Kızı engelli doğunca onlarca çocuğun umut ışığı oldu

Kızı engelli doğunca onlarca çocuğun umut ışığı oldu

Kızı engelli doğunca onlarca çocuğun umut ışığı oldu

Kızı engelli doğunca onlarca çocuğun umut ışığı oldu

Kızı engelli doğunca onlarca çocuğun umut ışığı oldu
13 Temmuz 2010 - 09:03

26 yıl önce kızının otistik olduğunu öğrendikten sonra kendisini engelli çocukların eğitimine adayan Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Tekirdağ Şube Başkanı Rukiye Güneş, Tekirdağ'da kurdukları Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde onlarca çocuğun hayatındaki engellerin aşılmasını sağlıyor.


ZİÇEV Tekirdağ Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde öğrenim gören engelliler, aldıkları mesleki eğitimle, imkansızı ortadan kaldırıyor.
ZİÇEV Tekirdağ Şube Başkanı Rukiye Güneş, yaptığı açıklamasında kendisinin de 27 yaşında otistik bir kızı olduğunu belirtti.
Bu sebeple eşiyle birlikte, bireysel değil toplumsal düşünerek engellilere faydalı olmak istediklerini bildiren Güneş, 26 yıl önce Tekirdağ'da engellilere yönelik hiç bir kurum olmadığını, ancak kendilerinin ilk adımı atarak ZİÇEV Tekirdağ Şubesi'ni açtıklarını ifade etti.
Kızının engelli olduğunu 14 aylıkken fark ettiklerini anlatan Güneş, şöyle konuştu:
''Kızımızın engelli olduğunu ne yazık ki erken fark edemedik. Bunun için zaman zaman kendimi suçladım. Ancak o zaman bu konuyla ilgili hem ben deneyimsizdim, hem de kurumlar gerideydi. Kızımın otistik olduğunu öğrendikten sonra zihinsel engelli çocuklara faydalı olmaya karar verdim. Bu düşünceyle 1991 yılının Eylül ayında engelli çocuk sahibi olan ve olmayan kişilerle birlikte vakfımızı kurduk. 1992 yılının Mart aynında da okulumuzu kurarak engelli çocuklarımıza eğitim vermeye başladık.''
Okulda 70 erkek, 40 kız olmak üzere toplam 110 öğrenci bulunduğunu bildiren Güneş, bu öğrencilerin, bedensel engelli, zihinsel engelli, otistik ve down sendromlu olduğunu belirtti.


* Engeller, mesleki eğitimle aşılıyor
    
Okulun ticari amaç gütmediğini anlatan Güneş, amaçlarının engelli çocukları topluma kazandırmak olduğunu ifade etti.
Öğrencilere, bireysel eğitim ve rehabilitasyon gibi imkanlar sunduklarını belirten Güneş, aynı zamanda öğrencilerin üretici olmalarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Güneş, şunları kaydetti:
''Çocuklarımızı üretici duruma getirerek topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda Türkiye İş Kurumu vasıtasıyla jel mum projesi hazırladık. Haftada 5 iş günü olmak üzerde toplam 40 gün süren bu projeyle jel mum yaparak güzel ürünler elde ettik. Bu projeyle, çocuklar burada hem jel mum yapımını öğrendiler hem de aldıkları maaşla kendilerine ufak tefek bir şeyler aldılar. Bu çocuklarımıza sertifika da verdik. Eğer kabul edilirse takı tasarımı gibi yeni projelerimiz de olacak. Bunların dışında, okulumuzda, galoş üretimi atölyesi açtık. Çocuklarımız bu atölyede galoş ayakkabı üretiyor. Çocuklarımız burada hem üretken oluyor hem de birlikte çalışma sistemine alışarak sosyalleşiyorlar. Ürettiğimiz galoşları da burada kullanıyor, artanları ise satıyoruz. Mesleki projelerle öğrencilerimiz hem para kazanıyor hem de toplumda bağımsız yaşayabilen bireyler haline geliyor. Amacımız, onlara sadece okuma-yazma öğretmek değil, sosyal yaşantı için de iyi yerlere gelerek bağımsız yaşamalarını sağlamaktır.''