LİAD Üyeleri Dünya Pazarı’na açıldı

LİAD Üyeleri Dünya Pazarı’na açıldı

LİAD Üyeleri Dünya Pazarı’na açıldı

LİAD Üyeleri Dünya Pazarı’na açıldı

LİAD Üyeleri Dünya Pazarı’na açıldı
28 Kasım 2013 - 09:18

Lüleburgaz İş Adamları Derneği Üyeleri (LİAD) Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği “19. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü Programı’nda 130 ülkeden gelen ......




HABER MERKEZİ


Lüleburgaz İş Adamları Derneği Üyeleri (LİAD) Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği “19. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü Programı’nda 130 ülkeden gelen 1500 iş adamı ile görüşerek dünya pazarına açıldı. 130 ülkeden gelen bin 500 yabancı iş insanı, Türkiye’den milyon dolarlık alımlar yaptı. LİAD Üyesi un ve gıda üretimi yapan Lüleburgaz Firmaları da birçok iş bağlantısı yaptı. LİAD Üyesi olan Kavukçu Un’un açtığı ürün standına ise yoğun ilgi gösterildi. Hedef pazarı Afrika olan Kavukçu Un’un ulaşamadığı birçok Afrika ülkesine iş bağlantıları kurdu.  TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 19. köprüye Pakistan ve Moğolistan’ın damgasını vurduğunu söyledi. Meral, düzenledikleri ticaret köprüleriyle Türkiye’nin ihracatına 30 milyar dolarlık katkı sağladıklarını belirtti.


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) 19.sunu düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü, 2 günde 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Böylece TUSKON’un gerçekleştirdiği 19 dünya ticaret köprüsünde oluşan ihracat ise 30 milyar dolar oldu.


Konu hakkında açıklama yapan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Turkuvaz Çikolata, Espaş Kozmetik gibi firmaların sadece bir günde 50’ye yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiğine vurgu yaparak 19. köprüye Pakistan ve Moğolistan’ın damgasını vurduğunu söyledi. Özellikle Pakistan’dan ciddi alıcıların geldiğini ifade eden TUSKON Başkanı; “Türkiye artık marka ihraç etmeye çalışıyor, bu işe ilk başladığımızda ürün satıyorduk. Şimdi ise marka ve franchising satışları gerçekleştiriyoruz. Sadece üyelerimizden KFC tarzında bir hizmet modeli izleyen Chicken House, 14 ülkeye bayilik verdi” şeklinde konuştu. Meral, düzenledikleri ticaret köprüleriyle Türkiye’nin ihracatına 30 milyar dolarlık katkı sağladıklarını belirtti.


* Kral ve Başbakan’ın çocukları zirvede


TUSKON’un 19.sunu düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ne Güney Afrika’daki Zulu Eyaleti’nin kralının oğlu Thokozani Zulu ve Güney Afrika Başbakanı’nın yeğeni Leeroy Sidambe, birlikte kurdukları Imagination Motor Clinic Şirketi ile katıldı. Burada ikili görüşmeler yaptıklarını ifade eden  Leeroy Sidambe, ceplerine 10 milyon lira koyup ticaret köprüsüne geldiklerini söyledi. Thokozani Zulu da, yakaladıkları fırsatlara göre alım satım yaptıklarını belirterek; “Türkiye’de farklı işler kovalıyoruz. Burası gelişen bir ülke. Çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.


İki ortak ilk olarak kızartmalık yağ siparişi verdi. Bu arada Zulu ve Sidambe, Chicken House’u Güney Afrika’ya taşımak için de anlaşma imzaladı. Babası kaynak ustası olduğu için 45 yıl önce Kanada’ya gidince orada yaşamaya başlayan Kanadalı NefissLezizz’in sahibi Mustafa Çetin, Bangladeş’e 6 milyon dolarlık zeytinyağı satışı için anlaşma imzaladı.


Çetin; “Gemlik’teki 500 ağacım var ama akrabalarımın da zeytin bahçeleri var. Bu sebeple her yılın 2 ayı Türkiye’deyim, şu an Kanada’da Calgary’deki 225 restorana zeytinyağını ben veriyorum. Şimdi büyüme zamanı” diye konuştu. TUSKON zirvesinin çok önemli olduğunu belirten Çetin, şimdi de kurutulmuş domates, kabuklu kabuksuz fıstık satışına da başlayacağını söyledi.


Uzman Kozmetik’in İhracat Müdürü Hamdi Levent Delatioğlu, TUSKON’un 19. Köprüsü’nde Brunei’ye satış için ihracat anlaşması imzaladıklarını söyledi. Şu ana kadar 52 ülkeye ihracat yapar hale geldiklerini, bunun yaklaşık yüzde 10’una TUSKON fuar ve köprüleri sayesinde ulaştıklarını söyledi.


* “Unu Türkiye’den alacağım”


TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nde ikili iş görüşmeleri milyon dolarlık ticaret anlaşmalarının yapılmasına zemin hazırlıyor. Filipinliler’de de ekmek üretimi yapan DVC firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Villacorta; “Bu benim ticaret köprülerine ikinci katılışım. Burada, Türkiye’deki müthiş ticaret potansiyelini yakından görme şansım oluyor. Ben hammaddemi Türkiye’den satın almak istiyorum. Bu gelişimde yaptığım görüşmelerde 1 milyon dolarlık un alımı yaptım. Bu, 100 konteynerden fazla un anlamına geliyor. Ben, Türkiye ile ticaretimi daha da geliştirmek istiyorum. TUSKON’un ticaret köprüleri, bunun için en uygun zemini hazırlıyor” dedi.


* Organizasyona tam not


Fildişi Sahilleri’nin büyük tekstil firmalarından olan Maxitrade Sarl’ın CEO’su Moctar Chafi ise Türkiye’den iki yıldır mal alımı yaptığını söyledi ve şöyle devam etti; “Ben Türkiye ile 2 yıldır ticari ilişkiler yürütüyorum. Her ay Mersin’den mal çekiyorum. Bu organizasyonda Türk firmalarıyla çok samimi ilişkiler geliştirdik. Bu bir süreç. Gelecek yıl şirket olarak tekstil dışındaki sektörlerde de faaliyet göstermek istiyoruz. Türkiye’yi ve Türk insanını çok seviyorum. TUSKON’un bu organizasyonunun bir eşi daha dünyada yok. Afrika’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.” (Savaş Eskici)