şiddete maruz kalacağını hisseden kadın, sıkıntısını açıkça, çekinmeden, Kadınları Koruma Dernekleri’ndeki uzmanlara anlatmalıdır. 


Dernek olmadığı yerlerde bu amaçla Uzmanlı Bürolar oluşturulmalıdır. Gerekirse hazırlanacak bir yasa ile uzmanlarca şüpheli ve sorunlu görülen erkeklerin öfke kontrolü ve gerekirse psikolojik tedaviye alınmalıdır. Bunun yapılabilmesi için dediğimiz gibi kadınların gösterilecek uzmanlara bilgi vermesi gerekecektir.