Kırlareli’in 2010 yılı vergi rekortmenleri; ACT Tekstil A.Ş. ve Seyit Ali Alkan

Kırlareli’in 2010 yılı vergi rekortmenleri; ACT Tekstil A.Ş. ve Seyit Ali Alkan

Kırlareli’in 2010 yılı vergi rekortmenleri; ACT Tekstil A.Ş. ve Seyit Ali Alkan

Kırlareli’in 2010 yılı vergi rekortmenleri; ACT Tekstil A.Ş. ve Seyit Ali Alkan

Kırlareli’in 2010 yılı vergi rekortmenleri; ACT Tekstil A.Ş. ve Seyit Ali Alkan
28 Şubat 2011 - 09:38

Kırklareli Defterdarlığı, geçtiğimiz gün düzenlediği programda hem Kırklareli’nin vergi rekortmenlerini açıklayıp ödüllendirdi, hem de ‘Kayıt Dışı Ekonomi’ konulu bir konferans düzenledi. 2010 yılının Kurumlar Vergisi rekortmeni ACT Tekstil olurken; Gelir Vergisi rekortmeni de Seyit Ali Alkan oldu. 



 


 


HABER MERKEZİ
22. Vergi Haftası dolayısı ile Kırklareli SMMM Odası Seminer Salonu’nda Kayıt dışı Ekonomi konulu bir söyleşi düzenlendi. 25 Şubat 2011 Cuma günü saat 16.00’da düzenlenen programa Kırklareli Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Kırklareli Defterdarı Mustafa Şahin, Kırklareli SGK Müdürü Mehmet Bayram, Kırklareli SMMM Odası Başkanı Burhan Üstünkol, Kırklareli TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sebahattin Karalar ile Meclis Başkanı Mehmet Sağ ve çok sayıda davetli iştirak etti.


*“Vergi gerçek ve tüzel kişilerin bir ekonomik yükümlülüğüdür”
Programda bir konuşma gerçekleştiren Kırklareli SMMM Odası Başkanı Burhan Üstünkol tüm davetlilerin Vergi Haftasını kutlayarak şunları kaydetti;
“Kamuoyunda vergi bilincinin oluşturulması ve tüm kesimlerin bu konuda duyarlı olmasını sağlamak için 1990 yılından itibaren her yıl kutlanan Vergi Haftasının hayırlı olmasını diliyorum. Vergi gerçek ve tüzel kişilerin bir ekonomik yükümlülüğüdür. Tüm bireyler kazançlarına ve harcamalarına göre bu görevi yerine getirmektedirler. Toplanan bu vergiler devlet tarafından yapılacak harcamalara göre kaynak oluşturmaktadır. Beyana dayalı dolaylı ve dolaysız vergiler bu gelirleri oluşturmaktadır. Dolaylı vergiler harcama kalemleri üzerinden, dolaysız vergilerde kazançlardan sağlanmaktadır.
Ülke ekonomisinin 4 temel ayağı vardır. Bunlar; tüketiciler, mükellefler, muhasebeci ve mali müşavirler, birde gelir idaresi, bu 4 ayağın vergi ve ekonomideki rollerine bakacak olursak, tüketiciler alış veriş yaparak dolaylı vergilerini öderler ve dolaysız vergilerin oluşumuna kaynak sağlarlar. Mükellefler yapmış oldukları yatırımlar ile hem insan istihdam ederek devletin büyük bir yükünü üzerlerinden alırlar hem de ödedikleri vergiler ile ülke ekonomisini ayakta tutarlar. Muhasebeci ve mali müşavirler ise vergilerin toplanmasındaki gizli kahramanlardır. Üzerlerindeki yük sözle ifade edilemeyecek kadar fazladır. Ülkemizde işveren yapısının hala üzerinden atamadığı bazı alışkanlıklar, istisna olanları kapsam dışında bırakıyoruz. Tek adam mantığı ve tüm dizginlerin kendisinde olma arzuları aynı zamanda gelir idaresi ve sosyal güvenlik kurumundaki alt yapı ve teknolojik gelişme hızının gerisinde kalması tüm yükün meslek mensuplarımızın üzerinde kalmasına neden olmuştur. Bu yapının biran önce kırılması şarttır. Meslek mensuplarımız sürekli mesleki eğitim aldığından mesleğini artık bir denetim mesleği haline getirmiştir. Gelir İdareside vergide adaleti sağlamak, kamuoyuna vergi bilincini aşılar, bunlar gelir idaresinin en önde gelen görevlerinden biridir. Bu kişi ve kurumlar vergi kaynağını oluşturan ve adil bir şekilde dağılımı ile devlet kasasına aktarılmasının 4 unsurudur. Bu 4 unsurdan bir tanesinin aksaması vergide ve aynı zamanda ülke ekonomisinde büyük sıkıntılara yol açar. Önemli olan bu çarkın içindeki görevlerimizi en iyi şekilde yaparak sonucun ülke menfaatlerine en yüksek oranda yansımasını sağlamaktır. 1990 yılında 2568 sayılı meslek yasamız yasal statüye kavuştu. Bu yıl aynı zamanda vergi bilincinin oluşumunda kaynak teşkil eden Vergi Haftası’nın kutlanmaya başladığı yıldır. Geride bıraktığımız 21 yılda ülke ekonomisine kazandırdığımız ve meslekte alınan yol, odalarımızın fiziksel altyapıları ve eğitim çalışmaları, ülke geleceğine, ülke gelişmesine, meslek camiamızın nasıl bir rol oynayacağının çok açık göstergesidir. Kırklareli SMMM Odası olarak siz değerli misafirleri binamızda ağırlamaktan son derece mutluluk duydum. 22. Vergi Haftamız tekrardan kutlu olsun.”
Programda kürsüye davet edilen Kırklareli Defterdarı Mustafa Şahin bir konuşma yaparak


*“Vergi bir mükellefiyettir”
Vergi Haftası’nın son etkinliğinde davetliler ile birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek şunları kaydetti;
“Benim konuşmamın ardından Murat Sirke’nin hazırladığı paneli hep birlikte dinleyeceğiz. Daha sonra 2009 yılı kazançları itibari ile ilk beş sıraya giren kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerimize anı olması için küçük bir plaket takdim edeceğiz. Daha sonrada Kırklareli SMMM Başkanımızın hazırladığı bir kokteylimiz olacak. 22 yıldır Şubat ayında Vergi Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Vergi bir mükellefiyettir. Gücü olan vatandaşların kazançları oranında alınan değerdir. Haftanın amacı başta öğrenciler olmak üzere toplumun her kesimine verginin önemini anlatıp, vergi bilincini oluşturmak, kurumlar arası karşılıklı güven, iyi niyet ve yardımlaşanın pekiştirilmesini amaçlamaktır.
Kırklareli genelinde 16 Bin gelir vergisi, Bin 700 kurumlar vergisi mükellefi, 80 Bin motorlu taşıtlar vergisi ve diğer vergi türü mükellefimize toplam 302 personel ile hizmet veriyoruz. Bu arkadaşlarımızın öz verili çalışmaları ile geçtiğimiz son iki yılda emsal illere göre tahakkuk sıralamasında Türkiye 25.si, tahsilat sıralamasında Türkiye 26.sı olduk. Bu önemli başarıları hep beraber göğüsledik. Ancak 2010 yılında Lüleburgaz’daki çok büyük bir sanayi kuruluşunun faaliyetine bir süre ara vermesi sebebi ile bu yıl biraz gerilere düştük. Konjektöre ve ekonomik ve mali politikalara göre bu değişikler her geçen yıl değişiklik gösterecektir.
Tahakkuk yapıp tahsilat yapmak yeterli değildir. Kırklareli SMMM Odamızın vermiş olduğu eğitim çalışmaları da bizler için çok büyük önem arz ediyor. Personelin bilgilerini tazelemesi, halkla ilişkiler olarak onların hizmet içi eğitimlere alınmaları önemlidir. Bu konuda Maliye Bakanlığı çalışmalar yaptı, geçen yıl bizde 300 personelimizi 15 günlük periyodik eğitimlere gönderdik. Verilen eğitimler ile personelimiz mükelleflerimizi daha iyi bilgilendirip ilişkileri daha iyi kuracaklardır.”
Yapılan konuşmaların ardından Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Kamu Denetçisi Murat Sirke “Kayıt Dışı Ekonomi” isimli sunum yaptı.
Kayıt dışı ekonomi ile ilgili herkesin söyleyecek bir sözü olduğunu belirten Murat Sirke, kayıt dışı ekonominin tanımının olmadığını, herkesin kendi penceresinden bakarak kayıt dışı ekonomi ile ilgili görüşünü belirttiğini ifade etti. Kayıt dışı ekonominin gerçek boyutunu kimsenin bilmediğini belirten Murat Sirke, bir takım iktisadi yöntemler kullanılarak kayıt dışı ekonomi boyutu tahmin edilebildiğini, Kayıt dışı ekonominin çok sayıda isimleri olduğunu kaydetti. Murat Sirke sunumunun sonunda kayıt dışı ekonominin bir politika, bir finansman yöntemi, bir sermaye güçlendirme yöntemi olduğunu vurguladı.
Programda Kurumlar ve Gelir Vergisi’nde ilk 5’e giren rekortmenlere plaket takdim töreni yapıldı. Kurumlar Vergisi birincisi ACT Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. oldu. Şirket adına ödülü şirketin Mali İşler Müdürü Bülent Çağlar Öztürk’e Kırklareli Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan takdim etti. Gelir Vergisi birincisi olan Seyit Ali Alkan’a ödülünü Kırklareli Defterdarı Mustafa Şahin takdim etti. Kurumlar Vergisi ikincisi Aslanlı Uluslararası Tekstil ve Tar. Ür. Dış. Tic. A.Ş. oldu. Şirket adına ödülü Şirket Müdürü Hamit Özaslan’a Kırklareli SMMM Odası Başkanı Burhan Üstünkol takdim etti. Gelir Vergisi ikincisi olan Mustafa Aksan’a ödülünü Kırklareli SGK Müdürü Mehmet Bayram takdim etti. Kurumlar Vergisi üçüncüsü Alders Tekstil San. ve Tic. A.Ş. oldu. Şirket adına ödülü Şirket Genel Müdürü Ertuğrul Kükner’e Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Celal Taşçı takdim etti. Gelir Vergisi üçüncüsü Tehir Ertuğrul Tuzcuoğlu oldu. Kendisi Kırklareli’den ayrıldığı için ödülü Gelir Müdür Vekili Rıdvan Kovankaya’ya Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Ali Fuat Şeker takdim etti. Kurumlar Vergisi dördüncüsü NNT Nano Teknoloji Bor. Ürün. ve Ar. Gel. ve Tic. A.Ş. oldu. Şirket adına ödülü Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Anıl Akın’a Belediye Başkanı adına Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Kamu Denetçisi Murat Sirke takdim etti. Gelir Vergisi dördüncüsü olan Mehmet Coştur’a ödülünü Kırklareli TSO Başkan Yardımcısı Sebahattin Karalar takdim etti. Kurumlar Vergisi beşincisi Kırklareli Ekmekçilik ve Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. oldu. Şirket adına ödülü Şirket Müdürü Engin Karabulut’a Kırklareli TSO Meclis Başkanı Mehmet sağ takdim etti. Gelir Vergisi beşincisi olan Salih Özlek’e ödülünü Lüleburgaz Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Remzi Kuru takdim etti.
Gerçekleşen program ödül törenin ardından verilen kokteyl sonrası davetlilerin binadan ayrılması ile son buldu. (cs)