Kırklarelililerin Cep Telefonu ve Kredi Kartları ile başı dertte

Kırklarelililerin Cep Telefonu ve Kredi Kartları ile başı dertte

Kırklarelililerin Cep Telefonu ve Kredi Kartları ile başı dertte

Kırklarelililerin Cep Telefonu ve Kredi Kartları ile başı dertte

Kırklarelililerin Cep Telefonu ve Kredi Kartları ile başı dertte
05 Haziran 2012 - 09:16





* Kırklareli Tüketici Hakları Heyeti’ne gelen şikayetlerin büyük çoğunluğu Cep Telefonu ve Kredi Kartı Şikayetleri’nden oluşuyor.





HABER MERKEZİ


Kırklareli Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Tüketici Hakları Heyeti’ne 2012 yılının ilk 5 ayında 250 adet ayıplı mal ve hizmet şikayeti dilekçesi verildi. İlk 5 ayda verilen dilekçelerin 160 tanesi heyet tarafından görüşülürken 160 adet dilekçenin 110 tanesi tüketici lehine karara bağlandı.


Şikayetlerin büyük çoğunluğunun cep telefonu ve kredi kartlarından oluştuğu gözlemlenirken vatandaşların çoğunluğunun hangi durumlarda ayıplı mal ve hizmetlerin şikayet edilebileceğini bilmediği de öğrenildi. 


* “Ayıplı malı şikayet etmemek satıcıyı ödüllendirmektir”


Alınan mal ve hizmetin ayıplı olduğu halde şikayet edilmemesinin satıcıyı ödüllendirmek olduğunu vurgulayan yetkililer; “Satın aldığınız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı olduğunu fark ettiğinizde öncelikle o mal veya hizmeti aldığınız satıcı veya sağlayıcı ile görüşmeniz gerekir. Sorunu çözemiyor ve karşı taraf yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa, firma yetkilileri ile görüşmenizde yarar vardır. 


Bu tür görüşmelerde yasal haklarınızı (malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın tamiri, malın özrü kadar değerinden indirilmesi) bildiğinizi ve seçimlik haklarınızdan hangisini tercih ettiğinizi belirtmeyi unutmayın. 


Her şeye rağmen, sonuç alamadıysanız, mal ya da hizmeti satın aldığınız yerde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurmalısınız. Böyle bir durumda hakkınızı aramamanız sadece o mal veya hizmet nedeniyle sizin zarara uğramanızı değil, aynı zamanda tüketiciye saygılı olmayan satıcıyı ödüllendirmek ve başka tüketicilerin de benzer mağduriyetlere uğramasına sebep olmak anlamına gelir” şeklinde konuştular.


Ayıplı mal ve hizmetten dolayı uğradığınız zararı geri alma hakkınız olduğunu vurgulayan yetkililer verdikleri örnekte; “Örneğin arabanıza bir yangın tüpü aldınız. İlerleyen günlerde arabanız yandı ve yangın tüpünü kullanmak istediğinizde tüpün bozuk ve çalışmaz durumda olduğunu fark ettiniz. Yangın tüpünün çalışmaması nedeniyle yangına müdahale edemediniz ve aracınız hasar gördü. Böyle bir durumda aracınızın yangından dolayı uğradığı zararın tüpü aldığınız firma tarafından karşılanmasını talep edebilirsiniz” şeklinde konuştular. (yş)