Okumak nefes almaktır

Okumak nefes almaktır

Okumak nefes almaktır

Okumak nefes almaktır

Okumak nefes almaktır
03 Mayıs 2013 - 09:21


GENÇ KALEM











Kardelen Kaplıca





Toplumumuzun kanayan yarasıdır kitap okumak. Hatta kategorilere ayırmadan “okumak”… Binlerce yıl önce icat edilen yazı, 100 yaşını doldurmayan bilgisayara, televizyona, internete yeniliyor günümüzde. Ardından halkımızın okumaya üşendiği, Türk Edebiyatı’nın yapıtaşı olan kitaplar renkli cama ve beyaz perdeye aktarılıyor. İzleyeni, konuşanı çok oluyor haliyle. Senaristlerin dehası sanılan diziler, kalem tutan yaratıcı yazarların eseri aslında. 170 sayfalık kitaplar 4-5 senelik diziler oluyor, 10-15 liraya alıp kimse okumaz ama onlarca saat kendini televizyonun başına kilitliyor ve onun kölesi olabiliyor.


2000 yıl önce Ovidius “Gençlerini kitapla beslemeyen toplumların sonu acıdır.” demiş. Çevremiz bize Ovidius’un haklılığını kanıtlıyor aslında. Dünya ekonomisine yön veren Japonlar %14’lük bir payla düzenli olarak kitap okuyor. Edebiyatın ve sanatın diyarları İngiltere ile Fransa toplumlarının ise %21 düzenli olarak kayboluyor kitap sayfalarında. Amerika 100 vatandaşının 12’siyle bu ülkeleri takip ediyor.


Peki ya biz ? 


Yani kitabın ihtiyaç sırasında ilk 235’e son sıradan giriş yaptığı, 10 yılda 1 kitap okuyan, her gün 5 saat televizyon izleyen fakat yılda sadece 6 saat kitap okuyan güzel ülkenin eşsiz insanları…


Yılda ortalama bir Japon kadar kitap okumamız için 97  yılda okuyacağımız kitabı 12 ayda okumalıyız. 300 kat daha fazla kitap okumalıyız ki bir Norveçli olalım. Anadolu da son 5 yılda kapadığımız 10.000 kitapçıyı yeniden açmalıyız ki listenin 86. Sırasından yükselelim…


İstatistikler imkânsızdan esen bir rüzgara karşı koşmamızı istiyor bizden. İlk okunduğunda gözleri korkutuyor ama yapacaklarımız çok basit. Son birkaç yıldır kitap kampanyaları sürdürüle geliyor, okuma yazma seferberlikleri, kitap okuma yarışmaları, kitap fuarları, imza günleri…


Karşımızdan esen rüzgara karşı arkamızdan esen küçümsenmeyecek bir kuvvet var yani. Ama hepsinden ayrı bir yana farkına varmamız gereken bazı şeyler var.


Kitap okumak yemek, içmek, uyumak kadar temel bir ihtiyaçtır. Kitap zihnimize nefes aldırmaktır. Kitap dünyanın farkına varmaktır aslında. Yaşamdan keyif almanın sembollere dökülmüşüdür. 


Bahaneniz mi var? Yaşınız mı geçmiş mesela, yoksa zamanınız mı yok?


Bırakın bunları bir kenara. Bulduğunuz ilk açıklıktan kafanızı dışarı uzatın. Ya da elinizdeki gazetenin diğer sayfasına bakın. Harfler sizin okumanız için bekliyor aslında. Haydi derin bir nefes alın, bir kitap açıp okuyun ki zihninizde nefes alsın.