Kırsal Kalkınma Yatırımları’ndan 133 üretici yararlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımları’ndan 133 üretici yararlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımları’ndan 133 üretici yararlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımları’ndan 133 üretici yararlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımları’ndan 133 üretici yararlandı
15 Aralık 2010 - 09:23

* Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilimiz Kırsal
Kalkınma Yatırımları ile ilgili 2010 yılı çalışmalarının tamamlandığı
bildirildi.


HABER MERKEZİ
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2010 yılı içerisinde yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Tamamlanan çalışmalarla ilgili olarak Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği uygulamaları ile ilimizde; Lüleburgaz ilçesinde Sarımsaklı Çiftliği’nde Ziya Organik Tarım İşletmeleri A.Ş.’ye AB Normlarında Uygun Hububat Ürünlerinin Depolanması Projesi kapsamında 5 adet 1000 tonluk çelik silo yapılmış, toplam  564 bin 489 TL toplam bütçesi olan projeye 249 bin 7,59 TL hibe desteği ödenmiştir.
Büyükkarıştıran beldesinde ise Ulaş Gıda Un Fabrikasına Çelik Buğday Silosu Projesi kapsamında yapımını gerçekleştirdiği 2 adet 3 bin 500 ton, 2 adet 1500 tonluk toplam 4 adet çelik silo için toplam 542 bin 200 TL proje bütçesi üzerinden 249 bin 100 TL hibe desteği sağlanmıştır.
Mevcut işletmelerde teknoloji yenileme ve kapasite artırma amaçlı uygulanan projeler kapsamında,
Merkeze bağlı Karakoç Köyü’nde faaliyetlerini sürdüren Dere Tavukçuluğa ürün çeşitlendirme kapsamında yeni makinelerin alımı sağlanarak sucuk üretimine başlanmıştır. Uygulanan ürün çeşitlendirme projesi kapsamında işletmeye 95 bin 500 TL proje tutarı üzerinden 47 bin 500 TL hibe ödemesi yapılmıştır.
Kofçaz ilçemize bağlı Devletliağaç Köyü’nde bulunan Doğu Süt Ürünleri İşletmesi’ne uygulanan Rehabilitasyon Projesi ile yeni makinelerin alımı sağlanarak işletmede teknolojik yenilenme ve kapasite artışı gerçekleşmiştir. Bu projeye 455 bin 750 TL toplam bütçe üzerinden 227 bin 500 TL hibe desteği sağlanmıştır.
Pınarhisar ilçemize bağlı Evciler Köyü’nde faaliyetlerini sürdüren Mayadağ Süt Ürünlerine de yine teknolojik yenilenme ve kapasite artışı amacıyla alınan yeni makineler için 99 bin 910 TL proje bütçesi üzerinden 49 bin 955 TL tutarında hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği kapsamında uygulanan yeni tesis ya da mevcut işletmelerde teknoloji yenileme, kapasite artırma projeleriyle tarımsal ürünlerin daha hijyenik ve modern ortamlarda üretimi sağlanmaktadır. Bu şekilde nihai tüketiciler güvenli gıda tüketmektedirler. Ürün depolama işlemleri optimum koşullarda yapılarak ürünün değer kayıplarına uğramadan piyasaya arzı sağlanmaktadır. Yapılan yatırımlarla yeni elemanlara ihtiyaç duyulduğundan istihdama yaratılmaktadır. Köyde uygulanan projelerde kırsaldan kentlere göçün önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Üreticilerimizin iş gücünü azaltmak ve tarımsal mekanizasyonu teşvik etmek amacıyla uygulanan makine ekipman projeleri kapsamında ise bu yıl 983 başvuru alınmıştır. Bakanlığımızca ilimize ayrılan 550 bin TL tutarındaki ödenek ile başvurular içerisinde puan üstünlüğü esasına göre yapılan değerlendirmeler sonucu 133 üreticimiz program kapsamına alınarak hibe desteğinden yararlanmışlardır. Program hakkındaki detaylı bilgi Destekleme Şube Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan İl Proje Yürütme Birimi’nden alınabilmektedir.” (s)