“Mantar zehirlenmelerine dikkat”

“Mantar zehirlenmelerine dikkat”

“Mantar zehirlenmelerine dikkat”

“Mantar zehirlenmelerine dikkat”

“Mantar zehirlenmelerine dikkat”
30 Kasım 2010 - 09:08

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, ''Ülkemizde mantar
zehirlenmeleri, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını
sürdürmekte'' dedi.



Saymaz, yaptığı açıklamada, zehirli veya yenilebilir mantarlar konusunda oluşacak toplumsal bilinçle mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacağını söyledi.
Vatandaşların büyük bir çoğunluğu zehirli veya yenilen mantarlar konusunda, mevcut yanlış ve kalıplaşmış bazı inanışlar doğrultusunda hareket ettiğini, yanlış toplanan ve tüketilen mantarların ölümlere yol açtığını ifade eden Saymaz, ormanlık alan ve meralarda doğal ortamda yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmanın oldukça zor olduğunu belirtti.
Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunduğunu bildiren Saymaz, şöyle dedi:
''Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açmaktadır. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine 'Amanita Muscarina' ve 'Amanita Phalloides' adı verilen iki cins zehirli mantar yol açmaktadır. Amanita Muscarina'nın zehiri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmekte.''
* ''Yabani Mantarlar’dan uzak durun''
Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerektiğine işaret eden Saymaz, seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarların tüketilmesi önersin de bulundu.
Yabani mantar yediği anlaşılan kişinin en kısa sürede doktora yetiştirilmesini, mümkünse hastanın yediği mantar örneği de beraberinde götürülmesinin faydalı olacağını bildiren Saymaz, ''Yabani mantar yeme öyküsü olan kişide göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı olur. Ayrıca ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikayetleri de görülür. İşte bu hallerde hasta vakit kaybetmeksizin kusturularak, bir sağlık kuruluşuna kaldırılmalı'' şeklinde konuştu. aa