Öğrencilere “ Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konferansı

Öğrencilere “ Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konferansı

Öğrencilere “ Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konferansı

Öğrencilere “ Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konferansı

Öğrencilere “ Madde Bağımlılığı ile Mücadele
05 Nisan 2011 - 09:39

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, Kırklareli İl
Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube
Müdürlüğü görevlisi İrfan Şahin ve Rehberlik Araştırma Merkezinde
görevli Psikolojik Danışman Meltem Yılmaz tarafından Lise öğrencilerine
“Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konferansı verildi.

HABER MERKEZİ

04 Nisan 2011 Pazartesi günü saat 10.30’da Kırklareli Halk Eğitimi Müdürlüğü Salonu’nda Kırklareli Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek ve Anadolu Meslek Liseleri’nde eğitim gören toplam 350 öğrenciye "Madde Bağımlılığı ile Mücadele" konusunda bilgilendirme semineri verildi.
Bağımlılık yapıcı maddeleri, tütün tipi, alkol türü, uçucu -çözücü turu ve madde tipi bağımlılık şeklinde dört gruba ayıran Şahin, bağımlılık yapıcı maddelerden yasal olan alkol ve sigaranın Avrupa Uyuşturucu İzleme Merkezinin son raporunda en tehlikeli maddeler sınıfında yer aldığını söylerken, istatistiki verilere göre ülkemizde bağımlıların yüzde 74'ünün madde ile 20 yaşından önce tanıştıklarını belirtti.
“Çağımızın vebası" olarak adlandırılan madde bağımlılığını eğitim amaçlı etkileşimsel sunum ve kısa filmler eşliğinde farklı boyutlardan ele alarak anlatan Şahin;
“Bağımlılık tedavisi mümkün bir hastalıktır. Ancak tedavinin bir ömür boyu sürdürülmesi gerekiyor. En büyük tuzak "bir kereden bir şey olmaz" düşüncesinde yatmaktır. Oysa bağımlılık 1-3 kullanımda gerçekleşir” dedi.
Madde kullanan gençlerin ailelerindeki benzer özellikleri ve madde kullanan gençlerde gözlenen değişiklikleri anlatan Şahin, 1 ila 2 yıl arasında bağımlılarda gözlenen fiziksel çöküntüyü de fotoğraflarla gösterdi.
Seminer sonunda Türk Ceza Kanunu madde 192/4 maddesindeki etkin pişmanlığı uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz anlatan Şahin, tüm öğrencilerden, çevrelerinde madde kullanan kişilere bu kanun maddesini anlatmalarını ve onları tedavi olma konusunda ikna etmeye çalışmalarını istedi.
Madde kullanımının genel nedenlerini; merak, arkadaş baskısı, özenti, moda farklı olma isteği, bir gruba dahil olma, sorunlara çözüm arayışı, sigara-alkol kullanımı olarak sıralayan Psikolojik Danışman Meltem Yılmaz, Konferansta, madde kullanımının toplum üzerindeki etkileri, ahlaki değer bozukluğu ve toplumsal çöküntü şeklinde özetledi. (ue)