Kırklareli’nin sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli’nin sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli’nin sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli’nin sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli’nin sorunları masaya yatırıldı
26 Eylül 2013 - 09:52

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel’in ev sahipliği yaptığı kahvaltılı sohbet toplantısına 25 Eylül 2013 Çarşamba günü Kırklareli’nde Cafe 288’de yapıldı.

HABER MERKEZİ


Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel’in ev sahipliği yaptığı kahvaltılı sohbet toplantısına 25 Eylül 2013 Çarşamba günü Kırklareli’nde Cafe 288’de yapıldı. Kahvaltıya Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Av. Şenol Gürşan, AK Parti İl Başkanı A.Zeki Kılavuz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hamit Orakçı, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ömer Faruk Akkol, Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün, Lüleburgaz Ticaret Borsası Başkanı Yaşar Cihan, Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Ahmet Ergin Okandeniz,  Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştircilği Başkanı Ali Dermenci ve çok sayıda STK temsilcisi katılım gösterdi. 


Toplantıda ilk konuşmayı ev sahipliği yapan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel yaptı. Konuşmasında Altıntel şunları kaydetti: “Hepinizi bir arada görmekten çok mutlu oldum. Burada olmamızın sebebi tüm Kırklareli’nin İl olarak sorunlarını masaya yatırmak. Çünkü burada olan sorunlar hepimizi alakadar ediyor. Milletvekilimizin burada olması yaşadığımız sorunların cevabı ve aktarımı konusunda bizlere yardımcı olmasıdır. Bundan sonraki dönemlerde bu tür toplantıları sıkça yapmalıyız”  Turhan Altıntel’in konuşmasının ardından sözü Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Av. Şenol Gürşan aldı. 


Gürşan ”Kırklareli’nin geleceği için birlikte hareket etmeliyiz”


Gürşan konuşmasında şunları kaydetti: “Burada sizlerle birlikte olmak beni mutlu etti. Çünkü hem Ticari anlamda Kırklareli’nin içerisinde olan insanların hem de Büyük bir kısmı Çiftçilik ve Hayvancılıkla uğraşan toplumumuzun başkanları burada olması güzel bir oluşum. Birincisi hepimiz burada siyasi kimliğimizi bir kenara bırakıp Kırklareli için neler yapabiliriz düşünmeliyiz. Buradaki sorunlar hepimizin sorunları çocuklarımızın sorunları geleceğimizin sorunları. Kırklareli olarak başlıca üç işimiz var. Birincisi Hayvancılık ve Tarım, ikincisi Turizm ve üçüncüsü de Sanayinin gelişimi. Bu toplantıların bir amacı da Merkez ve İlçelerinde nelerin olup bittiğini öğrenmektir. Bu Toplantılar en azından her ay bir yerde yapılmalı.  İlimizde Turizm sektörünü ilerletmemiz gerekiyor. Bunun içinde alanlarımız ve yerimiz mevcut bu konuda ciddi adımlar atılmalı. İğneada ve Kıyıköy bakir yerler. Bakın İğneada’ya bir tane büyük Hotel açıldı bambaşka bir hal aldı. Bunu iyi bir şekilde değerlendirdiğimizde Turizm pastasından bizlerde il olarak pay alırız. Ancak mantıklı bir şekilde ve doğa şartlarını uygun bir şekilde bunların yapılması gerekiyor” dedi.


 Konuşmasının devamında Gürşan Kırklareli ve çevresinde en çok yapılan işlerin başında Hayvancılık ve Tarım’la ilgili olarakta şunları söyledi;  “Son günlerin en güncel konularının Başında Ayçiçeği geliyor. Bizler İktidar Partisi olarak öncekiler gibi seçim öncesinde bir şeyler vaat etmiyoruz. Amacımız gerçekçi olmak. Yoksa hazır seçim dönemi yaklaşırken daha yüksek bir rakam verilebilirdi. Ancak bunun acısı daha sonrasında yine çiftçinin cebinden çıkacaktı önceki zamanlarda olduğu gibi. Tabii ki memnun olunacak bir şekilde değil açıklanan rakamlar ama gerçek olan bu. Bir Genel Gider tablosu var bunun üstüne çıkıldığında herkes zarar görmeye başlar.  İlimizin en çok yapılan işlerin başında Çiftçilik ve Hayvancılık geliyor. Bu konu ile ilgili olarak problemlerin olduğunu da biliyorum. Ancak Problemlerin başlıca sebebinin bilinçsiz bir şekilde bu yapılmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü özellikle Çiftçilik ve Hayvancılık yapmak için maliyetleri düşürmek gerekiyor. Bizler sürekli olarak hazır yem ve hazır gübre ile uğraşıyoruz. Bunları doğal yolla elde etme şansımız var. Bunları yaptığımızda maliyetimiz düşecektir. Yaptığım araştırmalar sonucunda özellikle Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan Ülkeler ilk önce Maliyetlerini bu şekilde düşürüyorlar” dedi.


Şaylan ”Bizim büyük Tüccarlarla rekabet etme şansımız yok”  


Konu üzerine söz alan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan şunları kaydetti: “İlk önce sizleri burada görmekten son derece memnunuz. Burada anlatacağımız şeyler hepimizin ortak sorunudur diye düşünüyorum. Birincisi çiftçiler olarak en büyük dertlerimizden bir tanesi Mazot fiyatları. Ki bu konu üzerine Başbakanımız 2002 yılında ilk geldiği zaman Çiftçiye, Balıkçıya, Kamyoncuya bu konuda yardımcı olunacağını dile getirmişti. Ancak görüyoruz ki Yatı olan kişi genelde şirket üzerinden aldıkları için %1 verirken bizler Çiftçiler %8 ödüyoruz. Yatı olanın mı daha çok ihtiyacı var yoksa bizim mi. Ortak kanı olarak acilen Toprak reformu yapılması şart. Şirketlerle ve büyük Tüccarla rekabete girme şansımız yok. Onlar gelip bir defasında binlerce dönüm arazi satın alıyor. Bizler ise sadece kendi arazilerimizi değil büyütmeye korumaya çalışıyoruz. Çiftçinin derdi artık değil korumak bir an önce borcu ödemek. Binlerce arazi şuan satılık ve icralık durumda” dedi.


Dermenci “Hayvancılık bitmek üzere”


 Konu üzerine başka söz alan bir isim kişi ise Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştircilği Başkanı Ali Dermenci oldu. Derme konuşmasında şunları kaydetti: “Ziraat odası Başkanımızın söylediklerine katılıyorum. Aynı zorlukları bizlerde yaşıyoruz. Şuan bazı köylerde Hayvancılık bitmek üzere bunun ana sebeplerinden bir tanesi de büyük hayvan çiftlikleri. Bizler birlik olarak Damızlık Hayvan vererek canlandırmaya çalışıyoruz ancak konunun ehli olmasalar da bu işe soyunan kişiler Hayvancılığın bitmesine sebep oluyorlar. Sorunlar çok fazla ve bunlara tedbir alınması gerekiyor. Her şey birbirine paralel olarak yürüyor. Çiftçi daha önceleri yem yetiştiriciliği yapamıyordu. Yeni kanunla birlikte bu inşallah yapılacak. Hayvancılıkla ilgili olarak bu yapıldığında maliyetler düşebilir” dedi.   


Toplantıya diğer katılımcıların karşılıklı görüş alışverişinde bulunması ile devam edildi. Serkan Koçtürk