“Öğrenciyle iletişimi sağlamak çok önemlidir”

“Öğrenciyle iletişimi sağlamak çok önemlidir”

“Öğrenciyle iletişimi sağlamak çok önemlidir”

“Öğrenciyle iletişimi sağlamak çok önemlidir”

“Öğrenciyle iletişimi sağlamak çok önemlidir”
30 Ocak 2013 - 09:16

Kırklareli Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Beni Anlayan Dünyam’ projesi kapsamında “Öğrenciyle İletişim” semineri verildi.




HABER MERKEZİ





29 Ocak 2013 Salı günü saat 11.00’da Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü’nde yapılan “Öğrenciyle İletişim” Semineri okullarda öğrencilerle dolaylı olarak iletişimi bulunan Servis Şoförleri, Hostesler,  Kantin Görevlileri ve Yardımcı Hizmetlilere yönelik verildi.


Kırklareli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Ayfer Dündar, 1995 yılından sonra doğan çocukların içine kapanık ve başkalarını daha az düşünen çocuklar olduğunu söyledi.


Çocuklar ile iletişimin önemli olduğunu vurgulayan Dündar, zamanı çocuklarının sadece müzik kanalı dinlediklerini, cep telefonlarını ellerinden bırakmadıklarını ve tek bağlılıklarının bilgisayar olduğunu ifade etti.


Dündar; “1995 yılı ve daha sonrasında dünyaya gelen çocuklar, daha öncesindeki çocuklar gibi değiller. Özellikle 18 yaşında ve daha küçük olan çocuklar, büyüklerine saygıyı farklı yöntemlerle gösterirler, kullandıkları kelimelerin başkalarını inciteceklerini pek düşünmezler. Hitap ve konuşma şekilleri, arkadaşlık anlayışları farklı. Erken öğreniyor ve hızlı düşünüyorlar. Çocukların sorunu sınıfa, kantine veya servise gürültülü bir biçimde girebiliyorlar, başkalarının sözlerini yarıda kesebiliyor, diğer öğrencilere bağırıp kabadayılık taslayabiliyorlar. Burada önemli olan bir husus ise öğrenciler servislere geç kalabiliyorlar. Bu servis şoförlerinin en büyük sorunu. Her bir öğrencide 2 dakika zaman kaybetse, diğer öğrenciler de okula geç kalacak. Burada şoförlerin vereceği tepkiler çok önemli. Ayrıca öğrenciler uç noktada çok utangaç olabiliyorlar. Yani bir öğrenci kantine gittiğinde kantin görevlisi; ‘ne istiyorsun’ diye sorduğunda utanan birçok öğrenci var. Buda kantin görevlisini baştan çıkartabilir ancak bu tip durumlarda kantin görevlilerinin ve servis şoförlerinin bağırmaması yada onlara kızgın bir şekilde laf söylememesi gerekiyor. Bir çocuk yakın çevresinde kim varsa onun yaptığı işi kendisine örnek olarak büyüdüklerinde o mesleği yapmak istediklerini söylerler. İlkokul çağındaki bir çocuğa sorduğunuzda, ilk olarak servis şoförü yada kantinci olmak istediğini söyler. Yani burada öğrenciler gün içerisinde ne çok gördükleri kişileri yada dikkatlerini çektikleri kişiyi örnek alırlar. O kişiler ne yapıyorsa onlarda onu yapmak isterler” dedi. (Ufuk Ertop)