Küçük besi işletmeleri canlanacak

Küçük besi işletmeleri canlanacak

Küçük besi işletmeleri canlanacak

Küçük besi işletmeleri canlanacak

Küçük besi işletmeleri canlanacak
19 Şubat 2015 - 08:21

* Küçük işletmelerin yeniden üretime geçmesi için hazırlanan "5-20 Baş Besi Projesi" kapsamında, Avrupa ülkelerinden temin edilen 100 bin dana üreticilere dağıtılacak. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tunç; “Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacını besiciler karşılayacak. Kırmızı et ithalatı yerine besicilere dana verilerek piyasadaki et ihtiyacı karşılanacak. Banka kredisinde yüzde 5 faizi olacak. Bankada teminat aranmayacak. Bunlar, üretici için önemli faktörler” dedi.







HABER MERKEZİ


Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, küçük besi işletmelerinin canlanması için hazırlanan "5-20 Baş Besi Projesi" kapsamında Avrupa ülkelerinden temin edilen 100 bin dananın üreticiye dağıtılacağını bildirdi.


Tunç yaptığı açıklamada; "5-20 Baş Besi Projesi"nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası ve merkez birliklerinin desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.


Projeyle daha önce besicilik yapmış ancak çeşitli nedenlerle bu işten çekilmiş ve kaynağa ulaşamadığı için işletmesine hayvan bağlayamayan kişilerin yeniden üretime katılmasının amaçlandığını belirten Tunç, "Projeyle üretime ara veren birçok işletme ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar yeniden üretime başlayarak gelir elde edecek. Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacını besiciler karşılayacak. Kırmızı et ithalatı yerine besicilere dana verilerek piyasadaki et ihtiyacı karşılanacak. Bu yıl, 100 bin besi danası üreticilerimize dağıtılacak" diye konuştu.


Tunç, projenin et fiyatlarını ciddi şekilde etkileyeceğini, vatandaşların daha ucuza et tüketme imkanı bulacağını vurguladı.


Bütün illerden taleplerin toplandığını, Ziraat Bankasının uygun gördüğü üreticilere hayvanların dağıtılacağını aktaran Tunç, şunları kaydetti:


"Banka kredisinde yüzde 5 faizi olacak. Bankada teminat aranmayacak. Bunlar, üretici için önemli faktörler. Bankaya gittiğinde kredi talep edenlerden ev istiyor, bina istiyor, arsa istiyor, bunlar olmayacak. Yüzde 50 sübvansiyonlu olduğu için Bakanlık kendisi karşılıyor. Güzel bir proje. Ucuza ürün mal etmenin bir yolu bu. 100 bin hayvan az bir rakam değil. Besicilerin ürettiği hayvanlar da Et ve Süt Kurumunca kesilecek. Böylelikle üretici hayvanını satmak için çalışmayacak."


Projeyle köyden kente göçün engelleneceğini belirten Tunç, ilk etapta Mart ayında Türkiye'ye getirilecek 20 bin hayvanın üreticilere verileceğini kaydetti.


* "Kişi başı et tüketimi arttırılacak"


Tunç, köylünün üretime devam etmesini önemsediklerini belirtti.


Türkiye'de yılda kişi başına et tüketim miktarının 13 kilogram olduğunu ifade eden Tunç, "Bu rakam, Avrupa ülkelerine göre çok düşük. Projeyle Türkiye'de kişi başı yılda 13 kilogram olan et tüketimini 23 kilograma çıkartmayı hedefliyoruz. Kapasitelerimizi yüzde 70 arttırmamız gerekiyor. Bu sektör artık yatırım yapılacak, büyümesi gereken bir sektör. İstediğimiz verimi alırsak proje devam edecek. Biz ithalata karşı değiliz ancak önce kendi üretimimizi arttırmalıyız" diye konuştu. (aa)