Limanköy’deki Orman Saha Protokolü’nün iptali Meclisi gerdi

Limanköy’deki Orman Saha Protokolü’nün iptali Meclisi gerdi

Limanköy’deki Orman Saha Protokolü’nün iptali Meclisi gerdi

Limanköy’deki Orman Saha Protokolü’nün iptali Meclisi gerdi

Limanköy’deki Orman Saha Protokolü’nün iptali Meclisi gerdi
12 Haziran 2010 - 09:38

Kırklareli İl Genel Meclisi 5. Birleşimi 11 Haziran 2010 Cuma günü saat 10.30’da Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yapılan İl Genel Meclis Toplantısı’na Meclis Üyeleri haricinde öğretmenlerde katıldı.

HABER MERKEZİ

Meclis Başkanı M. Tuna Soykan tarafından 5. birleşimin açılmasıyla yapılan yoklamanın ve tutanak özetinin okunmasından sonra gündemin 3. ve 4. maddelerinin yakın konular olduğu için Başkan Soykan tarafından birleştirilerek tek madde halinde görüşülmesine karar verdi.
Demirköy İlçesi İğneada Kasabası Limanköy Hudutları dahilindeki ormanlık sahanın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilen kısmının protokol hükümlerine aykırı hareket edilmesinden dolayı protokolün iptal edilmesi talebi ve mülkiyeti Orman Bakanlığına ait olan ve İl Özel İdaresi’ne tahsis edilen Demirköy ilçesi İğneada Kasabası Limanköy hudutları dahilindeki ormanlık saha ile ilgili İl Özel İdaresi’nin maddi zorluklarını azaltmak amacıyla, İl Orman İşletme Müdürlüğü ile imzalanan protokolün iptal edilmesi talebine ilişkin her iki madde için Özel Komisyon tarafından hazırlanan rapor okundu.
* “Milli Eğitim Bakanlığı’nı bizlerde dava edeceğiz”
Raporun ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;
“ Biz bu meseleyi önümüzde bulduk. Meseleden kaçmadık ve çözmeye çalıştık. Konu yargıya intikal edince kurumların her iki tarafında yargı kararına saygı göstermesi gerekiyordu. Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu’nun Kırklareli’de yaptığı çeşitli ziyaretlerde konuyu bizzat zamanın Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından kendisine iletildi. Bizlerde Orman Genel Müdürü Vekili ile bu konunun çözülmesi için gayretler sarf etmeye çalıştık. Ancak hukukçuların, hukuk müşavirlerinin verdiği görüşe göre alacaklardan vazgeçmek kişi borcu doğuruyor ve vazgeçmenin mümkün olmadığı bildirildi ve ondan dolayı yargı süreci işledi. Bizim dönemimizde kiralar yatırılmaya çalışılmış. En son elimizdeki ücretlerden bir kiramızı daha yatıracağız onun çalışmasını yapıyoruz.
Şimdi burada bizim içinde bulunduğumuz konu yargı kararıyla da sabit olmuş ki bizde protokole uymamışız. Rapordan da görüyorsunuz Milli Eğitim de protokole uymamış. Konu bizim önümüze geldiğinde alacakları tahsil etmek için çeşitli girişimlerde bulunduk. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki yaklaşımı olumsuz oldu ve tahsilatları yapamadık. Bizlerde yargının sonucunu beklemeye karar verdik ve yargı sonucunda %60’lık alacakla ilgili şuanda mahkemeyi kaybettiğimiz için 250 bin liralık borç yükü altındayız. Onun için % 60’yla ilgili bizler hukuki süreç başlatacağız.
 Milli Eğitim Bakanlığı’nı bizlerde dava edeceğiz ama rakamın netleşmesini beklemek durumundayız. Parça parça davalar açmamak için. Bu süreci sürdürmek durumundayız. Yapılmış protokollere uyulmadığını komisyon üyeleri falanda gördüler bir idare nasıl mağdur edilecek düşünüsünde bundan daha iyi bir protokol hazırlanmaz diye düşünüyorum. İdare olarak meclis bir karar alır ve bizde uygularız. Alacağınız karara da saygılıyız ama şunu bilin aynı geminin içerisindeyiz. Sonuçlarını hep beraber görürüz, hep beraber yaşarız.”
* “Bundan sonra oluşacak problemler hepimizi bağlayacak”
Konuyla ilgili söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Metin Güvenç;
“Bu protokol hükümlerini yerine getirmediğimizden dolayı biz kararımızı verirsek, protokolün iptali yönünde karar vermek bizim için avantajlı olacaktır diye düşünüyoruz. Ama bu şekilde protokol iptal edilmeyip karar alınarak Orman Bölge Müdürlüğü bu kendi iptaliyle bu işin yapıldığında idaremizce bu bölgede bulunan yerlerimizin problem yaşayacağı ortadadır. Bundan sonraki süreçte bizim burasını alamama riskimiz var. Bir sürü problem var mesela oraya bir bina yapmışız biz. Biz grup olarak bu protokolün iptal edilmesi ve yeni bir protokolle yeniden alınma şansını büyük olacağını grup olarak bunu düşüyoruz. Ama CHP Grubu da çoğunluğa sahip onlar nasıl isterlerse öyle bir karar verirler. Bundan sonra oluşacak problemler hepimizi bağlayacak. O yüzden çok fazla bunun irdelemeye gerek yok bu şekilde işlemlerin iptali olum bundan sonraki işlemlerin biran önce halledilmesi lazım yoksa daha kötü duruma gelebilirler” dedi.
* “Böyle hassas bir konuyu üzerimize atıyorsunuz”
AK Parti Grup Başkanı Metin Güvenç’in konuşmasına karşılık söz alan Hasan Dağ, kaçak bina AK Parti zamanında da yapık olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Ruhsatsız inşaat sizin zamanınızda da yapıktı ve burası ruhsatsız haliyle encümende ihaleye çıkartılmadı mı burası? Genel Sekretere söylemiştim ruhsatsız bir ormanda yapılanma var ama dahili encümen bunu ihaleye çıkartıyor. O zamanda kaçaktı. 2007 yılında sizin çoğunluğunuz vardı AKP Grubu desteğiyle Meclis Başkanı seçmişti. Bizim desteğimizle seçildi ama sonradan AKP Grubu’na geçti, transfer oldu. O dönemde sizin çoğunluğunuz vardı, niye o dönemde bu kararı almadınız. Niçin getirmediniz de bu gün Cumhuriyet Halk Partisi’nin çoğunlukta olduğu dönemde böyle hassas bir konuyu üzerimize atıyorsunuz.”
AK Parti Grup Başkanı Metin Güvenç alakası olmadığını belirtti ve Meclis’te gerginliğe sebep olan konu alınan karar ile Ağustos ayında tekrar komisyon raporu hazırlanarak görüşülmesi konusunda oylamaya sunuldu. Oylamada 8 ret, 1 çekimser ve 16 kabul oy olarak Ağustos ayında tekrar komisyon raporu hazırlanarak görüşülmesine karar verildi.
Gelecek toplantıyı 02 Ağustos 2010 Pazartesi günü saat 10.30’da yapılmasına karar verilerek meclis tatile ayrıldı. (ue)