Macit; “Kültür varlığı sayımız 937’ye yükseldi”

Macit; “Kültür varlığı sayımız 937’ye yükseldi”

Macit; “Kültür varlığı sayımız 937’ye yükseldi”

Macit; “Kültür varlığı sayımız 937’ye yükseldi”

Macit; “Kültür varlığı sayımız 937’ye yükseldi”
01 Nisan 2014 - 13:00 - Güncelleme: 01 Nisan 2014 - 13:15

*  Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit; “Kayıtlarda 460 gözüken taşınmaz kültür varlığı sayımız, yapılan arazi çalışmalarıyla 937'ye yükseldi"



HABER MERKEZİ
Tarih öncesindeki konumuyla dikkat çeken ve pek çok antik yerleşim merkezine sahip Kırklareli'de gerçekleştirilen envanter çalışmasıyla, kayıtlı taşınmaz kültür varlığı sayısının bilinenden daha yüksek olduğu tespit edildi.
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit farklı medeniyetlerin geçiş bölgesinde olan Kırklareli'nin kültür varlığı açısından zengin olduğunu, Kırklareli'de Taşınmaz Kültür Varlığı Envanteri’nin ilk kez çıkartıldığına dikkat çekerek şunları kaydeti:
“Kırklareli'de hiç Taşınmaz Kültür Varlığı Envanter Çalışması yapılmamış. Çeşitli gezi ya da köylülerin haber vermesi üzerine görünen tarihi yapılar envanter listesine kaydedilmiş. Envanter çalışmaları kapsamında geniş ölçüde alan taraması yapıldı. 199 yerleşim biriminde, Kırklareli'nin tarihine ışık tutacak 937 eser bulundu. Tarama çalışmaları 6 ay sürdü. Arazi çalışmaları bitti. Sisteme veri girişleri yapılıyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Kabul Komisyonu veri girişlerini kontrol ederek tescilleme işlemini yapılacak. Kırklareli'de şimdiye kadar envanter çalışması yapılmamış. Çeşitli gezi ya da köylülerin haber vermesi üzerine görünen tarihi yapılar envanter listesine kaydedilmiş. Sanat Tarihçisi, Mimar, Arkeolog ve Şehir Plancısı'nın yer aldığı ilk kez bu kadar geniş çaplı bir arazi taraması yapıldı. İl, İlçe, Belde ve Köyler dahil 199 yerleşim alanında tarama yapıldı. Kayıtlarda 460 gözüken Taşınmaz Kültür Varlığı Sayımız, yapılan arazi çalışmalarıyla 937'ye yükseldi. Bugüne kadar Trakya'da sadece Edirne'nin Lalapaşa İlçesi’nde Dolmenlerin olduğu biliniyordu, çalışmalar sırasında Kırklareli’nin Kofçaz İlçesi’nde de iyi durumda olan Dolmenler ve kayıtlarda olmayan birçok Kale tespit edildi. Tespit edilen Kültür Varlıkları’nın haritalandırma çalışmalarında da sona gelindi.” (Savaş Eskici)