“Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor”

“Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor”

“Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor”

“Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor”

“Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor”
24 Ekim 2013 - 10:05

Kırklareli İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı







HABER MERKEZİ


Kırklareli İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Vali Mustafa Yaman başkanlığında Kırklareli Polis Evi’nde 23 Ekim 2013 Çarşamba günü saat 10.00’da toplandı.


Toplantıya; Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy, KOSGEB Müdürü Tarık Altuntaş, Sakatlar Derneği Kırklareli Şube Başkanı Arif Uzunoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Milli Eğitim Müdürlüğü Vekili Fikret Merter katıldı.


Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy; İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, bu hedef doğrultusunda Kırklareli genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile İşkur İl Müdürlüğü personelince 2013 Yılı I. Dönem "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" gerçekleştirildiğini bildirdi.


Aksoy açıklamasının devamında; “Kırklareli'de her 100 işyerinden 20'sinde açık iş bulunuyor. 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 46'sında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Kırklareli genelinde 918 açık iş olup açık iş oranı %3,7'dir. Bir başka deyişle Kırklareli'de her 100 kişilik kadronun 96’sının dolu, 4’ünün ise doldurulmaya hazır. Kırklareli'de açık iş oranı yüzde 3,7'dir (918 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 12,39 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe tespit edilmiştir. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetleri sektörünü yüzde 12,35'lik açık iş oranı ile Elektrik, Gaz, Buhar Ve İklimlendirme Üretimi Ve Dağıtımı sektörü ve yüzde 9,42'lik açık iş oranı ile İnşaat sektörü izlemektedir. En fazla açık iş Makineci (dikiş) mesleğindedir. Kırklareli'nde açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Beden işçisi (Genel),Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Model Makineci(Dokuma Hazır Giyim Ve Ev Tekstili) ,Makine Teknikeri, Overlok Makinesi Operatörü, inşaat Ustası, İnşaat Teknikeri, El Ve Makine Dikişçisi(Elle),Metal Şekillendirici (Elle) meslekleri olduğu tespit edilmiştir. İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır.


Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 77,2 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 23,5 oranında genel lise eğitimliler, yüzde 18,9 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 12,2 oranında lisans eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 77,3'ünün mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 61'inin fiziksel yeterliliği, yüzde 48,3'ünün takım çalışması becerilerini, yüzde 36,2 'sinin sorun çözebilme kabiliyeti, yüzde 35,9'unun iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 34,1'inin hesap yapabilmeyi, yüzde 27,2'sinin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 24,3'ünün proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 17,7'sinin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 8'inin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir. Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Makineci (Dikiş) gelmektedir. Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Makineci (Dikiş), Beden işçisi (Genel), Aşçı, Ayakkabı İmalatçısı, Model Makineci (Dokuma Hazır Giyim ve Ev Tekstili), İnşaat Ustası, Ütücü, Şoför-Yük Taşıma, Servis Garsonu, Peynir İmal İşçisi, İş Makineleri Operatörü şeklindedir.


İşverenlerin yüzde 69,3'ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak "yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını", yüzde 62,5'i "tecrübeli eleman bulunamaması", yüzde 54'ü "meslekte eleman bulunamamasını", yüzde 15,6'sı "önerilen ücretin yeterli bulunamamasını" ve yüzde 13,8'i "çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini" göstermiştir” dedi. (Serkan Koçtürk)