Malzemeden çalıp hayat karartma

Malzemeden çalıp hayat karartma

Malzemeden çalıp hayat karartma

Malzemeden çalıp hayat karartma

Malzemeden çalıp hayat karartma
19 Ağustos 2013 - 09:14

İnşaat Malzemeleri sektör temsilcileri 17 Ağustos depreminin yıldönümü öncesinde 'Deprem Manifestosu' açıkladı. İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, deprem konusunda duyarlılık .......


İnşaat Malzemeleri sektör temsilcileri 17 Ağustos depreminin yıldönümü öncesinde 'Deprem Manifestosu' açıkladı. İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, deprem konusunda duyarlılık oluşturma niyetinde olduklarını belirterek 'Küçük tasarruflar için dünyanızı karartmayın mesajı vereceğiz' dedi. Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Deprem Manifestosu'nun açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasında inşaat sektörünün üstlendiği rolün önemi vurguladı.
Depremlerin büyük can kayıplarıyla birlikte ekonomide büyük maliyetler ve bütçeler oluşturduğuna dikkati çeken Yetişener, 'Bugün burada 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremini sadece anmakla yetinmek istemiyor, tüm sosyal paydaşlarımızın katkılarıyla hızlı çözümler üretilmesini ve hayata geçirilmesini istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz' dedi.
BÜYÜK RİSKLER ALMAYIN
Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon riskli konutun yenilenmesinin planlandığına işaret eden Yetişener, 'Ekonomide büyümenin daraldığı bir dünya konjonktüründe, bundan 20 yıl sonra Türkiye ekonomisinin yeni bir kentsel dönüşüm maliyetiyle karşı karşıya gelmemesi için, geleceğin binalarını bugünden yapmak, güvenli malzemelerin kullanıldığı güvenli yapılar inşa etmek zorundayız.
Bu nedenle Türkiye İMSAD olarak önümüzdeki aylarda başlatacağımız kampanya ile tüm sosyal paydaşlarımıza 'Binaların yapımında ilgili standart ve yönetmeliklere uyun, küçük tasarruflar için büyük riskler almayın, dünyanızı karartmayın' mesajıyla sesleneceğiz' şeklinde konuştu.


SEKTÖR BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Türkiye ihracatının yüzde 16'sını gerçekleştiren ve cari açığa yüzde 250'nin üzerinde pozitif katkı sağlayan katma değeri yüksek bir sektörün temsilcileri olarak, ülkede güvenli yapılar inşa edilmesi konusunda üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Yetişener, İMSAD üyesi 73 üretici firma ve 29 dernek olarak Türkiye'de istihdam ettikleri çalışan sayısının 1,5 milyon kişi olduğunu ve bu sayı ile toplam nüfusun yüzde 7,5'unu temsil ettiklerini söyledi.
Yetişener, Türkiye inşaat sektörünün 2012 yılındaki iç pazar büyüklüğünün 71 milyar dolara ulaştığına, yurt dışı müteahhitlik sektörünün ise 44 ülkede 26,1 milyar dolar tutarında proje üstlendiğine vurgu yaparak, '2012'de bu büyük pazar içinde inşaat malzemesi sektörü 52,5 milyar dolar büyüklükle dikkati çekiyor' diye konuştu.


Kentsel dönüşüm sadece
 mekansal değil
Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu da 1999 depreminin ardından geçen 14 yılda, deprem riskinin azaltılması doğrultusunda çeşitli mevzuat çalışmaları yapıldığını anımsattı.
Boduroğlu, 'Deprem riskinin azaltılmasında en önemli eksikliklerden birinin deprem riski farkındalığının yeterince yaratılamamasıdır. İlgili kurumların görüş ve önerilerini iletebilecekleri ve kendi aralarında da paylaşarak geliştirebilecekleri bir platform oluşturulmalı' dedi.


29 derneğin imzasını taşıyor
Türkiye Deprem Vakfı, Türkiye İMSAD ve üyesi 29 derneğin imzasını taşıyan Deprem Manifestosu'nda, ülkede deprem farkındalığının yetersiz olmasına ve dayanımı yeterli olmayan binalara dikkat çekildi. Acil olarak Sivil Deprem Platformu oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı konusunda katılımcılığın artırılmasının gerektiği konuları vurgulandı. http://yenisafak.com.tr/