'Okul öncesi eğitim olmazsa olmaz'

'Okul öncesi eğitim olmazsa olmaz'

'Okul öncesi eğitim olmazsa olmaz'

'Okul öncesi eğitim olmazsa olmaz'

'Okul öncesi eğitim olmazsa olmaz'
09 Nisan 2011 - 11:16

* Kocahıdır İlköğretim Okulu Müdürü Bayram Ali Çamdere; “Okul öncesi
eğitimin çocuklar, aileler ve toplum açısından birçok faydası vardır.
3-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi çocuğun en hızlı
geliştiği dönemdir” dedi.


HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçede eğitim ve öğretim vermekte olan Kocahıdır İlköğretim Okulu Müdürlüğü tarafından “Okul Öncesi Eğitimin Önemi” konulu seminer düzenlendi. Düzenlenen seminere; okul öğretmenleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
08 Nisan 2011 Cuma günü saat 10.45’te okulun Sosyal Etkinlikler Salonu’nda düzenlenen seminerde Okul Müdürü Bayram Ali Çamdere Türkiye’nin eğitim alanında geldiği durumu kendisinin ilkokul okuduğu dönemlerle karşılaştırarak anlattı.
Şu anda okuma-yazma oranı olarak Türkiye’nin dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Çamdere bunda da okul öncesi eğitim uygfulamasının başlamasının çok önemli olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Okul öncesi eğitimin çocuklar, aileler ve toplum açısından birçok faydası vardır. 3-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Beyin yapısı ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikilik bölümü 0-4 yaş arasında tamamlanmaktadır. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyicidir. Yapılan çalışmalar okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlar Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlar.
Çocukların gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları ve yetenekleri göz önüne alan, sağlıklı bir biçimde fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yönden gelişimlerini sağlayan, olumlu kişilik temellerinin atıldığı, yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarıldığı, çocukların kendilerine güven duymalarının sağlandığı, ebeveyn ve eğitimcilerin etkin olduğu kaliteli bir okul öncesi eğitim programına katılan çocukların diğer çocuklara kıyasla gelecekte okul başarıları daha yüksek, sosyal ve duygusal, sözel, zihinsel ve fiziksel gelişim açısından daha yetkin olduklarını araştırmalar göstermiştir.
Okul öncesi eğitimin yararlarını kısaca şu şekilde sayabiliriz: Çocukların zeka puanlarında yükselme. Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme. Çocukların beslenme ve sağlık durumunda iyileşme. Sosyal ve duygusal davranış gelişiminin daha ileri olması. Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi. Yetişkinlikte kendine yeten, ekonomik kazanç potansiyeli yüksek bireyler olmak
Bu yüzden bu dönemde çocuğun zihinsel ve bedensel olarak yeterli beslenmesi ve etkileşimde bulunabildiği, onun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerekmektedir. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim, çocukların ve ülkemiz insanının uzun vadede daha üretken, daha yaratıcı, sorun çözmede daha yetkin olmasını sağlar.
Anaokulundaki nesneleri eşleştirme, sınıflandırma, ölçme, gözlem yapma ve fikirler üretme gibi çeşitli faaliyetler çocuğun matematik ve bilim becerilerinin gelişmesini sağlar.Canlandırma, taklit ve hayali oyunlar sayesinde hayal gücü gelişir.
Arkadaşları ve öğretmenleri ile konuşmak dil becerilerini geliştirir.Kitapları incelemek, boyama ve çizimler yapmak, arkadaşlarına mektup yazmak gibi faaliyetler de dikkat ve konsantrasyonun artmasına ve erken okuma ve yazma yetilerinin gelişmesine yardımcı olur.Anaokulu çocuğun yaratıcı yönlerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkarmak açısından da önem taşır.
İlköğretime hazır olmanın şartlarından biri çocuğun kendi yaşına uygun zihinsel gelişim düzeyine erişmesidir. Buna paralel olarak ilkokula başlayacak her çocuğun bazı temel becerileri kazanmış olması şarttır. Okul öncesi eğitim bu becerilerin kazanılmasında önemli bir rol oynar.” (s)