Kültür Müdürlüğü’ne yakışır sunum

Kültür Müdürlüğü’ne yakışır sunum

Kültür Müdürlüğü’ne yakışır sunum

Kültür Müdürlüğü’ne yakışır sunum

Kültür Müdürlüğü’ne yakışır sunum
20 Nisan 2015 - 07:21

* “Türkiye-Bulgaristan Ortak Kimlik-Ortak Tarih” konulu panele katılanlara sunulan Türk Kültürü’nü yansıtan Balkan Yemekleri büyük bir beğeni ile karşılandı. Panele katılanlar, Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde böylesine anlamlı bir sunumun yapılmasını takdirle karşıladılar.







HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Kültür Müdürlüğü tarafından “39. Turizm Haftası” Kutlamaları kapsamında 17 Nisan 2015 Cuma günü saat 14.30’da Kırklareli Kültür Merkezi’nde “Türkiye-Bulgaristan Ortak Kimlik-Ortak Tarih” konulu bir panel gerçekleştirildi. Bulgaristan’dan gelen Heyeti’nde katıldığı toplantıda sunulan Türk Kültürü’nü yansıtan Balkan Yemekleri büyük beğeni aldı.


Doğal Yaşamı Koruma Vakfı öncülüğünde Demirköy’den genç girişimci Nurhayat İnanç’ın hazırladığı Boşnak Böreği, Boşnak Mantısı, Kol Böreği, Soka, Acı Makule Tatlısı, Köy Ekmeği ve Zelenika sunuldu. Türk ve Bulgar Heyetleri’nden büyük takdir alan yemeklerin yanında Nurhayat İnanç’ın yöresel şalvar giyerek sunum yapması büyük ilgi ile karşılandı. 


Kültürün geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan böyle bir toplantıda kültürel yemeklerin sunulmasının önemine değinen Necmi Asan; “Misafirlerimize hazır yiyecekler yerine böyle bir sunum yapmak kültürümüzün ne kadar zengin olduğunu gösterdi. Özellikle bu tür toplantılarda bundan sonra yöresel yemekleri sunma gayretinde olacağız” dedi.


Toplantıya katılan konuklar ikram edilen Balkan Yemekleri’nin tadına baktılar. Nasıl yapıldığı konusunda bilgi aldılar. Konuklar; ‘’ Böyle bir toplantıda İl Kültür Müdürlüğüne bu sunum yakıştı. Amaç kültür ise özellikle Bulgaristan’dan gelen yabancı konuklara Türk Kültürünü öğrenme açısından bu sunum tam yerinde oldu” dediler.


Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Haskova Bölgesi Arkeoloji Müzesi arasında, Bulgaristan- Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında “Ortak Kimlik Ortak Tarih” Proje uygulanmaya başladı. Kırklareli Rektörlüğü konferans salonun da yapılan toplantının açılış konuşmasını Kırklareli İl Kültür Turizm Müdürü Necmi Asan yaptı. 


İl Kültür ve Turizm Müdürü Asan’ın konuşmasının ardından proje koordinatörü proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çekiç sunumunda;


“Ertuğrul Köyü’nde vizyonu geniş olan, teknolojik gelişim aslında hızlı bir şekilde gençlerimizi kültürümüzden, örf ve adetlerimizden koparmak olduğunu gören ve hisseden, buna da kendi çaba ve gayretleriyle karşı gelmeye başlayan Fatma abla ile başladı. Kırsalda büyümüş, yaşamı ve yaşamaya devam eden bu hanım kendi evin bahçesini köylülerin desteği ile yıllar içerisinde değeri paha biçilmez kültürel bir hazineye dönüştürdü.  Bu evde kendi çocuklarımıza dedelerimizin aile kültürü, tarımda kullandıkları aletlerini, 50’li yıllarda annelerimizin giydikleri değerli gelinliklerini ve bunun gibi birçok kültürel ve tarihi varlıklarımızı gösteriyor, onlara tarihimizi öğretiyoruz. 2011-2015 yılları arasında Kırklareli Valiliği, Ertuğrul Köy Muhtarlığı, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kırklareli İl Genel Meclisi ve Kırklareli İl Özel İdaresinin ortak çabalarıyla Ertuğrul Köy Eski İlköğretim Okulunun Restorasyon Projeleri hazırlandı. Bu mimari projelerin hayat bulması amaçlı ulusal ve uluslar arası hibe programlarına müracaat edilmesi kararlaştırıldı ve ilgili ortak kurumlarla görüşmelere başlandı. 2013 yılında Bulgaristan Haskova Bölgesinde Tarih Müzesiyle görüşmeler başlandı. Bölge konusunda kendilerine bilgiler sunuldu. Poyralı köyünde Kültür Evi örneği sunuldu. Ertuğrul Köy Kültür Evinin düzenlenmesine ihtiyaç olduğu açıklandı” dedi.


Bu açıklamaların ardından ülkemizin önde gelen Arkeologlarından Prof. Dr. Mehmet Özdoğan bölgenin kültürel varlıklarını geniş biçimde anlatan bir sunum yaptı. Mehmet Özdoğan’ın sunumundan sonra Bulgaristan’dan gelen konuklar kendi yörelerini anlatan sunumlarını yapmalarının ardından toplantı sona erdi.


* Projenin amacı


IPA Bulgaristan Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın 2. önceliğinin altında uygulanan proje; sınır bölgelerinin kültürel ve tarih değerlerin korunmasını ve bölgelerin potansiyellerine dayanıklı bir sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını hedeflemektedir. CICH faaliyetleri Proje çerçevesinde; Türkiye kısmında Kırklareli ili, Lüleburgaz ilçesinde yer alan Ertuğrul köyü ilköğretim okulun restorasyonu ve Kültür Evine dönüştürülmesi, Bulgaristan tarafında ise Haskova Müzesinin Arkeolojik bölümü tadilat edilip düzenlemesi yapılacak. 18 ay boyunca restorasyon ve tadilat çalışmalarının yanı sıra, iki kurumun işbirliği çerçevesinde Kırklareli ve Haskova uygulama alanlarında Uluslar Arası El Sanatları Çalışması, Uluslar arası ‘’ Ortak Kimlik Ortak Tarih’’ konferansı, proje çalışma toplantıları ve yöresel el sanatları tanıtım semineri düzenlenecek.


Toplantıya; Türk tarafından Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Müdür Yardımcısı Fikret Macit, DAYKO Başkanı Nusret Türkkan, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Atilla Biçer, Ali Çakır ve birçok misafir katıldı. Bulgaristan Heyeti’nden ise; Georgi Petrov, Zlatka Mihail, Natalia Ivanava, Dimitsa Miteva, Galiha Grazdanov ve çok sayıda Bulgar misafir yer aldı. (Gülcan Kutlu)