Kırklareli Tabip Odası’nın Geleneksel Tıp Balosu yapıldı

Kırklareli Tabip Odası’nın Geleneksel Tıp Balosu yapıldı

Kırklareli Tabip Odası’nın Geleneksel Tıp Balosu yapıldı

Kırklareli Tabip Odası’nın Geleneksel Tıp Balosu yapıldı

Kırklareli Tabip Odası’nın Geleneksel Tıp Balosu yapıldı
17 Mart 2014 - 11:47 - Güncelleme: 17 Mart 2014 - 12:30

Kırklareli Tabip Odası tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” dolayısıyla “Geleneksel Tıp Bayramı Balosu” düzenlendi.

 


HABER MERKEZİ
Kırklareli Tabip Odası tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” dolayısıyla “Geleneksel Tıp Bayramı Balosu” düzenlendi.
14 Mart 2014 Cuma günü saat 20.00’de Royal Bilgiç Hotel’de düzenlenen baloya; CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, CHP Kırklareli Milletvekili ve Kırklareli Belediye Başkan Adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu, eski CHP Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış, CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, Kırklareli Tabip Odası Başkanı Halil Muhacir ile Oda Üyeleri ve aileleri katıldı.
Programın açılışında konuşma yapan Oda Başkanı Muhacir, her geçen gün sorunlarının arttığını ve bu yıl ki Tıp Bayramı’nı buruk kutladıklarını belirterek şunları kaydetti:
“Her geçen gün sorunlarımız artıyor. 2014 Tıp Bayramı’nı buruk kutluyoruz. Anadolu, binlerce yıldır, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle birçok bilim dalının yanı sıra tıp da bu topraklarda gelişmiştir.
İstanköylü Hipokrates, Bergamalı Galen, Bursalı Asklepiades, Efesli Soranus, Kayserili Areteaus, Mahmut Şirvani, Şerafeddin Sabuncuoğlu, Mustafa Behçet Efendi bu topraklarda yaşamış, tıp insanlarıdır. Kayseri Gevher Nesibe, Sivas Keykavus, Divriği Turan Melik, Çankırı Atabey Ferruh, Kastamonu Ali Pervani ve Amasya Darüşşifası Selçuklu Dönemi’nin önemli Tıp Merkez ve Tıp Okulları’dır. Osmanlı Dönemi’nde bunlara, Fatih, Süleymaniye, Atik Valide, Sultan Ahmet, Bursa Yıldırım Darüşşifası eklenmiştir. İlk kez Tıp Eğitimi’nin Türkçe yapıldığı okul olması nedeni ile Bursa Yıldırım Darüşşifası ayrı bir öneme sahiptir. Modern anlamda ilk Tıp Okulu (Tıbbiye-i Amire), 14 Mart 1827'de II. Mahmut Dönemi’nde açılmıştır. Bu nedenle bu tarih, ülkemizde Tıp Eğitimi’nin modernleşmesinin başlangıcı olarak kabul edilir. 1. Dünya Savaşı sonrasında 1918’de İstanbul’un işgali sırasında İngiliz askerlerince, karargâh yapmak üzere, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye el kondu. Bunun üzerine tıp öğrencileri, Hikmet, Yusuf, Kazım İsmail, Sırrı ve Müfit, İngiliz işgalini protesto etmek ve işgale karşı çıkmak amacıyla, öğrencileri toplantıya çağırdılar. Toplantı Tıp Okulu’nun açılışının 92. Yıldönümü’nü kutlamak amacıyla gerçekleştirildi. Toplantı öncesi Tıp Okulu’nun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı asıldı. Toplantıda Tıphane-i Amire’nin açılışı anıldı ve işgal protesto edildi, İngiliz askerleri toplantıyı şiddet kullanarak dağıttı (bu sırada biber gazı kullanıldı mı, bilmiyoruz) çok sayıda öğrenci tutuklandı. Cumhuriyet’in ilanından sonra, Tıp Bayramı 1929-1937 yılları arasında ilk kez Türkçe Tıp Eğitimi’nin başladığı tarihe atfen 12 Mayıs günü kutlandı. 1938 yılından itibaren, Tıphane-i Amire’nin 1827’deki açılış günü olan 14 Mart'ta Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır, iyi hekimliği ilke kabul etmiş, toplumun yararını ön planda tutan, yurtsever hekimler için ise 1919 14 Martı’nı anımsatan emperyalizme karşı mücadele günüdür. Günümüzde emperyalistler ülkeleri işgal etmiyorlar. Ancak ekonomik, ideolojik, kültürel olarak hegemonyaları sürüyor. Reform, dönüşüm adıyla tüm toplumu ve alanları başkalaştırıyorlar. Buna neoliberalizm ve küreselleşme adını veriyorlar. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaşadığımız, hekimliğin teknisyenliğe dönüşümü, hekimlik sanatı, iyi hekimlik kavramının yitirilmesi, ekonomik ve özlük haklarımızın kaybı, mesleki özerkliğimizi kaybetmemiz, etik değerlerin ve hastanın yararının ön planda tutulmasının yerini kar etme ve para kazanma mantığının alması, bu emperyalist, yeni adı ile neoliberal politikaların sonucudur. Bu haftayı, 14 Mart Tıp Haftası'nı, bir kez daha 1919'ların ruhu ile direnişe çevirmeliyiz.”
CHP Kırklareli Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu’da yaptığı kısa konuşmasında tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutladı.
Yapılan konuşmaların ardından mesleğinde 40 yılını dolduran; Dr. Abdullah Tuğrul, Dr. Ahmet Göncü, Dr. Erdinç Suavi Tınmazoğlu, Dr. Ertuğrul Küçüktürk, Dr. Fahrettin Kaya, Dr. Faik Şener Ülgener, Dr. Fikri İdem, Dr. Ganime Serap Kavalcı, Dr. İsak Kohenhemsi, Dr. Mete Dikmen, Dr. Mustafa Akbulut, Dr. Naci Ardalı, Dr. Ömer Sözer, Dr. Refik Işıkalp, Dr. Şefika Selmin Akbıyık, Dr. Şehbender Öztürk, Dr. Şükrü Tüylek, Dr. Yılmaz Müftahi, Dr. Yüksel Ayer ile Dr. Zeki Paksoy’a plaketleri verildi. Geçce canlı müzik eşliğinde devam etti. (Savaş Eskici)