Necatiye Köylülerinin sesini duyan yok mu?

Necatiye Köylülerinin sesini duyan yok mu?

Necatiye Köylülerinin sesini duyan yok mu?

Necatiye Köylülerinin sesini duyan yok mu?

Necatiye Köylülerinin sesini duyan yok mu?
21 Haziran 2010 - 09:35


* Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye Köylüleri mera alanlarına yapılmak istenen Çevre Yolu’na itirazlarını 2 aydır sürdürüyor. Köylüler yetkililerden bu haklı haykırışlarına cevap bekliyor.

HABER MERKEZİ
Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Kuleli Köyü'nden yaklaşık 5 km ileride yer alan Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye Köylüleri, verimli arazilerinin üzerinden geçirilmek istenen ve adına “Çevre Yolu” denilen uygulamaya yaklaşık 2 aydır direniyorlar.
Kendiside Necatiye Köyü’nden olan Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası Genel Teşki¬latlanma Sekreteri Göksal Çidem, uygulamanın mantıklarına uymadığını, geçimini tarım ve hay¬vancılıkla sağlayan Necatiye'lilerin geleceğinin karartılmak istendiğini belirterek şunları kaydetti:
* “Trakya’nın en doğal çeltiğini üreten topraklara sahibiz”
“Trakya’nın flora bakımından en zengin meralarından birine ve kirlenmemiş, hiç bir ağır metal taşımayan dere suları ile sulu tarım yaptığımız verimli topraklardır. Bizler Trakya’nın en doğal çeltiğini üreten topraklara sahibiz. Köyümüz Tarım ve Hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvanlar merada otlamakta ve mera içerisinde bulunan göletlerden su içmektedir. Kısacası doğal bir ortamda yaşamlarını sürdürmektedir. Doğal hayatın zarar görmesi telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı aşikârdır.
Tüm bu güzellikler şu anda yok olmak üzere. Bir kaç defa köye gelen Karayolları bürokratları köylü ikna etmeye çalışmakta, ikna olmadıklarını yani tarlalarını teslim etmedikleri içinde deyim yerindeyse tehdit etmektedirler. Bu tehdit Karayolları yetkililerinin bulunduğu bir toplantıda Ulusal TV kameralarına da yansımıştır. "Bize şimdi imza verirseniz çıkarınız olur, eğer mahkemeye giderseniz size rayiç bedelden fazla ödemeyiz." Açıkçası  insanlarımıza hukukun egemen olduğu yerde mağduriyet yaşanacağını ifade etmektedir. Bir aydan fazla bir zamandır Necatiye Köyü onay vermediği için yol yapım çalışması başlamıyor. Yaşlılarımızın deyimiyle Yol yapılırsa köy muhasara altına alınacak. 3000 dönüm mera ile aramıza bariyer konacak. Mera’ya ve Gölet’e ulaşımda sıkıntılar yaşanacaktır.
* “Bizler yatırımlara karşı değiliz”
Yeni yapılacak yol Çevre Yolu ise neden çevremizden değil de köyün içerisinden geçecek. Köyün içerisinden geçecekse zaten geçen bir yol var. Köyümüze ziyarete gelen Sivil Toplum temsilcileri, Hukukçular ve diğer meslek odası mensupları geçecek güzergâhı gördükten sonra hayretlerini gizleyememişler ve bir anlam verememişlerdir. Şu anda hizmet veren D100  yolu TEM mevcut değilken Avrupa’nın tüm trafik akışının, Gurbetçilerimizin, TIR’ların tüm ulaşımın sağlandığı tek yoldu. TEM  köye 8 km’dir.
Bizler yatırımlara karşı değiliz. Kamu yararı gözetilmeden yapılan yatırımlar, yarınlarımızı yok edecektir. 2008 yılında köy içerisindeki köprü 4 şeride uygun yapıldı. Yol dışarıdan geçerse yapılan bu yanlış yatırım ile heba olan kamu kaynağıdır. Köyümüze yatırım yapılacaksa öncelikle halk sağlığını tehdit eden, üstelikte 5 köyün çocuklarının eğitim gördüğü okulun bitişiğindeki deredeki kanalizasyonun onarılması gerekir.
* “Trakya’nın tarım toprakları hızla yağmalanıyor”
Küresel ısınma ve kuraklık konusundaki uyarılar dikkate alınarak, ülkemizin geleceği için tarım arazileri ve su havzaları üzerindeki tahribata son verilmelidir. Özellikle mutlak ve sulu tarım yapılan  tarım arazilerinde yatırıma gidilerek, bu yatırım yapılacak olan yeni yolun hem de 1/10’u kadar yatırımla üretim %100  artacak olup, ithalat bir o kadar azalacaktır.
Türkiye’nin doğal kaynaklarını korumaya yönelik mücadeleye her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır. Trakya’nın tarım topraklarında yağmalamanın ne kadar hızlı olduğunu anlatmaya gerek yok. Birçok değerli hocamızın dile getirdiği gibi  Trakya topraklar SİT Alanı ilan edilmesi gereken topraklardır. Bu toprakların bir parçası da köyümüzdedir.
Sonuç olarak kamuoyuna ve yetkililere şunu soruyorum
- Yapılan yol çevre yolu ise; neden çevreden değil de tekrar köyün içerisinden geçer? Mevcut yol zaten köyün içerisinden geçmekte iken.
- Yeni yol mademki dışarıdan geçecekti 3 yıl önce 4 şeritli köprü neden köy içinde yapıldı? Kamu kaynakları neden heba edildi? Üstelik bu köprü için bir köylümüzün bahçesi istimlâk edildi.
- Çevre yolu,  kullanıma köye ait olan  3000 dönüm meramıza, göllerimizle ve tarlalarımıza ulaşım yollarımızı neden kesmektedir?” (s)