Kırklareli Söyleşerek ilerleyecek

Kırklareli Söyleşerek ilerleyecek

Kırklareli Söyleşerek ilerleyecek

Kırklareli Söyleşerek ilerleyecek

Kırklareli Söyleşerek ilerleyecek
26 Şubat 2010 - 09:12


 


Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Üniversitesi tarafından “Geçmişten Günümüze Kırklareli” Projesi kapsamında ortaklaşa olarak düzenlenen Kırklareli Söyleşileri’nin ilki 20 Ocak 2010 Çarşamba günü Kırklareli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. Kırklareli’de ilk defa yapılan bu etkinliğe başta Sivil Toplum Kuruluşları olmak üzere kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve vatandaşlar büyük ilgi göstererek Kırklareli için iyi bir şeylerin yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdi.
Bu proje kapsamında gerçekleştirilen Kırklareli Söyleşileri’nin 2’ncisi 27 Şubat 2010 Cumartesi günü Kırklareli Kültür Merkezi’nde saat 15.00’te yapılacak. İlk söyleşide olduğu gibi bu söyleşide de “Üniversite ve Şehir” konusu ele alınacak. Sempozyum ile taçlandırılacak olan söyleşilerin ikincisinde, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mete Tunçay katılacak.
Yapılacak olan söyleşide Üniversite’nin Kırklareli’ne neler kazandırdıkları, bundan sonra da nelerin yapılmasının gerek olduğu tartışılacak. Kırklareli ve Üniversite için büyük bir beyin fırtınasının yaşanacağı, katılımcıların soru ve önerileri ile Kırklareli’ne büyük katkı sağlanacak olan söyleşiye tüm Kırklareli halkı ücretsiz olarak katılabilecek
Entelektüel çalışmalara verilen önem aslında bugünümüze katkı sağlayacak ve aynı zamanda bizi ileriye taşıyacak faaliyetlerdir. Eğer bir topluluk veya beldeler bu tür kültürel faaliyetler gerçekleştiriyorsa bu topluluk geleceğe daha büyük bir umutla bakıyordur. Bütün beldelerde her yönde gelişme bekleniyorsa bu tür faaliyetlere yer verilmesi gerekiyor. Kırklareli halkının da entelektüel faaliyetleri sürdürmede bizlerle birleşmesi gerekiyor.
Zaten olayın tabiatı icabı şehrin üniversiteye, üniversitenin şehre yabancı kalması beklenemezdi. Mutlaka bu diyalog kurulacaktı, kurulması da gerekiyordu. Bu olumlu diyalogu Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu ile Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç kısa sürede kurarak eğitim seviyesi yüksek olan bu şehrin Üniversitesi ile daha da iyi yerlere gelmesi için çalışmalar başlattılar.
Kırklareli’nin insanları üniversiteden, onun biliminden, kültüründen, bilgisinden aydınlığından yararlanacak, etkilenip önündeki karanlığın sınırlarını zorlayacak, engelleri aşmanın öyle veya böyle aşmanın yolunu bulacaktır. Böylece dünyada çok örnekleri olan Üniversite şehri, şehir üniversiteyi meydana getirmiş olacaktır. Bu dayanışma ve etkileşim için her iki tarafın da hazır olduğu ilk olarak yapılan toplantının, gerçekleştirilen söyleşinin kalabalığından anlaşıldı.
Daha sık toplantılar, daha sık tartışmalar, daha çok araştırmalar, temaslar gerekecektir. Yalnız bu bağlamda üniversitenin ve şehir halkının Kırklareli’nin ne olmasına, ne olabileceğine karar vermiş olmaları gerekir. Kültür ve eğitimle mi yola devam edecek, sanayi ile mi kalkınmanın yolunu bulacak yoksa Sayın Vali Cengiz Aydoğdu’nun dediği gibi, Tarım, Meyvecilik ve Gıda Sanayi ile mi ilerlemeye yol bulacak. Bu noktada şehir halkı ile üniversitenin ortak bir noktada buluşması gerektiğini düşünüyorum.