“Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu söyleşi yapılacak

“Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu söyleşi yapılacak

“Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu söyleşi yapılacak

“Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu söyleşi yapılacak

“Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu söyleşi yapılacak
11 Kasım 2011 - 09:20

“Kurtuluş Şenlikleri ve Ata’ya Saygı Haftası” kapsamında “Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu iz bırakan söyleşi düzenlenecek.




HABER MERKEZİ





Kocahıdır İlköğretim Okulu ile Kırklareli Belediyesi tarafından ortaklaşa 16 Kasım 2011 Çarşamba günü saat 15.30’da Kocahıdır İlköğretim Okulu Salonu “Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu iz bırakan söyleşi düzenlenecek.


Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, “Kurtuluş Şenlikleri ve Ata’ya Saygı Haftası” kapsamında “Küçük İsmail ve Kırklareli” konulu iz bırakan söyleşi düzenleneceğini söyledi.


Çağlayan; “Kırklareli’mizde yaşanmış bu iz bırakan öyküye ulaştığımız tarihler, o günleri bizzat yaşayan sayın Hürrem Arman’ın anılarını kentimizin yaşayan belleği Gazeteci-Yazar Nazif Karaçam’dan dinlediğimiz tarihlerdi. Biz Kırklareli Belediye Başkanlığı olarak iz bırakanlarımızı kentimizin her bireyine anlatma sürecimizi başlattık. Çünkü biz biliyoruz ki kentler kahramanları ve kökleri ile var olurlar. Kurtuluşumuz kutlu olsun” dedi.


* İşgalde Kocahıdır Okulu ve Küçük İsmail’in Kahramanlığı


“1920 yılının Temmuz ayında Yunanlılar Kırklareli’ni işgal ettiklerinde, Hürrem Arman’ın sınıfında hem yaş hem cüsse olarak onlardan büyük ‘İsmail’ adında bir öğrenci vardır.


Okul müdürü ‘Kirpiksiz Hamdi’ lakaplı bir beydir ve o dönem genç öğretmenler Trakya Kolordusu’na alınmıştır.


Bu anının yaşandığı o gün ders başlar; kısa bir süre sonra İsmail’in okuduğu sınıfa Yunan askerleri baskın yapar. Öğrencileri dışarı çıkartarak Yunan bayrağı ile yürüyüş yaptırmak istemektedirler. Lakin bu yürüyüş sırasında önce taşınacak Yunan Bayrağını cüsse olarak büyük olan İsmail’in taşımasını uygun bulmuşlardır.


Ancak İsmail ‘Ben Yunan Bayrağı taşımam’ diyerek itiraz etmiştir. Askerin ısrarla ‘Taşıyacaksın’ demelerine rağmen oda dirençle ‘asla taşımam’ sözleri ile karşı ısrarda bulunmuştur. Bu karşı çıkışın üzerine Yunan askeri İsmail’i yere yatırıp el ve ayaklarını bağlayarak dövmeye başlamışlardır. Ancak İsmail dayak yese de Yunan bayrağını eline almamıştır. Yediği dayaktan bitkin ve baygın hale düşen Yunan askerleri İsmail’i sınıfın dışına çıkarmışlardır. Tüm bu yaşananlardan sonra İsmail okundan ayrılmış, ortadan kaybolmuştur. Oysa arkadaşları dahil herkes bilmektedir ki İsmail taşımak istemediği o bayrakları gecenin karanlığından faydalanarak binadan sökmekteydi.


Ama yunan askerleri bir türlü bayrak yırtma olayının önüne geçememiştir. Anadolu’da zaferin kanılarak, Mudanya Ateşkeş Antlaşması’nın yapılması ile 2 Ekim 1922 tarihinden itibaren Yunan askerinin şehirden çekileceği sırada ‘Küçük İsmail’ ortaya çıkarak 10 Kasım günü Pınarhisar yolundan şehre gelen ‘Türk Askeri Birliği’nin önünde Türk Bayrağını taşımış, dalgalandırarak okuluna getirmiştir. O sıra şehirde herkes onun kahramanlığından söz etmektedir’ (ue)