“Küpelenmeyen hayvanlara Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek”

“Küpelenmeyen hayvanlara Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek”

“Küpelenmeyen hayvanlara Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek”

“Küpelenmeyen hayvanlara Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek”

“Küpelenmeyen hayvanlara Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek”
07 Haziran 2010 - 09:25


* Kırklareli İl Tarım Müdürlüğü ile Kırklareli Damızlık Koyun-Keçi Birliği arasında Koyun-Keçilerin Küpelenmesi ve Kayıt Altına Alınması Protokolü imzalandı. 


HABER MERKEZİ
Kırklareli genelinde tüm ilçe, bağlı köy, mahalle ve beldelerde, Kırklareli İl Tarım Müdürlüğü ile Kırklareli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında koyun-keçi cinsi hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınması amacıyla protokol imzalandı.
Kırklareli İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı ile Kırklareli Damızlık Koyun-Keçi Birliği Başkanı Ayli Korur arasında imzalanan protokol ile ilgili olarak İl Müdürü Yazıcı şunları kaydetti:
“10.02.2009 tarih ve 27137 sayılı Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki 2010/13 Sayılı Uygulama Esasları Tebliğinin hükümlerine göre koyun-keçilerin doğumdan itibaren en geç  6 ay içerisinde veya ilk altı ayda hayvan doğduğu işletmeyi terk edecekse işletmeyi terk etmesinden önce küpelenmesi zorunludur. 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren küçükbaş hayvan sevklerinde kulak küpesi ve kayıt şartı aranacağından, küpelenmeyen hayvanlara yurtiçi veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.
Protokol gereğince;
* Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, tüm ilçe ve köylerde, doğumdan itibaren en geç 6 ay içerisinde küçükbaş hayvanların küpelemesini ve veri tabanına kayıt edilmesini yapmakla yükümlüdür.
* İşletmelerin tanımlanması ve tescili için tüm yetiştiriciler, İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir. İl/İlçe Müdürlüklerince sistemden işletme numarası kaydı yapılacak, kayıt defteri verilecek ve kimlik kartı düzenlenecektir.
* Küpeleme çalışması yapılacak olan köy/mahalle muhtarlığına en az 1 (bir) gün önceden yazılı olarak haber verilecek ve küpeleme çalışması tamamlandıktan sonra görevliler tarafından yapılan işlem tutanakla tespit edilecektir. Söz konusu tutanağa köy veya mahallede küpelenen hayvanlar için talep edilen toplam ücret de yazılacaktır. Kulak küpesi uygulanan her hayvan için “Koyun-Keçi Cinsi Hayvanların Tanımlanması” formu düzenlenecektir. Bu formun bir nüshasını Birlik elemanı yetiştiriciye vermek zorundadır.
* Birlik, saha çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayvana ait bilgileri küpeleme tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) gün içerisinde sisteme girecektir.
* Hayvan sahibi, tanımlanan kulak küpelerinden birinin ya da ikisinin de düştüğünü veya üzerlerindeki bilgilerin silindiğini tespit ederse, otuz gün içinde Birliğe müracaat edecek, birlik tarafından da tespit edilen düşen kulak küpeleri yerine yenisinin takılması için resmi yazıyla İl Müdürlüğüne bildirilecektir.  
* Sözleşmenin geçerli olduğu süre içerisinde Birlik tarafından hayvan sahibinden, küpeleme ücreti olarak küpelenen küçükbaş hayvan başına 2 TL ücret alacaktır. Birlik hayvan sahiplerinden belirlenen küpeleme ücreti dışında herhangi bir ek ücret talep edemez.
* Yetiştiricilere veya küpe talep eden kişilere elden küpe verilmeyip, küpeleme çalışmaları hayvan sahibinin işletmesinde bizzat uygulayıcı tarafından, hayvanın her iki kulağına da küpe takılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.
* Birlik Kırklareli’nin tüm İlçe ve köylerinde periyodik olarak tarama yapmak suretiyle küpeleme işlemlerini gerçekleştirecektir.
* Kulakları delik olan veya kulak küpesi olmadığı halde kulak küpesi takıldığından şüphelenilen hayvanlara kesinlikle kulak küpesi takılmayacaktır.
* Kulağa takılan küpeler kesinlikle değiştirilmeyecek ve kesilmeyecektir.” (s)