Kırklareli’de “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı

Kırklareli’de “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı

Kırklareli’de “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı

Kırklareli’de “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı

Kırklareli’de “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı
28 Aralık 2011 - 09:34

Kırklareli Hardaliyesi “Harde” markası ile Türkiye gündeminde







* Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi; “Eğer bir marka olacaksak, Kırklareli’ni hardaliye şehri yapacaksak daha fazla bizlere iş düşüyor ve daha fazla bu konu üzerinde yoğunlaşmak istiyoruz” dedi.


HABER MERKEZİ


Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde 27 Aralık 2011 Salı günü saat 14.00’da “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli” yapıldı.


Panelde bir konuşma yapan Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli’deki hardaliye üretiminin yeterli olmadığını ifade ederek, hububat için ayrılan tarlaların Meyveciliğe ve Bağcılığa ayrıldığı zaman çok daha kazançlı olunacağını belirtti.


Çebi, hardaliye fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek;


“İlimizin tarımsal alanına baktığımız zaman 265 bin hektarlık alan içerisinde üzüm üretimi yok denecek kadar azdır. Ama geçmişe baktığımızda Kırklareli üzün beldesi olarak anılır, hastalıklardan ve çeşitli diğer nedenlerden dolayı sökülen üzümlerin yerine yenisi dikilmemiştir. Yerine ya ayçiçeği ekilmiş, ya da buğday tarlası haline getirilmiştir. Kırklareli’de 5 bin 400 dekarlık alanda üzüm üreterek hardaliye konusunda üretim yapmak istiyoruz, ama bu kadar alan çok yetersizdir. Özeli idare ile gerçekleştirmiş olduğumuz meyvecilik projesi kapsamında 400 dekarlık bir alan için 60 bin 800 bağ çubuğu alarak dağıtımları yaptık ve dikimleri gerçekleştirildi. Ama bu yeterli değildir. Eğer bir marka olacaksak, Kırklareli’ni hardaliye şehri yapacaksak daha fazla bizlere iş düşüyor ve daha fazla bu konu üzerinde daha yoğunlaşmak istiyoruz. Kırklareli’de bir marka haline gelmemiz için çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Şuanda 4 bin 100 ton kadar güzel üzümle Türkiye’nin tanıtımına sunduğumuz zaman bu üretimin çok az miktarda olduğunu herkes görecektir. Çünkü bu kadar miktar yaklaşık 700 dekarlık bir alanda yapılan sofralık üzüm bile yetmemektedir. Dışarıdan üzün gelerek burada hazırlanmaktadır. Bunun için fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Hububat için ayırmış olduğumuz tarlaları meyveciliğe, bağcılığa ayırırsak çok daha çok daha kazançlı olacağınız kesindir” dedi.


Kırklareli Üzüm Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Korur ise, Hardaliye’nin Kırklareli’nin en önemli markası olduğunu vurguladı.


Üretimlerin “Harde” markası adı altında yapılacağını belirten Korur, yaptığı konuşmasında şunları söyledi;


“Uzun bir yolculuğa çıkmıştık 2006 yılında. Uğraşı içerisine girdik ve devlet destekli projeyi gerçekleştirmek yerine hardaliye, üzün ve bağcılıkla uğraşan kişilerin taşın altına elini koymasıyla önemli bir görevi yerine getirdiğimizin mutluluğunu yaşıyoruz. Hardaliye Kırklareli’nin en önemli markası. Markamızı tescil ettirdik ve birliğimizi çalıştırabilme aşamasına getirdik. Ama bizim her zaman büyüklerimizin ve de bu meslekte iştigal edenlerin desteklerine ihtiyacımız var. 2006 yılında çıktığımızı uzun yolculuğun meşakkatli kısmını bitirmiş olduğumuz için bunun keyfini yaşıyoruz. Üretimler ‘Harde’ markası altında yapılacaktır.”


Yapılan açılış konuşmalarının ardından “Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli”ne geçildi.


Panelin oturum başkanlığını da yapan Kırklarez li Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar “Kırklareli’de Yeni Bir Tat Hardaliye” konusunda,  Araştırmacı Gazeteci Yazar Nazif Karaçam “Hardaliye’nin Tarihçesi” konusunda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Timuçin Alptekin “Gıda Mevzuatında Hardaliye” konularında çeşitli bilgiler verdi.


Araştırmacı Gazeteci Yazar Nazif Karaçam, hardaliye’nin tarihçesi hakkında yaptığı sunumunda, Atatürk’ün Kırklareli Belediyesi’ne ziyareti sırasın kahve ikramının ardından hardaliye ikram edildiğini ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından beğeni ile karşılandığını söyledi.


Ulu önder Atatürk tarafından büyük bir beğeni toplayan hardaliyenin, Kırklareli’nin Milli İçeceği olması gerektiğini ifade ettiğini söyleyen Karaçam;


“Kırklareli’nin ekonomisini sosyal hayatını yakından ilgilendiren bir olayı değerlendireceğiz. 1960’lı yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişi üzerinde araştırma yaparken Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürü Süleyman Önel ile görüşüyordu. Mustafa Kemal belediyeyi ziyaret ettiği sırada kendisine kahvenin ardından, hardaliye ikram edilmiş ve ilk kez o zaman hardaliye ismini duymuştur. Çünkü köyden gelmiş bir aydın olarak, hardaliyenin ne olduğunu bilmiyormuş. Mustafa Kemal hardaliyeyi içince onun çok önemli bir meşrubat olduğunu ve ulusal meşrubat haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Hardaliye’nin yapıldığı üzerine bilgi aldı. Kırklareli’nin tanıtımında, ekonomisinde ve gıda piyasasında çok önemli gıda maddesi olduğunu meşrubat olduğunu tespit etti” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından panelistlere plaket takdim edildi.


“Geçmişten Günümüze Hardaliye Paneli”ne; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, hardaliye üreticileri ve Kırklareli halkı katıldı. (ue)