“Okullarda işlenen suçların 1. sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunuyor”

“Okullarda işlenen suçların 1. sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunuyor”

“Okullarda işlenen suçların 1. sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunuyor”

“Okullarda işlenen suçların 1. sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunuyor”

“Okullarda işlenen suçların 1. sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunuyor”
25 Nisan 2012 - 09:30





* Kırklareli Ticaret Meslek Lisesi Öğrencileri “Gençlik Tüneli Projesi” kapsamında “Saldırganlık, Şiddet, Zorbalık” konuları ile ilgili “Sorun Çözme, Polis Kimdir Ne İş Yapar, Çocukların Mağdur Olmaması İçin Neler Yapılması Gerekir” konularında bilgilendirildi.





HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez İlçede bulunan lise öğrencileri, Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği “Gençlik Tüneli Projesi” kapsamında “Saldırganlık, Şiddet, Zorbalık” konuları ile ilgili “Sorun Çözme, Polis Kimdir Ne İş Yapar, Çocukların Mağdur Olmaması İçin Neler Yapılması Gerekir” konularında bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.


Bu kapsamda Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğünce 24 Nisan 2012 Salı Günü Kırklareli Ticaret Meslek Lisesi 9., 10., 11. ve 12. Sınıf öğrencilerine Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde, Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Naim Uğurlu tarafından, “Şiddet, Zorbalık Saldırganlık Şiddet Zorbalığın Gençler Arasındaki Yaygınlığı” konularında bilgiler verildi.


Uğurlu okullarda işlenen suç listesinin birinci sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;


Türkiye’de pek çok kişi son yıllarda gençler arasında şiddet davranışlarının ciddi biçimde arttığına inandırılmıştır. Medya bu konuda sansasyonel haberlerle ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde polis kayıtlarına girmekten korkulduğu için rapor edilmeyen bazı olayların olduğunu da söylemek lazım. Yapılan araştırmalarda liselerde çete olaylarının arttığı gözlemlenmiştir. Okullarda işlenen suç listesinin birinci sırasında hırsızlık ve kasten yaralama bulunmaktadır. Saldırganlık, şiddet, zorbalığı ise öğretmenlere yönelik olanlar, öğretmenlerin çocuklara yönelik şiddeti, anne – babanın şiddeti veya istismarı, suça itilen çocukların şiddeti ve televizyon şiddeti olarak bazı başlıklar altında toplayabiliriz. Lise çağı erkek öğrencilerin adli kayıtlara geçmiş suç oranları kız öğrencilere oranla daha fazladır. Bu erkek öğrencilerin fiziksel saldırganlığa daha fazla başvurduğunu gösterir.  Saldırganlık şiddet zorbalığı önleme çalışmaları olarak, çatışmayı uyandıran çevresel uyarıcıların, çevresel koşulların farkında olmak, kızgınlıkla verilen tepkilerin sonuçlarının farkında olmak, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek, şiddete alternatif olabilecek davranışların düşünülmesi amaçlanmıştır.


* Şiddete uğrayan bir tanıdığınıza nasıl yardım edebilirsiniz? 


Dinleyin; dinlemek ona yapacağınız en değerli yardımdır. İlgilenin; ona değer verdiğinizi, dostluğunu önemsediğinizi hissettirin. Yardım alması için destek olun; ona yardımcı olabilecek yakınlarının olup olmadığını sorun. Bilgi verin; hiç kimsenin kendisine zarar vermeye hakkının olmadığını söyleyin. Kararlarına saygı gösterin; yanlış yapıyorsun diye yargılamalarda bulunmayın. Korunmasına yardımcı olun; arkadaşınızın zaten ben bütün bu şiddeti hak ediyorum diye düşünmesine izin vermeyin. Öğretmenlerinizden, ailenizden ve polisten yardım alabileceğini söyleyin” dedi. 


Ardından Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğünde görevli Polis Memuru İsmail Fersiz tarafından “Polis Kimdir Ne İş Yapar, Çocukların Mağdur Olmaması İçin Neler Yapılması Gerekir” konularında bilgilendirme yapıldı. 


Polis’in kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini, kişiler can ve mal güvenliğini, Asayişi sağladığını, yardıma muhtaç olan özürlülere, yaşlılara yardım ettiğini belirten Fersiz şunları söyledi;


Polis memuru olara her zaman üniforma ile çalışmıyoruz, sivil çalışan birimlerimizde var bu birimler, çocuk polisi, asayiş polisi, terörle mücadele polisi, olay yeri inceleme polisi, istihbarat polisi. Çocuk polisinin görevleri her türlü ihmal ve istismara uğrayan suç mağduru çocukların mağduriyetine sebep veren kişilerle ilgili yasak işlemleri başlatmak, çocuğun eğitim hakkının devamlılığı açısından, aile harekete geçirilerek okula gönderilemeyen çocukların okula devamının sağlamak, kaybolan, terk edilen ve bulunan çocukların kimlik tespitinin yapılarak ailelerine ulaşılmaya çalışmak, çocuğun psikolojik tedavisi için ailenin harekete geçirilmesi ile ilgili tedavi kurumlarına yönlendirilmesi gibi. Polis canı pahasına olaylara müdahale eder, her zaman hazır her konuya, olaya eyleme hazırda bulunur, suç olmasın diye devriye görevi yapar.


Suçları engellemek için şunlar yapılmalı, ergenlik döneminde gelen enerjiyi olumlu yönde kullanılmalı, öfke kontrolü, saldırgan davranışlardan kaçınılmalı. 


* “Cinsel amaçlı taciz internet veya messengerdan yapıldığında şüpheliler genelde yakalanamayacaklarını zannediyorlar”


Yüz yüze, mektup ya da telefonla yapılan tehditler günümüzde yakalanması ya da ispatlanması daha zor olur düşüncesiyle messenger ya da elektronik posta ile yapılmaktadır.. Yalnız başına dışarıda hiçbir yere göndermediğimiz çocuklarımızı yalnız başına ve korumasız bir şekilde internet denizine bırakabiliyoruz. Günümüzde özellikle internet sayesinden kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına vermek, yaymak veya ele geçirmek çok kolaylaştı. İnsanlar yüz yüze gelmelerinin zor olduğu ortamlarda daha rahat hakaret ediyorlar. Özellikle internet üzerinden temin edilen uygunsuz görüntülerin, yine internet üzerinden yayınlanacağından bahisle şantaj olayları sıkça meydana gelmektedir” dedi. (ş)