“Mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”

“Mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”

“Mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”

“Mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”

“Mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”
15 Mayıs 2015 - 07:21





* Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan; “Sosyal yaşam standartlarımızın düşük seviyelerde olmasına rağmen tarımsal desteklemeler nedeniyle bazı kesimler tarafından toplumda mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz” dedi.





HABER MERKEZİ


14 Mayıs, 1984 yılından beri kutlanan “Dünya Çiftçiler Günü” dolayısıyla 14 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 10.30’da Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan Kırklareli Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyduktan sonra bir basın açıklaması yaptı.


Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:


“14 Mayıs, 1984 yılından beri Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Çiftçiler Günü kutlama yapılacak bir günden ziyade tarımsal üretimin ve üreticilerin hatırlandığı, tarım sektörünün toplum için taşıdığı önemin ortaya konulduğu ve üreticilerimizin sorunlarının sorgulanması ve kamuoyuna aktarılması için önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. 


Çiftçiler Günü organizasyonu için hazırlık yaparken şöyle bir düşündüm; ‘Yine 14 Mayıs geldi, geçtiğimiz yıl ile bu yılki Çiftçiler Günü arasında ne fark var, ne değişti? Ne yazık ki geçtiğimiz yıla göre olumlu yönde değişen bizlere nefes aldıracak herhangi bir gelişme bulamadım.


* “Toplumda mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz”


Her zaman olduğu gibi yine üretim maliyetlerimizin çok yüksek olması, özellikle gübre ve mazotun sürekli artış gösteren fiyatları bizlerin belini bükmeye devam ediyor. Üretici kesimi olarak bizler, yıllardır olduğu gibi çok yüksek üretim maliyetlerine rağmen üretimin ilk halkasını oluşturduğumuzun bilinci ile üretmeye devam ediyoruz. 


Yine, yeterli gelir elde edemediğimiz için sosyal yaşam standartlarımızın düşük seviyelerde olmasına rağmen tarımsal desteklemeler nedeniyle bazı kesimler tarafından toplumda mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz. Yine, yeterli gelir elde edemediğimiz için sosyal yaşam standartlarımızın düşük seviyelerde olmasına rağmen tarımsal desteklemeler nedeniyle bazı kesimler tarafından toplumda mutlu azınlık gibi gösteriliyoruz.


* “Üretici tüccarın insafına terk edildi”


2014 yılı üretim sezonu çok büyük olumsuzlukların yaşandığı bir yıl oldu. Dolu, su baskınları, fırtına gibi bir çok doğal afetlerle karşılaştık. Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat alımı yapmadığı gibi bizleri koruyacak bir müdahale alım fiyatı da açıklamadı. Bunu üzerine bir de yağış fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan kalite düşüklüğü bahanesi ileri sürüldü.  Üreticilerimizin tamamen tüccarın insafına terk edildi.


2014 yılında ayçiçeği ve mısır ekilişlerinde yağışlar nedeniyle gecikmeler yaşadık. Buna bağlı olarak hasadın hiç yapılmaması veya gecikmesi çok büyük zararların ortaya çıkmasına sebep oldu. 2015 yılı üretim sezonunda da benzer şansızlıklar yaşıyoruz. Buğday ekim zamanındaki aşırı yağışlar ekimde gecikmelere hatta bazı yerlerin boş kalmasına sebep olmuştur. Ayçiçeği ve Mısır ekilişleri de biraz gecikme olmasına rağmen tamamlanmak üzeredir.


* “Birlikte hareket etmek zorundayız” 


Umuyoruz ve diliyoruz ki, öncelikle Buğday, Ayçiçeği ve Mısır için üretim maliyetleri dikkate alınarak müdahale alım fiyatları açıklanır ve toprak mahsulleri ofisi hububat alımı yapar. Bizler tarım sektörünün üyeleri olarak ortak sorunlarımıza çare ararken birlikte hareket etmek ve toplumsal bir güç olduğumuzu hissettirmek zorundayız. Bu duygu ve düşüncelerle her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakarca çaba harcayan çiftçimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürünlerimizin gerçek değerini bulacağı bir yıl diliyorum” dedi. (Gülcan Kutlu)