“Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz”

“Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz”

“Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz”

“Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz”

“Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz”
02 Aralık 2011 - 09:19


Kırklareli’de hayvan alımı ve satımı ile uğraşan Halit Hayvancılığın sahibi Halit Kök; “Kırklareli’de Hayvancılığı kalkındırmak istiyoruz” dedi.





HABER MERKEZİ





Hayvancılığın hemen hemen yok olmak üzere olduğunu ifade eden Kök, bunun önüne geçebilmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Birçok köylünün geçim kaynağının Tarım ve Hayvancılık olduğunu bildiren Kök;


“Artık köylülerin geçim kaynağı, geçmiş dönemdeki yetkililerin işgüzarlığı, yeteri kadar hizmet etmemesi, köylüleri bilinçlendirmemesi dolayısıyla yok olmaya başladı. Köylüler hayvanlarını, arazilerini satarak köylerini boşlatıyorlar.


Bunların önüne geçmek için köylerin cazip hale getirilmesi lazım” dedi.


Türkiye’nin birçok ilinde ‘Kırsal Alanda Kalkınma Ofisi’ olduğunu bildiren Kök, sözlerine şu şekilde devam etti;


“Türkiye’de yaklaşık 20-25 ilde ‘Kırsal Alanda Kalkınma Ofisi’ var. Ofisin amacı ise Avrupa Birliği’nden 300 bin liraya kadar yüzde 50 hibeli kredi veriyor. Türkiye’nin birçok ilinde olan kırsal alanda kalkınma ofisinden Kırklareli neden bu zamana kadar faydalanamadı. Üzülecek bir olay. Demek ki geçmiş dönemde görev yapan yetkililer araştırıcı, çiftçileri ve hayvancıları bilgilendirici değillermiş.”


* “Orman köylerinde etçi, ova köylerinde sütçü hayvan dağıtmak istiyoruz”


‘Kırsal Alanda Kalkınma Ofisi’nin destek projeleri ile Avrupa Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı vasıtasıyla kaynak yaratıp Orman ve Ova Köylerine en az 10 baş hayvan dağıtmak istediklerini söyleyen Kök;


“Köylüler büyük çiftliklerin altında ezilmesin diye cazip krediler vermek ve yurt dışından en kaliteli saf ırk sertifikalı damızlık düve getirmemiz lazım. Etçi olarak Simental, sütçü olarak da Holştayn düşünüyoruz. Bununla ilgili Damızlık Yetiştiriciler Birliği ile işbirliği içerisine gireceğiz. Fakat son 6 aydır devlet bankalarında ‘0’ faizli krediler geçici olarak dondurulduğu için bir sıkıntı var. Ama bu sıkıntı kısmet olursa aşılacak. Bu kırsal alandaki destek projelerine AB ve Kalkınma Ajansı vasıtasıyla kaynak yaratıp Ankara’dan bu kaynağı çıkartmak istiyoruz. Böyle bir kaynak yaratırsak eminim ki en az 10 baş olmak üzere orman köylerine ağırlıklı olarak etçi hayvanları, ova köylerine ise sütçü hayvanları dağıtmak istiyoruz. Ama tabiî ki bunları biz istiyoruz ama bu konularda köylünün de bizleri teşvik etmesi lazım. Köylünün de bizlere yardımcı olması lazım. Artık eyalet sistemi hayvancılığa geçilmesi, ortak süt sağım üniteleri kurulması gerekiyor. Köylerdeki insanlar para kazanırlarsa şehir esnafı da para kazanır.  


* “Kırklareli’nin bu kadar çiftlik kapasitesi var mıdır?”


Kırklareli’nin haricinde Trakya’nın hiçbir yerinde bu kadar çiftlik kurulmuyor. Edirne’de Tekirdağ’da, Çorlu’da, Çerkezköy’de ve Trakya’nın tamamında Kırklareli’de olan çiftlikler kadar çiftlik yok. Neden Kırklareli’de bu kadar çok çiftlik var? Kırklareli’de çiftlik kurmak, bu çiftliklere ruhsat almak bu kadar kolay mı bilemiyorum. Ben bunlara anlam veremiyorum. Kırklareli’nin bu kadar kapasitesi var mıdır? Bir kere bunun Tarım İl Müdürlüğü tarafından iyi analiz edilmesi lazım. Bu hayvanların gübreleri, sidik asitleri ne olacak ve bu hayvanların Kırklareli’ne faydası yada zararı olacak mı? Bu araştırmaları yapmak lazım.


* “Burada köylüye de çok kızdım”


Bankalar çiftlik kurmak için ‘0’ faizli kredi veriyor. Bütün Türkiye ayağa kalkmış ve krediyi kullanmak için mücadele ediyor. Maalesef bu krediyi Kırklareli’de kullanan çiftçi sayısı çok az. Türkiye geneline baktığınız zaman son sıradan ilk 10’un içerisindeyiz. Böyle cazip bir krediyi biz nasıl kurmadık. Yetkililer bu konuda nasıl öncülük yapmadı. Mesela Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 5 bin adet yurt dışından damızlık hayvan getirdi. Edirne’deki hayvancılara dağıttı peki biz neden yapmadık. Biz bu krediyi Kırklareli’deki köylülere anlatamadık. Trakya’nın köylüsü dürüsttür, borçtan korkar. ‘alayım yarın öderim’ demez. Geçmiş yıllardaki kredi korkusunu üzerlerinden atamamışlar.


* “Vekil Gürşan hayvancılığa el attı”


Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli Milletvekili Av. Şenol Gürşan, Kırklareli’de hayvancılığa kafayı taktı. Hayvancılığın bu vahim durumunu düzelmek için çalışmalar yapıyor ve her şeye olduğu gibi hayvancılığa da el attı. Bu işler en kısa zamanda düzelecek. Kafasındaki planları uygulanması için çalışıyor” şeklinde konuştu. (ue)