“LÜLEBURGAZ YETERLİ”

“LÜLEBURGAZ YETERLİ”

“LÜLEBURGAZ YETERLİ”

“LÜLEBURGAZ YETERLİ”

“LÜLEBURGAZ YETERLİ”
24 Mayıs 2015 - 13:42

Bu tedaviler Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde mevcut










* Kırklareli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fergan Genç, Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde yapılan rutin ameliyat ve tedavilerin yanı sıra, vatandaşın il dışında çözüm aradığı farklı tedavi ve başarılı ameliyatların da yapıldığını belirterek; “Bunları halkımızla paylaşarak, tedavilerini bulundukları yerlerde yaptırabildiklerini bilmelerini istiyoruz” dedi.


Şenol Goncagül/Özel Haber


Kırklareli il merkezi ile bağlı ilçelerde sağlık hizmetleri veren devlet hastanelerinde verilen sağlık hizmetleri aslında son derece geniş ve başarılı bir konumda. Ancak;  bölgede yaşayan ve bu hizmetlerden yeterince bilgi sahibi olamayan binlerce vatandaş, sağlık hizmeti alabilmek üzere her gün farklı illere ve kurumlara gitmek durumunda kalıyorlar.


LÜLEBURGAZ BU AÇIDAN ŞANSLI


Kırklareli ilinin en büyük ve nüfus bakımından da en yoğun ilçesi olan Lüleburgaz kent merkezinde hizmet veren Devlet Hastanesi’nde de, aslında birçok önemli ve özellikli tedavi ve ameliyat kolaylık ve başarı ile yapılabiliyor. Bu konuda bölge halkının bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Kırklareli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fergan Genç; “Sağlık Bakanlığı olarak, teşhis ve tedavi aşamalarında, devlet hastanelerimizde mümkün olabildiğince geniş hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Aslında, birçok ile bu tedavileri yaptırmak üzere giden vatandaşlarımızın, bulundukları yerin devlet hastanelerinde o hizmetleri alarak, o ameliyatları yaptırabilecekleri konusunda yeterince bilgili olmadıklarını da görüyoruz. Bu nedenle de; rutin olarak yapılanın dışında, özellikle uzak yerlere bu hizmetleri almak üzere gitmekte olan vatandaşlarımızın, bulundukları yerlerde o hizmetleri alabileceklerini paylaşmak istiyoruz.” dedi.


İşte; Uzm. Dr. Nilgün Sema Çomaklı yönetimindeki Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde başarı ile yapılabilen bazı önemli ameliyatlar;


* BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ KLİNİĞİ


Ameliyatları  arasında;


- EL VE DİRSEK SEVİYELERİNDE OLUŞAN SİNİR SIKIŞMALARI,


- MİKROSKOBİK BEL FITIĞI VE BOYUN FITIĞI AMELİYATLARI,


- OMURGA KIRIĞI, OMURGA KAYMALARI VE OMURİLİK KANALININ DARALDIĞI DURUMLAR,


- TRAMVAYA BAĞLI BEYİN KANAMALARI ( EPİDURAL VE SUBDURAL KANAMALAR),


- TANSİYON YÜKSEKLİĞİ İLE SEYREDEN KANAMIŞ ANEVRİZMA OPERASYONLARI,


- TANSİYON YÜKSEKLİĞİNE BAĞLI OLUŞAN DERİN YERLEŞİMLİ BEYİN BOŞLUKLARINA AÇILAN KANAMALAR, bulunmaktadır.


* ÜROLOJİ (BEVLİYE) KLİNİĞİ


Büyük böbrek taşı olan hastaların (>2 cm.) ya da böbreğindeki taş nedeniyle cerrahi müdahale gerektiren taş hastalarının bilgilendirilmesi için PNL yöntemi ile taş tedavisi hakkında bilgi verilmektedir. İdrardaki kimyasal tuzların kristalleşmesi ve bu kristallerin birbiriyle birleşmesi sonucu idrar yollarında böbrek taşı ya da taşları meydana gelir. Özellikle böbrek içindeki 2 cm.den büyük taşlarda ESWL denilen taş kırma cihazı ile taşın kırılmasında ya da kırıldıktan sonra bu denli büyük taşın idrar kanallarından dökülmesinde hasta açısından sıkıntılar olabilmektedir (örneğin uzun ve tekrarlayan taş kırma seansları, taşın yeterli şekilde kırılmaması, kırılan taşların tam dökülememesi ya da dökülürken ağrı ve böbrekte tıkanmalara yol açması -stonestreet, steinstrasse, taş yolu- gibi). Amerikan Üroloji Derneği, Avrupa Üroloji Derneği ve Türk Üroloji Derneği’nin yayınladığı taş hastalıkları tanı ve tedavi kılavuzlarında da belirtildiği gibi, böbrek içinde 2cm’den büyük taşlarda ilk tedavi seçeneği PNL olmalıdır. Diğer yandan böbreğin alt havuzcuğunda kırıldıktan sonra dökülmesi, yerçekimi nedeniyle, zor olacak hastalar da bile PNL bir tedavi önerisi olarak hasta ile konuşulmalıdır. 


Perkütannefrolitotripsi (PNL), ciltten bir iğne ile taşın bulunduğu böbrek sistemine girildikten sonra (Şekil-1), bu iğne içinden bir kılavuz tel sisteme yerleştirilir. İğne çıkartılır ve bu kılavuz tel üzerinden yerleştirilen ve şişirilebilen balon ile delik yaklaşık 1 cm. çapında bir delik oluşturacak şekilde şişirilir (Şekil-2). Bu balon üzerinden böbrek içine yerleştirilen ve yaklaşık 1 cm çapındaki boru kanalıyla sisteme endoskop-teleskop- (Şekil-3) ile girilerek, böbrek içindeki taşların kırılması ve parça parça boru yolundan dışarı alınır. İşlem bittikten sonra idrar drenajını ve hızlı iyileşmeyi sağlamak için, geçici süre kalacak şekilde (1-2 gün), sisteme ufak bir borucuk yerleştirilir (Şekil-4). Bu yöntem, hastaya az zarar veren bir teknik olarak böbrek taşı ya da taşlarının çıkartılmasında hastaya etkin ve güvenilir bir tedavi olanağı sağlar. 


Şekil-1: Taşın olduğu böbrek sistemine iğne yardımıyla giriş; 








Şekil-2: İğne içinden sisteme konulan bir kılavuz tel üzerinden yerleştirilen balon genişleticinin şişirilerek deliğin genişletilmesi;





Şekil-3: Balon üzerinden sistem içine yerleştirilen bir boru (yaklaşık 1 cm. çapında) yoluyla böbrek içine girilen teleskop ve börek içi ile taşın büyük ve net olarak görülebilmesi için teleskop arkasına yerleştirilen ve steril bir torba ile korunan kamera.


Şekil-4: Böbrek sistemindeki taş tamamen temizlendikten sonra sisteme iyileşme süresince geçici olarak (1-2 gün) yerleştirilen drenaj borusu (nefrostomi) 








PNL yöntemi ile taş tedavisi uzun yıllardır birçok hastaya tüm dünyada uygulanmakta olan bir cerrahi tedavidir. Böbrek taşı olan hastaların hemen hemen büyük bir bölümünde artık açık cerrahi ile taş tedavisinin yerini almış güvenilir bir yöntemdir. Yaklaşık olarak, hastanın hazırlanması ve genel anesteziden uyanması dahil, cerrahi 2-4 saat arasında sürmektedir. PNL yöntemi ile taş tedavisi bel bölgesinde cilde açılan 1-1.5 cm. büyüklüğündeki bir delikten gerçekleştirilmektedir. Ameliyat esnasında röntgen görüntüsü yardımıyla bu delikten böbrek içine yerleştirilen bir tüp içinden böbrek için bir teleskop yardımıyla girilerek böbrek içindeki taş ya da taşlara ulaşılır. Tüpten çıkamayacak kadar büyük taşlar lazer, ultrason ya da havalı taş kırma probları ile kırılarak tek tek bu tüpten dışarı alınır. Girişim sonrası, ameliyatın gerçekleştirildiği delikten böbreğe ince bir sonda (nefrostomi tüpü) yerleştirilir ve ameliyat sonrası hızlı iyileşme için 1-2 gün bekletilir. 2-3 cm boyutundaki tek taşlı olgularda bu sözü edilen nefrostomi tüpünün yerleştirilmesine genellikle gerekmez. PNL sonrasında ameliyata bağlı ağrı oldukça kısa süreli ve az olup, hastanede kalma süresi ve günlük aktivitelere ve işe dönme süresi açık cerrahiye göre anlamlı şekilde kısadır. Genellikle nefrostomi tüpü ameliyattan sonraki 1. ya da 2. çıkartılır ve delikten ıslatmanın kesildiği birkaç saat gözlendikten sonra hasta çıkartılır. Açık taş ameliyatında yapılan cerrahi kesiye göre (Şekil-6) anlamlı derecede kozmetik avantaj da sağlanmaktadır. 


PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ  (PNL) AMELİYATI YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR


PENİL PROTEZ (MUTLULUK ÇUBUĞU)


* GÖZ KLİNİĞİ


- KATARAKT AMELİYATI


- GÖZYAŞI KANALI AMELİYATI (DSR)


- GÖZ KAPAĞI AMELİYATLARI


- GÖZ TRAVMA AMELİYATLARI


- OTOGREFTLİ PTERJIYUM AMELİYATI


- DUDAK TÜMÖRÜ EKSİZYONU+ONARIMI


* KBB KLİNİĞİ


DUDAK TÜMÖRÜ EKSİZYONU+ONARIMI ameliyatları başlamıştır.


Amacımız bu hizmetlerin devamlı olmasını sağlamak ve çeşitliliği daha da arttırılarak gerek ilçemizde yaşayan ve gerekse ilçe dışından gelerek bu hizmetlerden fayda görmek isteyen vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verebilmektir.