“Korunga Süt’te, Et’te kalite ve verimi arttırır”

“Korunga Süt’te, Et’te kalite ve verimi arttırır”

“Korunga Süt’te, Et’te kalite ve verimi arttırır”

“Korunga Süt’te, Et’te kalite ve verimi arttırır”

“Korunga Süt’te, Et’te kalite ve verimi arttırır”
23 Haziran 2012 - 09:15

* Kırklareli merkez ilçeye bağlı Armağan Köyü’nde “Tarla Günü ve Korunga Demonstrasyonu” yapıldı.




 


HABER MERKEZİ


Kırklareli merkez ilçeye bağlı Armağan Köy’ünde “Tarla Günü ve Korunga Demonstrasyonu” 21 Haziran 2012 Perşembe günü saat 14.30’da yapıldı.


Yapılan “Tarla Günü ve Korunga Demonstrasyonu”na Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan, Demonstrasyon Sorumlusu Güner Ön, Armağan Köyü Muhtarı Nahit Bulut, tarla sahibi Muzaffer Yavuz ve çok çiftçi katıldı. 


Yem bitkilerinden korunga yetiştiriciliğini yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Kırklareli’nin 5 ayrı yerinde kurulmuş olan Korunga’nın kuru ot verimine yönelik demonstrasyonların hasadının ilki Kofçaz İlçesinde yapılmıştı. Yapılan ikinci demonstrasyon Armağan Köyü Muzaffer Yavuz’un 3 dönümlük tarlasında gerçekleştirildi. 


Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan korunganın hem süt oranında hem de et oranında artış sağladığına dikkat çekerek şunları söyledi;


“Armağan Köyü’nde geçimini hayvancılık ve tarım ile sağlayan çiftçimiz Muzaffer Yavuz’un tarlasına 2011 yılının mart ayında 3 dönüm bir alanda kurduğumuz korunga demonstrasyonumuz için üreticimize 50 kilogram Korunga Tohumu hibe şeklinde verildi. 


Geçen yıl ki hasat tek biçim şeklinde gerçekleşmişti. Korunga’nın gelişimi ilk yıl için biraz zayıf geçse de bu yıl ilkini Mayıs ortalarında 2. biçimini de şimdi yapmak üzere burada bulunmaktayız. Hayvancılıkta kaba ot ihtiyacının karşılaması açısından son derece önemli olan Korunga yetiştiriciliğinde, Korunga’nın biçim sonrası gerek yeşilde yenebiliyor olması ve gerekse sütte kalite ve verimi arttırması açısından önemli artıları bulunmaktadır. Sulanabilir alanların Yonca olarak değerlendirilmesi ancak sulanamayan kıraç arazilerinde Korunga olarak değerlendirilmesi esastır. Kuru ot olarak bu yıl ilk biçimde dekara 250 kilogram ot verimi alınmış olup hasadının protein kazanımı için çiçeklerinin yüzde yetmiş, yüzde yüz olarak açmış olduğu zamanda yapılmasına dikkat edilmelidir.”


* “Süt üretimimde büyük bir artış sağladı”


3 dönüm tarlasına Korunga Yem Bitkisi eken Muzaffer Yavuz Korunga tüketen hayvanlarının süt oranlarında artış olduğunu belirterek;


“İlk sene ektiğim korungayı bozmayı düşündüm. Çünkü hiç büyüme yapmamıştı bana biraz sabret dediler ve ben sabrettim. Bu sene korunga ektiğim tarlama baktığımda gayet iyi büyüme gerçekleşmişti. Korunga verdiğim hayvanlarımda süt artışı ele avuca sığacak kadar iyi. Ortalama bir hayvanım günde 13 kilogram süt verirken korunga ile beslediğimde aynı hayvanı günde 19 kilogram süt almaya başladım. Korunga ektiğimden çok memnunum bir daha ki ekim zamanı 3 dönüm tarlama değil daha büyük bir tarlama korunga ekeceğim” dedi.


* “Korunga’yı her çiftçinin ekmesini tavsiye ediyorum”


Armağan Köyü Muhtarı Nahit Bulut korunganın ilk sene veriminin az olduğunu ama ikince sene verimin çok iyi olduğuna dikkat çekerek;


“ Korunga tarlaya ekildiği sene çok az bir mahsul veriyor. Fakat tarlayı bozmayıp sabreden çiftçimizin 2. sene yüzünü güldürecek kadar mahsul veriyor. Biz köyümüzde sadece bir arkadaşımızın tarlasında Korunga’yı denedik ve çok memnun kaldık. Diğer çiftçi arkadaşlarımızda şimdiden Korunga Tohumu almak için başvurular yaptı. Korunga eken çiftçi memnun kalacağı çok çık ve net. Kırklareli merkezde bulunan 173 köyden herkese Korunga ekmesini tavsiye ediyorum” dedi. (ş)