Meclis 25 Binlik planlar üzerindeki değişikleri tartışarak çözüm arıyor

Meclis 25 Binlik planlar üzerindeki değişikleri tartışarak çözüm arıyor

Meclis 25 Binlik planlar üzerindeki değişikleri tartışarak çözüm arıyor

Meclis 25 Binlik planlar üzerindeki değişikleri tartışarak çözüm arıyor

Meclis 25 Binlik planlar üzerindeki değişikleri tartışarak çözüm arıyor
05 Mart 2011 - 09:51

Kırklareli il Genel Meclisi Mart ayı 2. birleşimi 2 Mart 2011 Çarşamba
günü Meclis Başkanı M. Tuna Soykan Başkanlığında yapıldı. Saat 10.30’da
Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda yapılan birleşimde bir
önceki birleşime ait tutanak özeti okundu.

HABER MERKEZİ

Başkan Soykan 1. birleşime ait tutanak özeti ile ilgili söz almak isteyen olup olmadığını sordu.
“Bu işler atıp tutmayla olacak işler değil”
AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Yurdaer Ulus söz alarak; “Aydın bey 1. birleşimde “ÇET raporlarının nasıl alındığını biz biliyoruz.” şeklinde güvensizliği işaret eden bir cümle kurdu. Aydın bey bu raporların nasıl alındığını bize de söylesin bizde öğrenelim. Bunu kendisi bize bizzat anlatsın bizde öğrenelim. Bu işler atıp tutmayla olacak işler değil.” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine Başkan Soykan; “Bun konuda soru sorma hakkına sahipsiniz Bunu ayrı bir gündem maddesi olarak görüşebiliriz. Bu söylediklerinizin tutanak özeti ile alakası yoktur.” dedi. Üye Ulus’ta bu konuda Aydın Karakoç’un kendilerine bir açıklama yapmasını talep etti.
Yoksullara mikro kredi yönetmeliği daha sonra görüşülecek
Birleşimde 3. madde olan il Genel Meclisi’nin 07/02/2011 tarih ve 22 sayılı kararına istinaden Kırklareli İl Özel İaresi Yoksullara Mikro Kredi Uygulama Esas ve Usullerini gösterir Yönetmeliği’nin taslağının incelenmesi hususunda “Plan ve Bütçe Komisyonu” tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi maddesine geçildi.
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nail Özden; “Bu konudaki raporumuzu ve yeni yönetmeliğimizi hazırladık. Ancak gündem maddelerinde aynı konuyu içeren bir madde daha var. Bu madde ilimizde mikro kredinin Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yürütülmesini içeriyor. Bu konuda Sayın Valimiz Ali Haydar Öner’e yetki verilmesi konusu var.” şeklinde konuşarak aynı içerikli iki madde olması dolayısı ile Vali Öner ile görüşüldükten sonra yarınki birleşimde bu maddelerin görüşülmesini talep etti.
Başkan Soykan; “Bu konu ile ilgili idareden gelen teklifin kabul edilmesi bizim onaylamak için hazırladığımız mikro kredi yönetmeliğinin ortadan kaldırılması manasında oluyor. Yada yönetmeliği kabul edersek idarenin teklifini reddetmiş gibi oluruz. Bu ikisi de istenen bir durum değil.” şeklinde konuşarak bu nedenle Vali Öner ile bir görüşme yaptıktan sonra bu konuyu tekrar gündeme getireceklerini ifade edip 3. ve 4. maddeler daha sonra görüşmek üzere geçildi.
Tarımsal alanlar ile ilgili maddeler mecliste tartışıldı
Gündemin 5. maddesi olan 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı kararları çerçevesinde hazırlanan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerinde yapılan değişiklikler görüşüldü. Geçen birleşimden geriye kalan kısımlar görüşüldü. Tarımsal niteliği öncelikli korunacak alanlarda yapılacak tesisler ile ilgili değişiklikler görüşüldü. Tartışmaların yaşandığı görüşmelerde söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç, tarım alanlarında 1000 metre kapalı alan yapılması konundaki çekincelerini ifade ederek; “Bu konuda kısıtlama getirmezsek her tarım alanının üzerine tesis yapılır.” dedi. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nedim Orcan söz alarak, konu üzerinde sürekli olarak öneri değişiklikleri yapılmasını eleştirerek; “Bundan önceki öneri 500 metre şimdiki öneri 1000 metre bu sakıncalı bir durum teşkil ediyor.” dedi.
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Behçet Şen söz alarak tarımsal ve sığırcılık alanlarında geçmiş dönemlerde çok fazla yapılanma olmadığını, ilerleyen zamanlarda aile içi işletme sahibi olanlar açısından köy dışına çıkmak isteyenler için 1000 metrelik kapalı alanın önemli ve yeterli olacağı görüşünde bulundu. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hasan Dağ, 1000 metre alanın yeterli olacağını bu şekilde kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Tartışılan değişiklik 1 red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.
Başkan Soykan birleşime 5 dakika ara verdi. Verilen aranın sonrasında tarımsal nitelik kazandırılacak alanlar ile tarımsal niteliği sınırlı alanlar üzerinde yapılan değişiklikler görüşüldü. Bu değişikliklerde tartışmalar oldu. Söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç, tarımsal nitelik kazandırılacak alanlar fıkrasının tamamen kaldırılmasını istedi. Kırklareli İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Osman Yeter Somer bu maddedeki amacı salondakilere aktararak; “Amaç üzerine kaçak sanayi kurulan tarım alanlarının yerine sanayi alanı olarak bulunan ve üzerinde sanayi olmayan alanların tarım alanı olarak kazandırılmasıdır. Tarım alanı üzerine sanayi kurmuş firma sahibinden, üzerine sanayi kurulmamış bir sanayi alanının tarıma alanına çevirmesini isteyeceğiz.” dedi.
AK Partili İl Genel Meclis Üyesi İsmail Dağcı söz alarak mevcut sanayinin kaybedilmeden bazı çözüm yolları bulunması gerektiğini belirterek; “Mevcut sanayimizi kaybedersek çoluğumuz çocuğumuz işsiz kalacak. Ergene nehri kirleniyorsa sadece Kırklareli yüzünden kirlenmiyor. Ergene nehrini en çok Tekirdağ ilçeleri kirletiyor. Biz Ergene’yi nasıl temizleriz ile birlikte insanlarımızın işsiz kalmasını nasıl önleriz hakkında çözüm üretmeliyiz.” dedi.
Başkan Soykan görüşmeleri yeterli buldu. 3. birleşimde bu konun kaldığı yerden görüşüleceğini bildirerek birleşimi kapattı ve 3. birleşimin 2 Mart 2011 Perşembe günü saat 10.30 yapılacağını belirtti. (cs)