Kuş Gribi Hastalığı’na karşı alınacak önlemler açıklandı

Kuş Gribi Hastalığı’na karşı alınacak önlemler açıklandı

Kuş Gribi Hastalığı’na karşı alınacak önlemler açıklandı

Kuş Gribi Hastalığı’na karşı alınacak önlemler açıklandı

Kuş Gribi Hastalığı’na karşı alınacak önlemler açıklandı
30 Ekim 2009 - 10:11

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından Kuş Gribi Hastalığı ve bu hastalığa karşı alınacak önmlemlerle ilgili olarak açıklama yapıldı. 


HABER MERKEZİ
 
Avian influenza (AI), Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarakta adlandırılan hastalık; evcil ve yabani kanatlı hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek oranda bulaşma ve ölümle seyreden, insanlardaki grip benzeri bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Kanatlı İnfluenza virusları, bütün dünyada birçok evcil (hindi, tavuk, Beç Tavuğu, bıldırcın, sülün, kaz, ördek) ve yabani (kuğu, kaz, ördek, martı, kutup martısı, bataklık kuşları) kanatlı hayvanlarda bulunmaktadır. Tavuk ve hindilerde Influenza‘ya bağlı ciddi hastalık problemleri yaşanırken, göç eden su kuşları özellikle de ördekler, diğerlerinden daha fazla virus saçarlar. İnfluenza virusları ayrıca kafes kuşlarından da tespit edilmiştir (muhabbet kuşu, kanarya, papağan vs). Şu ana kadar yapılan tespitler neticesinde A tipi; insan, domuz, at, balina, mink, fok, Amerikan vizonu ve kedigillerde enfeksiyon oluşturur.
Hastalık, İnfekte hayvanların sekresyonları ile, özellikle dışkı ile direk temas, kontamine yem, su, ekipman ve kıyafetlerle, klinik olarak hastalık belirtilerini göstermeyen su ve deniz kuşlarıyla evcil kanatlılara bulaşabilir.
Hasta hayvanlarda vücut ısısı yükselir, tüyler kabarır, iştahsızlık, depresyon, şiddetli ishal Yumurta verimi durma noktasına varacak şekilde şiddetle azalma, Hasta hayvanların göz kapakları kapanabilir, konjuktiva şişmiş ve kırmızı renktedir. Sakal ibik ve gözlerin çevresinde karakteristik olarak ödem ve morarma şekillenir. Ödem boyun ve göğüs bölgesine de yayılabilir. Ayaklarda morarma, solunum güçlüğü, burun deliklerinden grimsi kanlı akıntı, Kitle halinde ani ölümler (% 100) görülür. Hastalanan hayvanlar 1-7 gün arasında çoğunlukla iki gün içerisinde ölürler.
Hastalık bugüne kadar yalnızca, hasta kanatlılarla doğrudan ve yoğun ilişkide olan insanlara (çiftlik çalışanları, tavuk bakıcıları, horoz dövüşçüleri vb.) bulaşmıştır. Bu konudaki endişeler, hastalıkla ilgili araştırmaların tamamlanmamış olmasından ve bazı teorik tıbbi tartışmalardan kaynaklanmaktadır.
İyi pişmemiş et veya yumurta mikroorganizmalar açısından her zaman bir risk unsurudur. Buna karşılık iyi pişmiş tavuk eti veya yumurtadan insana virüs bulaşması mümkün değildir. Çünkü merkez iç sıcaklığın 71 °C nin derecenin üzerindeki her ısıl işlem uygulanması H5N1 virüsünü etkisiz hale getirmektedir. Başka bir deyişle tüketicilerin, kanatlı et ve yumurtanın tamamen piştiğine (ette pembe bölgelerin bulunmaması, yumurta beyaz ve sarısında akışkanlık olmaması/rafadan) emin olmaları gerekmektedir.
Çevrenizde şayet toplu kanatlı ölümleri var ise, bir veya birden fazla ölü kuğu/yabani kanatlı (ördek, kaz) görürseniz; aynı yerde aynı türden üçten fazla veya farklı türden beşten fazla ise mutlaka Tarım il ve ilçe Müdürlüklerine olay ve olay yeri hakkında detaylı bilgi veriniz
Kuş gribinden hastalığın salgına dönüşmemesi normal olarak önlenebilir;
* Kuş gribi virüsünün bulaşmasını önlemenin en iyi yolu; zorunlu olmadıkça tavuklarla, ördeklerle, hindilerle veya diğer kümes hayvanlarıyla temas etmekten kaçınmaktır.
* Çocuklar, kümes hayvanlarının tutulduğu yerlerde oyun oynayabileceklerinden risk altında oldukları unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğunuza şu temel kuralları öğretiniz;
* Hiç bir kuşa, kümes hayvanına, bunların tüylerine, dışkılarına ve diğer atıklarına kesinlikle el sürülmemelidir.
* Kanatlı hayvan pazarlarından veya kanatlı hayvanların bulunduğu alanlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
* Kuş veya kümes hayvanlarıyla her türlü temastan sonra eller  bol sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır.
Kuş gribi tehlikesini düşünüyorsanız aşağıda belirtilen bazı önlemlerin alınması gerekir;
Sadece sağlıklı olduğundan emin olunan kümes hayvanlarının yiyecek olarak değerlendirilmesidir.
Tüyleri yolma işleminde, sizi veya evinizi kan, toz, dışkı veya diğer hayvansal atıklarla kirletmeyecek bir yöntem kullanınız. En iyisi kümes hayvanlarını tüylerini yolmadan evvel kaynar suya atmaktır. Sakatatlarını çıkarırken, sizi veya evinizi kan, toz, dışkı veya diğer atıklarla kirletmeyecek bir yöntem kullanınız.
Bu işlemleri yaptıktan sonra, ellerinizi bol  sabunlu suyla iyice yıkamadan önce başka hiçbir cismi tutmayınız veya yüzünüze elinizi sürmeyiniz.” (s)