“Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz”

“Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz”

“Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz”

“Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz”

“Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz”
12 Ağustos 2013 - 10:20


* CHP’den Kırklareli Belediye Başkan Adaylığı’nı açıklayan Makine Mühendisi Ünal Başkur, Kırklareli Merkez İlçedeki Mahalle Muhtarları ile bir araya geldi. “"Muhtarım Fahri Başkan Yardımcım" isimli Projesi’nin tanıtımını yapan Başkur; “Amacımız Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmaktır” dedi.

HABER MERKEZİ
30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimler’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kırklareli Belediye Başkan Aday Adaylığı’nı açıklayan Makine Mühendisi Ünal Başkur, 05 Ağustos 2013 Pazartesi günü akşamı düzenlediği iftar yemeğinde Kırklarelyi Merkez İlçe’deki Muhtarları bir araya getirdi.
Belediye Başkanı olması halinde; "Muhtarım Fahri Başkan Yardımcım" isimli proje ile sil baştan şekillenecek olan Muhtarlık kavramına göre 1 ay 3 ay ve 6 aylık dönemler de düzenlenecek olan toplantılarda Belediye-Mahalle ve Valilik-Mahalle ilişkilerini düzenleyeceklerini dile getiren Başkur slayt sunumu eşliğindeki sunumunda muhtarlara proje ile ilgili şunları aktardı:
“Mahalle sisteminin daha eskilere dayandığı Osmanlı Devleti’nde muhtarlık ilk olarak İstanbul'da 1829'dan itibaren kurulmaya başlanmıştır. 1833'ten itibaren de Anadolu'da ki mahalle ve köylerde muhtarlık sistemine geçildiği bilinmektedir. Belediyelerin 1854 yılından itibaren kurulmaya başlandığını göz önüne aldığımızda, bugün pek değer verilmeyen muhtarlık yapılarının, Belediyelerden daha uzun bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. 1933 yılında yani Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise, Belediyeler kanunla yeniden yapılandırılınca mahalle muhtarlarına ihtiyaç olmadığı düşünülmüş ve muhtarlıklar kaldırılmıştır. Ancak mahallelerde muhtarların yeri doldurulamayınca 1944 yılında muhtarlıklar yeniden kurulmuştur. Bu pencereden bakıldığında ve yerel yönetim deyince her ne kadar belediyeler geliyorsa da muhtarlıklar da yerel yönetimin önemli bir birimidir. Özellikle Mahalle muhtarlarının "Sosyal yaşamın" içindekileri ve "İletişim avantajları" göz önüne alınırsa mahalle muhtarlarının çok önemli fonksiyonlar ve yerel yönetim mekanizmalarında ciddi görevler üstlenebileceğini düşünüyorum.
Mahalle muhtarları aracılığı ile "Kentin sahiplerini" karar alma süreçlerine dahil etmek. Bu süreçlerde de yerindelik ve yönetişim ilkelerini uygulamak." sözleri ile anlatırken bu süreç ile birlikte mahalle muhtarlarının başkanlık edeceği süreçler oluşturulacağını da belirtti. Oluşturulacak olan Konsey bileşenlerinin de; "Muhtar - okul yöneticileri - cam imamı - gençlik temsilcileri(kız ve erkek) - çocuk temsilcileri(kız ve erkek) - Belediye meclis üyesi - Belediye çalışanları - mahalli temsilciler" şeklinde belirten Başkur Konseyin işleyişini de şu şekilde özetledi, "Konsey kendi içerisinde 15 kişilik yürütmeyi seçecek ve yürütme her ay toplanacaktır. Her üç ayda bir konsey toplantısı yapılacaktır. Konseye Belediye Başkanı Başkanlık edecektir."
CHP’den Kırklareli Belediye Başkan Aday Adayı Ünal Başkur sunumunun sonunda; Amacımız Kırklareli’nin sakini değil, sahibi olmaktır” dedi. Başkan Aday Adayı Ünal yaptığı sunumu ile muhtarlardan tam not aldı. (Savaş Eskici)