“Kırmızı et tüketirken dikkatli olun”

“Kırmızı et tüketirken dikkatli olun”

“Kırmızı et tüketirken dikkatli olun”

“Kırmızı et tüketirken dikkatli olun”

“Kırmızı et tüketirken dikkatli olun”
18 Ekim 2013 - 12:18

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde hizmet veren Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gizem Selin Keşli yarından itibaren kutlayacağımız Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi .......
















HABER MERKEZİ


Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde hizmet veren Özel Bir Nefes Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gizem Selin Keşli yarından itibaren kutlayacağımız Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


“Kültürümüzün en büyük temsilcisi, Türk misafirperverliğinin en iyi göstergesi, sosyal ilişkilerin de en güçlü olduğu zamanlardır bayramlar. Bayram sofraları bu bolluk ve bereket ile birlikte yanında düzensiz ve aşırı beslenmeyi getirirse sağlık açısından riskli hale gelmektedir. Kurban bayramı sofralarını diğer bayram sofralarından ayıran en önemli fark ise; kırmızı etin başrolde olmasıdır. Özellikle reflü, gastrit ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri olan kişiler ile hipertansiyon, hiperlipidemi (kan yağ düzeyinin yüksekliği)  gibi kalp-damar rahatsızlığı olan kişilerin kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Peki kırmızı eti sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için neler yapmalıyız?


* Etin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması


Eti en az 1 gün beklettikten sonra tüketin. Çünkü kesimi yeni yapılmış etlerde rigor-mortis denilen, ölüm katılığı anlamına gelen durum oluşur. Bu nedenle yeni kesilmiş bir et tüketildiğinde sert, lezzetsiz ve sindirimi zordur. Oysa kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekleyen et, daha lezzetli olur, kolay pişer ve kolayca sindirilir. Böbrek, dalak gibi sakatatların doymuş yağ oranı ve kolestrol içeriği oldukça yüksektir. Ayrıca bu yiyecekler yüksek miktarda toksik madde içerirler. Bu nedenle sakatat tüketiminden kaçının. Etleri hazırlarken görünür yağlarını ayıklayın. Etteki adipoz doku (etin kendi yağ dokusu)  pişirme sırasında yeterli gelmektedir. Ayrıca kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar kullanmayınız. Eti mümkün olduğunca kendi yağıyla, ızgara, haşlama, fırında veya sebzeler ile birlikte tencerede olacak şekilde pişiriniz. Pişirme sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli etmen ise etleri çok yüksek ısıya maruz bırakarak hızlı pişirmemek. Çünkü yüksek ısıda etin sadece dış yüzeyi pişer ve hızla katılaşır. Bu da etin suyunu kaybederek sertleşmesine, içinin ise çiğ kalmasına neden olabilir. Eti sakladığımız koşullar ise en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan bir diğeri.Çünkü et, mikrobiyal kontaminasyona (mikrobiyal bulaşma ) ve paraziter hastalıklara kolay sebebiyet verecek bir besin. Bu nedenle etleri buzdolabı poşetlerinde buzdolabında maksimum 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1 hafta, derin dondurucuda -32 derecede dondurulduğunda ise maksimum üç ay saklayınız. Dondurulmuş etleri tüketmeden önce ise ya; poşetten çıkarmadan, akan soğuk su altında, ya buzdolabında çözdürün, ya da direk tencerede kapağı kapalı kısık ateşte pişirin. Kalorifer üzerinde veya açık havada oda ısısında çözdürseniz, besin zehirlenmesine neden olabileceğini unutmayın. Çözdürülmüş etleri ise yeniden dondurmayın.


* Kilo kontrolünde dikkat etmemiz gerekenler


Güne kahvaltı ederek başlayın. Metabolizmanızı çalıştırarak güne başlamanız kilo kontrolünün en önemli adımıdır! Kahvaltıyı uyanır uyanmaz yapamasanız da 1 saat içerisinde tüketeceğiniz 1 meyve ve 5-6 adet çiğ badem yada 1 bardak yarım yağlı süt kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. Şerbetli tatlılar, hamur işleri yerine sütlü, meyveli tatlıları tercih edin. Bir dilim baklava 200-300 kaloridir ve bu tarz tatlılar kan şekerinizde ani yükselişlere neden olacağından hem kilo alımını kolaylaştırır hem de büyük açlık hislerine neden olabilir. Bayram ziyaretleri sırasındaki çay ve kahve tüketiminize dikkat edin. Aşırı miktarda kafein kalp ritm bozukluklarına ve mide problemlerine neden olabilmektedir. Öğünlerinizde etin yanında yağsız bol yeşillikli bir salata ya da haşlama sebze tüketin. Böylece hem tokluk hissiniz artacak hem de sebzeden aldığınız posa kan yağlarınızın dengelenmesini sağlayacaktır. Ve en önemli su! Gün içinde 2 litre su için. Hem bedeninize arınması için bir fırsat tanımış olun, hem de tokluk hissinizi arttırın. Sağlık dolu nice bayramlar geçirmeniz dileğiyle.” (Savaş Eskici)