Nasıl Modern Hayvancılık yapıldığı Meclis Üyeleri’ne gösterildi

Nasıl Modern Hayvancılık yapıldığı Meclis Üyeleri’ne gösterildi

Nasıl Modern Hayvancılık yapıldığı Meclis Üyeleri’ne gösterildi

Nasıl Modern Hayvancılık yapıldığı Meclis Üyeleri’ne gösterildi

Nasıl Modern Hayvancılık yapıldığı Meclis Üyeleri’ne gösterildi
06 Ocak 2011 - 09:15

* Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan, Meclis Üyelerine
Trakya Kalkınma Ajansı’nın düzenlemiş olduğu Hollanda Gezisi’nde ziyaret
ettikleri modern bir Hayvan Çiftliği’nde çekilen görüntüleri
izlettirdi.

HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Genel Meclisi Ocak ayı 3. birleşimi 5 Ocak 2011 Çarşamba günü Meclis Başkanı M. Tuna Soykan Başkanlığında yapıldı. Saat 10.30 Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda yapılan birleşimde ilk olarak bir önceki birleşime ait tutanak özeti okunup oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin 3. maddesi olan Süt Besiciliği ve süt işlemede modern uygulama yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Başkan Soykan, önceki toplantılarda Süt Besiciliği konularının meclis gündemine geldiğini, Trakya’da Hayvancılık yapmak isteyenler olduğunu, Trakya Kalkınma Ajansı’nında Trakya Bölgesi’nde  yapılmak istenen hayvancılığa büyük önem verdiğini, bu konuda Trakya Kalkınma Ajansı çalışanları ile birlikte Hollanda’ya giderek bir hayvan çiftliğine ziyaret gerçekleştirdiklerini, bu ziyarette çektikleri amatör videoları meclis üyeleri ile paylaşmak istediğini söyledi.
Başkan Soykan projeksiyon ile meclis üyelerine izlettiği video ile birlikte üyelere bilgiler vererek gittikleri çiftlikte süt veren ineklerin sütlerini robotlar ile el deymeden nasıl alındığı, ineklerin durduğu alanların nasıl temizlendiği ve yine aynı çiftlikte bulunan tesis ile bu sütlerden nasıl peynir yapılıp konserve haline getirildiği görsel bir şekilde anlatıldı. Başkan Soykan ziyaret ettikleri çiftlikte günde Trakya’nın 3’te 2’si kadar yani günde 300 ton süt üretimi yapıldığını belirtti. İzletilen videoda Hollanda’nın tarım arazileri de gösterildi. Meclis Üyeleri işletmenin maliyetini sormaları üzerine Başkan Soykan işletmeye 3 milyar dolar değerinde fiyat biçildiğini söyledi.
Gündemin 4. maddesi olan 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 36. maddesi gereğince İl Özel İdaresi emrine Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Kadrosu ile naklen atanan Nazan Çilek'in atanması ile ilgili Meclis Üyeleri’ne bilgi verildi.
Gündemin 5. maddesi olan İl Genel Meclisi'nin 07/12/2010 tarih ve 167 sayılı kararına istinaden, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait İdari Hizmet Binası, Kofçaz Yolu üzerindeki arazi, Kavaklı Kasabasında bulunan Fabrika Binası ve arsası, Pınarhisar İlçesinde bulunan 2 (iki) Katlı İşyeri ve Lojman Binası, Lüleburgaz İlçesinde bulunan Kargir Ev, İstanbul İlinde bulunan Öğrenci Yurdu Binası ile İl Özel İdaresi'ne ait gayrimenkullere ilişkin oluşturulan taşınmaz mallar envanterinde yer alan diğer taşınmazlar arasından satışa uygun olanlar hakkında "Plan ve Bütçe Komisyonu" tarafından hazırlanan raporu görüşüldü. Başkan Soykan mevcut rapora satılması istenen gayrimenkuller ile ilgili bir limit fiyat konulması gerektiğini belirterek bu maddenin daha uzun bir şekilde görüşülmesi için bir sonraki birleşime bırakılmasını talep etti ve madde bir sonraki birleşime bırakıldı.
Gündemin 6. maddesi olan İl Özel İdaresi'nin 28/12/2010 tarih ve 8190 sayılı, İlimiz Merkez İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetinde, 2011 Yılında görev alacak 2 (iki) hayırsever vatandaşın seçilmesi teklifinin görüşüldü. Teklifin okunmasının ardından söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın İlimiz Merkez İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine Tahsin Gencay ve Mustafa Ovarda isimlerini önerdi. Önerilen isimler oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin 7. maddesi olan İl Genel Meclisi'nin 03/01/2011 tarih ve 4 sayılı kararına istinaden, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın tarafından, Longoz Ormanlarının (UNESCO) Dünya Ortak Kültür Mirasları listesine eklenmesi yönünde verilen sözlü önerge görüşüldü. Madde ile ilgili söz alan CHP’li İl genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç;
“bu konu ile ilgili tüm meclis üyeleri ile görüştük. Longoz Ormanları’nın Dünya Dünya Ortak Kültür Mirasları listesine eklenmesi konusunu kentimiz için iyi bir iş olacağı konusunda hem fikir olduk. Kırklareli Hareketi Derneği, Kırklareli Tabiat ve Kültür Varlıkları Derneği, TEMA ve çok sayıda dernek bu konu hakkında çalışmalar yaparak bu konuyu Türkiye ve Kırklareli gündemine taşımaya gayret gösteriyorlar. Bizlerde bu derneklerin dilekçelerini meclise aktarmak için bir görev üstlendik. UNESCO’nun Dünya Ortak Kültür Mirasları listesinde Türkiye var. Kültür Varlıkları UNESCO’ya tescil ettirildiğinde tescil edilen bölgeye çok sayıda katkı sağlanıyor. Buraya başvuru yapılmak için gerekli veriler hazırlanıyor ve gerekli başvurular bu şekilde yapılıyor.” Şeklinde konuşan Üye Karakoç, Türkiye’nin Dünya Ortak Kültür Mirasları listesinde yer alan tarihi yerlerini sırayla saydı.
“Dünyada Longoz Ormanları gibi 4 tane yer var. Bence Longoz Ormanlarımız bu listeye çok rahat alınır. Biz sadece bu konuda bir ışık yakacağız.” Şeklinde konuşan Üye Karakoç kendi önerisinin bu konuyu bir komisyona havale edip gerekli çalışmaların biran önce başlanması olduğunu ifade etti.” Üye Karakoç’un konuşmasının ardından konu incelenmek üzere Kültür ve Turizm Komisyonu’na oybirliği ile havale edildi.
Gündemin 8. maddesi olan İl Genel Meclisi'nin 09/12/2010 tarih ve 174 sayılı kararma istinaden, Tarifeler Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine göre Su Kiralama Tarifesi ile Hizmetler ve Teminatlar Tarifesi’nin belirlenmesi hususunda "İçişleri ve Çeşitli İşler Komisyonu" tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz komisyon raporlarını okudu. Okunan raporlar daha sonra oylamaya sunularak oybirliği ile kabul edildi.
* “Babaeski Halkı cezalandırılıyor mu?”
Gündem dışı konuşma yapan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın uzun yıllardan beri Babaeski’ye yapılması beklenen Devlet Hastanesi ile ilgi hiçbir çalışmanın yapılmadığını, bu konuda Babaeskililerin kendisinin yolunu kestiğini, bu yüzden sokağa çıkamadığını, hastane yapılması ile ilgili tüm hazırlıkların bittiğinin her defasında gündeme geldiğini, fakat hiçbir çalışmanın başlamadığını söyledi. Çalışmaların başlamama sebebini “Hastane çalışması başlatılmayarak Babaeski Halkı cezalandırılıyor mu?” şeklinde yorumlayan Üye Taşkın; “Ankara’daki milletvekillerimize sesleniyorum; siyasi iradenin bu konuda harekete geçmesi gerekiyor. Yoksa yarın öbür gün bu insanların karşına ne yüzle çıkacağız bunu bilemiyorum.” şeklinde konuştu. (c.s.)