Muhtarlara, Birlik Beraberlik ve Dayanışma gecesi

Muhtarlara, Birlik Beraberlik ve Dayanışma gecesi

Muhtarlara, Birlik Beraberlik ve Dayanışma gecesi

Muhtarlara, Birlik Beraberlik ve Dayanışma gecesi

Muhtarlara, Birlik Beraberlik ve Dayanışma gecesi
08 Temmuz 2011 - 09:24

Kırklareli Muhtarlar Derneği, eski ve yeni muhtarları Birlik, Beraberlik
ve Dayanışma Gecesi ile bir araya getirerek eski muhtarlara
hizmetlerinden ötürü plaket takdiminde bulundu.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Muhtarlar Derneği eski ve yeni muhtarları bir araya getirerek Birlik Beraberlik ve Dayanışma Gecesi düzenledi. 6 Temmuz 2011 Çarşamba akşamı saat 19.00’da düzenlenen geceye Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli İl Jandarma Alay Komutanı Mehmet Yiğit, Kırklareli İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Bıyıklı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Gelep, İl Mahalli İdareler Müdürü Alaattin İkican, Kırklareli Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Çetin, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Dengiz, Yılmaz Akkoyun ile çok sayıda muhtar ile eski muhtarlar katıldı.
Kırklareli Devlet Su İleri Sosyal Tesislerinde düzenlenen gece öncesi bir konuşma yapan Kırklareli Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Çetin bir konuşma yaparak burada toplanma amaçlarının; kendilerinden önce muhtarlık görevi yapan eski muhtarlar ile şimdiki muhtarları bir araya getirmek olduğunu, eski muhtarlara hizmetlerinden ötürü plaket takdim etmek istediklerini belirterek herkese afiyet olsun dedi.

*“Muhtarlık, devletin halk nezdinde ilk temsil edildiği yerdir”
Yenilen yemeklerin ardından plaket takdimine geçildi. Onun öncesinde konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Kırklareli Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Çetin yaptı ve şunları söyledi;
Değerli misafirlerimiz bizlerin bu birlik beraberlik toplantımızda bizlerle beraber olduğunuzdan dolayı hepinize hoş geldiniz diyor, muhtarlar adına saygılarımızı sunuyorum.
Derneğimiz 1984 yılında Kırklareli'mizin çok değerli muhtarları tarafından; 64 muhtarlığın birbirleri ile kültürel bağlarını ve çalışma düzenine uyumlu olarak çeşitli konularda yardımlaşma ve fikir tedariki ile hareket etme amacıyla kurulmuştur. Amacımız; güzel ilimizde yaşayan bütün insanlara hizmet etmek ve ihtiyaç duyulan konuları ilgili mercilere hukuk çerçevesinde aktarmaktır. Köyde ve mahallesinde yaşan insanlarımızın, resmi dairelerdeki işlerinde ilgili muhtarların bilgilerinden yararlanmasını sağlamaktır.
Ayrıca toplum içerisinde olmamız dolayısıyla, insanlarımızın problemlerinin demokrasi çerçevesinde iktidar ve muhalefetin bütün vekilleri ile aynı mesafede hareket etmek suretiyle halledilmesine aracılık yapmaktır. Muhtarlık ülke yönetiminde halkın ihtiyaç ve taleplerinin karşlanmasın da ilk ve en önemli müessesedir. Ayrıca halk ile devletin her an karşı karşıya geldiği ve devletin halk nezdinde ilk temsil edildiği yerdir. Muhtarlar seçimle göreve geldiklerinden dolayı halkın görevleri itibarı ile de devletin temsilcisi konumundadır. Muhtarlar, köy ve mahallesinde en etkin amirlerdir. Her an vatandaşla karşı karşıya ama yetkileri ve imkanları kısıtlı olduğundan vatandaşa gerekli hizmeti getirememenin ezikliğini de yaşamaktadırlar.”

*“Muhtarlara ödenen ödenekler çok yetersiz”
“Muhtarlarımızın daha etkin bir şekilde hizmet verebilmeleri, önlerindeki birçok problemi çözmekle sağlanabilir. 1924 yılında çıkan 442 sayılı yasanın bazı maddeleri değiştiği halde artık günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Muhtarlarımızın en önemli sorunlarından bazıları, muhtarlara ödenen ödenekler çok yetersizdir. Bu ödeneklerle kendi Bağ-Kur primlerini bile karşılayamamaktadırlar. Mahalle muhtarlık bürolarının belediyece yapılmalı, yapılmayan muhtarlıklara da kira ödenmelidir. Muhtarlarımızın belediye meclislerinde ve il genel meclis toplantılarında bulunmaları, bayramlarda ve resmi toplantılarda protokolde muhtarlara da yer ayrılmalıdır diye düşünüyorum. Muhtarlık bürolarında bilgisayarı olmayan muhtarlarımız var. Bürosunda bilgisayarı olmayan muhtarlarımız görevlerini yapamaz durumundadır. Bu değerli muhtarlarımıza valilikçe yardım edilmesini arzu ediyoruz. Gün geçtikçe muhtarlarımızın görev ve sorumlulukları artmakta iken, söz konusu sorumlulukları yerine getirmek için gerekli olan imkan, yetki, ekonomik ve sosyal durumlarda iyileştirme beklemekteyiz. Gerekli çalışmaların bir an önce yapılması diliyoruz. Değerli konuklarımız, davetimize icabınızdan ve biz muhtarlara göstermiş olduğunuz yakın ilgiden dolayı muhtarlarımız adına teşekkürlerimizi sunarız.”
*“Köy muhtarlarımız büyük sıkıntı içerisindeler”
Daha sonra Kavakdere Köy Muhtarı ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Dengiz Köy Muhtarları adına bir konuşma yaptı Vedat Dengiz herkesi selamlayarak geceye katılanlara “hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı ve yaparak şunları kaydetti;
“Köyleri temsil eden acizane bir vatandaş olarak mücadele veriyoruz. Muhtarlık bundan kırk yıl önceydi. Son günlerde muhtarlarımız büyük sıkıntı içerisindeler, Köy Hizmetleri denilen kuruluşun kapanışından bugüne bugün gerçekten çok zahmet çekiyoruz. Yol yaptırmak istediğimiz zaman akaryakıt parasını yatırmadan bir greyder almamız mümkün değil. Eskiden köy hizmetlerinden bir greyder alabiliyorduk. Gerçektende zor günler yaşıyoruz. Ben sözü uzatmıyorum. Sizlere Kırklareli’de başarılar diliyorum. Sevgili muhtarlarımıza uzun ömürler diler, böyle güzel gecelerin olmasını temenni ediyorum.”
İl Mahalli İdareler Müdürü Alaattin İkican muhtarlar ile ilgili bir şiir okudu.
*“Muhtarlık, devlet ile vatandaş arasında ilk teması sağlayan kurumdur”
Kırklareli Valisi Mustafa Yaman bir konuşma yaparak muhtarların sıkıntılarını bildiklerini, bunların çözümü için çalışmalar yapacaklarını belirterek şunları kaydetti;
“Sizlerin yaptığı hizmet, seçildikten sonra devlet ile vatandaş arasında ilk teması sağlayan kurum olmanız. Seçildikten sonra, valiliklere, kaymakamlıklara ve buna benzer kurumlara ilk başvuruyu sizler yapıyorsunuz. Sıkıntılı olduğunuzu biliyoruz. İnşallah zaman içerisinde bunlar çözülecektir. Biraz önce başkan söyledi, bir kısım muhtarlıkların bilgisayar eksiği olduğunu, bu konuda da zaman içerisinde yardımcı olacağız. Hem seçilerek vatandaşımıza yapmış olduğunuz hizmetlerden, mahallenize, köyünüze, ilinize yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı sizleri kutluyorum. Sizler ile bizleri bir araya getiren dernek başkanımızı da kutluyorum. İnşallah bundan sonraki zaman diliminde sizler ile birlikte hizmetler yaparız. Böyle gecelerde oturup sohbetler ederiz. Hepinize iyi akşamlar ve başarılar diliyorum.”
Programın devamında muhtarlık görevi yapan eski muhtarlara hizmetlerinden ötürü plaket takdimi yapıldı. Kırklareli Valisi Mustafa Yaman; Necati Bekil, Metin Gübiten ve Hakkı Pınarbaşın’a plaket takdim etti. Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan Hüseyin Oran’a plaket takdim etti. Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Feridun Kaplıca’ya plaket takdim etti. Kırklareli İl Jandarma Alay Komutanı Mehmet Yiğit, Mustafa Dal’a plaket takdim etti. Kırklareli İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Bıyıklı, Selim Pomak’ın plaketini oğlu İsmail Pomak’a takdim etti. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Gelep, Mustafa Dere’nin plaketini takdim etti. İl Mahalli İdareler Müdürü Alaattin İkican, Mustafa Atalas’ın plaketini takdim etti. Kırklareli Muhtarlar Dernek Başkanı Cemal Çetin, Reşat Vardar’ın plaketini takdim etti. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Dengiz, Hamdi Seyhan’a plaket takdim etti. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Akkoyun, İsmail Cengiz’e plaket takdim etti. Gece plaket törenin ardından son buldu. (cs)