Kırklareli “Tek Rumeli” ile ekranlara taşındı

Kırklareli “Tek Rumeli” ile ekranlara taşındı

Kırklareli “Tek Rumeli” ile ekranlara taşındı

Kırklareli “Tek Rumeli” ile ekranlara taşındı

Kırklareli “Tek Rumeli” ile ekranlara taşındı
27 Ocak 2012 - 09:39

Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın Ocak ayı Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında “Tek Rumeli TV’den canlı olarak “Balkan Göçü 100. Yılı ve Türkülerle Rumeli Programı” gerçekleştirildi.




HABER MERKEZİ





25 Ocak 2012 Çarşamba günü saat 20.00’da başlayan, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan programın sunuculuğunu Kırklarelili Sanatçı Faruk Yılmaz gerçekleştirdi.


Katılımın yoğun olduğu programda ilk olarak Faruk Yılmaz üç mükemmel Kırklareli yöresi türküsü seslendirerek programı açtı. Faruk Yılmaz, seslendirdiği eserlerin ardından bir açılış konuşması yaparak, salonda bulunan herkese Trakya şivesi ile “Abe hepiciniz hoş geldiniz” şeklinde hitap etti.


Sanatçı Faruk Yılmaz konuşmasının devamında şunları kaydetti;


“İnsanın kendi memleketinde oluşu bir başkadır. Balkan Göçü’nün 100. yılı hatırasına Kırklareli Belediye Başkanımız Sayın Cavit Çağlayan’ın kıymetli destekleri ile “Türkülerde Rumeli” programımız bu güzel salonda huzurlarınıza geliyor. Yaklaşık 3 saat canlı yayın ile Tek Rumeli televizyonu ekranlarında sevgili izleyicilerimizi birbirlerine bu ekranlardan kavuşturacağız. Güzel türkücükler söyleyeceğiz. Bu programımızın bir amacı da Kırklareli’mizi bütün dünyaya TV ekranlarından tanıtmaktır.”


Daha sonra Kırklareli’nin görüntülerinden oluşan 5 dakikalık kısa bir film izletildi.


Program süresince programa canlı telefon bağlantıları ve SMS’ler ile eşlik eden izleyiciler oldu.


İlk olarak Kırklareli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından Kırklareli yöresine ait “Damat Tıraşı” ile “Gelin Kınası” canlandırması yapıldı.


Program süresince sadece programda Kırklarelili sanatçılar sahne aldı. İlk olarak Ali Sert sahne aldı.


Programın devamında CHP Kırklareli Milletvekilleri M. Siyam Kesimoğlu ve Av. Turgut Dibek programa gönderdikleri telgraflar ile katıldı. 


* “Zurna olmaz ise Trakya olmaz”


Programda Kara Hüseyin lakabı ile bilinen Hüseyin Ihnalı’nın oğulları sahne alarak davul zurnaları ile çok kısa bir konser verdi.


Faruk Yılmaz, Kara Hüseyin’in oğullarına verdikleri kısa konserden dolayı teşekkür ederek; “Zurna olmaz ise Trakya olmaz balkanlar olmaz, iyi ki bu zurna sanatını devam ettiriyorsunuz.” dedi.


Programda daha sonra “Balkan Göçü” ile ilgili bir film izletildi. Ardından Faruk Yılmaz Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’ı sahneye alarak kısa bir sohbet gerçekleştirdi. 


Faruk Yılmaz Başkan Çağlayan’ın “Atatürk” imzalı kravatına dikkat çekti. Bu hareketinden dolayı Başkan Çağlayan salondaki izleyicilerden büyük alkış aldı.


* “Tek Rumeli’ye teşekkür ediyorum”


Başkan Çağlayan bir konuşma yaparak şunları kaydetti; 


“Öncelikle Faruk Yılmaz arkadaşımıza Kırklareli’ne hoş geldiniz diyorum. Tek Rumeli ekibine de hoş geldiniz diyorum. Tüm katılımcılara ve ekran başındakiler hoş geldiniz diyorum.


Yıl 2012, Balkan Göçü’nün 100. yılı, bu sosyal bir olay, böyle bir 100. yıl kutlamasının “Türkülerde Rumeli” programı eşliğinde kutlamak gerçekten bizleri mutlu etti. Sizlerin katkıları ile böyle bir programı gerçekleştiriyoruz. Sizlere teşekkür ediyorum.


* “Kırklareli’nin özyapısı göçmen kenti olmasıdır”


Kırklareli 100 yıl önceki göçmen vatandaşlardan oluşuyor. Çok sayıda muhacir var. Kırklareli’nin özyapısı göçmen kenti olması, bu nedenle Balkan Göçü’nün 100. yıl anısına böyle bir program organize ettik.


Göçmen olmanın zorluları var. Bizler bunu eskilerden dinledik. Gerçekten acı anılar var. Evlerini, yakınlarını terk edip göç edenler vatandaşlar var. Çok uzun yollar aşarak Türk topraklarına ulaşanlar var. Göç sırasında çeşitli şekillerde zarara uğrayanlar ölenler var. Göç sonrası Türkiye’nin her yerine göçmeler yerleşmiştir. Tüm göçmenlere ataları göçmen olanların hepsine sevgi ve saygılarımızı yolluyoruz.”


* “Sosyal aktivitelere önem veriyoruz”


Başkan Çağlayan konuşmasının bir bölümünde Kırklareli’den bahsederek şunları kaydetti;


“Kırklareli insanı eğitimli, güler yüzlü, sevecen ve hoşgörülü bir yapıya sahiptir. Kırklareli Belediyesi olarak vatandaşların daha mutlu yaşamaları için çeşitli sosyal aktiviteler ve organizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonrada çalışmaya devam edeceğiz.


Kırklareli’nin en önemli tanıtılacak ürünü süt ürünleri, Kırklareli’nin peyniri ve yoğurdu çok güzeldir. Köftesi’nin lezzeti de sınırları aşmış durumda, son dönemde üzüm ürünleri ile ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Eskiden beridir bilinen lezzet olan Hardaliye’nin milli bir içecek olması için çalışmalarımız sürüyor.”


* “İnşallah bir daha “Balkan Göçü” yaşamayız”


Faruk Yılmaz Kırklareli’de yetişen ve sonsuzluğa uğurlanan sanatçıların heykellerinin yapılmasına dikkat çekerek esprili bir dil ile “İnşallah biz daha ölmeyiz de bizim heykelimizi yapmazsınız.” ifadesini kullandı, hayatta olan sanatçılar için ise isimlerinin sokaklara verildiğini söyledi. Kırklareli’nin sanat ve kültür şehri olma yolunda emin adımla ile ilerlediğini belirten Faruk Yılmaz, bunun da belediye öncülüğünde yapıldığı için Başkan Çağlayan’a teşekkür etti.


Faruk Yılmaz; “İnşallah bir daha “Balkan Göçü” yaşamayız. İnşallah güzel günler ve barış içinde günler yaşarız.” dedi.


Daha sonra Başkan Çağlayan programın anısına sanatçı Faruk Yılmaz’a bir plaket hediye etti. Ardından Kırklareli Belediyesi Halkoyunları Ekibi sahne alarak “Kırklareli Yöresi” oyunlarının bir bölümünü sergilediler. Gösteri sonrası Faruk Yılmaz, eğitmen Birol Şahiner’i sahneye davet etti.  Faruk Yılmaz halk Oyunları Eğitmenleri’ne seslenerek; “Halk oyunlarında özümüzden sapmaya başladık. Halk oyunu eğitmenlerine sesleniyorum özümüzü bize geri verin.” dedi.


* Halkoyunlarındaki özümüz araştırılacak


Birol Şahiner ise bu konuda bir konuşma yaparak; “Halk oyunlarının araştırılması ile ilgili proje çalışmamız var. Halk oyunlarımız balkanlardan gelen insanlar ile mevcut kültürün birleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Yıllar geçtikçe halk oyunları dejenere olmaya başladı. Bunun için bir proje çalışması içindeyiz. Oyunlarımızı, giydiğimiz yöresel kıyafetleri ve müziklerin araştırılmasını bu proje ile yapacağız. Bu araştırmanın yapılmasını için bize öncülük eden Belediye Başkanımız Cavit Çağlayan’a teşekkür ediyoruz. İnşallah inebildiğimiz kadar özümüze ineceğiz.” dedi.


Programda Kırklarelili sanatçılardan Mehmet Bulun, Mehmet Budak, Cüneyt Kayat, Eşref Kara, Meral Bozkurt sahne aldı. Programın kapanışını muhteşem sesi ve Türküleri ile Faruk Yılmaz gerçekleştirdi.


Gerçekleşen Balkan Göçü 100. Yılı ve Türkülerle Rumeli Programı’na Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Eşi Figen Çağlayan, Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Eşi Julide Başkur, Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, bazı kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş iştirak etti. (cs)