Kırklareli sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli sorunları masaya yatırıldı

Kırklareli sorunları masaya yatırıldı
31 Ekim 2014 - 18:21





*22 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 12.00'de, Vilayet Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk Koyulması, Saygı Duruşu ve basın açıklaması ile başlayan TMMOB 60’ncı kuruluş yıl etkinleri dün düzenlenen Panel ve Kokteyl ile sona erdi 





HABER MERKEZİ


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin Kuruluşunun 60. Yılı etkinleri kapsamında "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" Paneli düzenlendi. 31 Ekim 2014 Cuma Günü saat 13.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Kırklareli’nin birçok sorunu masaya yatırıldı. Panelin açılış konuşmasını Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB) Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan yaptı. TMMOB’nin bundan 60 yıl önce 6235 sayılı yasaya göre kurulan bir Meslek örgütü olduğunu söyleyen Özkan, o günün koşullarında TMMOB’un ilk genel kurulunu 1954 yılında yapıldığını söyleyerek şunları kaydetti;  “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bundan 60 yıl önce 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı yasaya göre kurulan bir meslek örgütüdür. O günün koşullarında ilk Genel Kurulu’nu 18-22 Ekim 1954 yılında yaparak Türkiye’deki Mühendis ve Mimarların örgütlenmesi yolunda resmi anlamda ilk adım atıldı. Bütünlük anlamında diyorum çünkü daha Osmanlılardan bu yana Mühendis ve Mimarların değiş adlar değişik isimler altında örgütlenme çalışmalarında bulunduğunu biliyoruz. Tek vücut olarak ilk örgütlenme 2954 yılında 18-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Genel Kurulda hayat bulmuş oluyor. O gün için TMMOB’ye bağlı 10 Oda mevcuttu idi, üye sayısı ise 8 bin dolayındaydı. Bugüne baktığımızda 2013 yılı sonu itibariyle TMMOB’ye bağlı 24 Oda bulunmakta ve üye sayısı 450 bine yaklaşmıştır.” 


*Sorunlar masaya yatırıldı. 


Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB) Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erol Özkan’ın konuşmasını ardından Panelin Oturum Başkanı ve konuşmacılar tek tek tanıtılarak panele geçildi. "Kentsel Planlamaya Bakış ve Kırklareli Sorunları" konulu Panelde ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Kaya açılış konuşması yaptı. Kaya, konuşmasında şunları kaydetti; “Bu panelden beklentimiz öncelikle Kırklareli’nin kentleşme sürecindeki sorunlarını bir nebzede olsa tanımlaya bilmek ve bunlara planlama açısından ne kadar çözüm bulabiliriz, ne dereceye kadar sorunları çözebiliriz konusunda tartışacağız. Bu toplantıların devamlı olması da gerektiğini düşünüyorum çünkü planlamanın en önemli iki ilkesinden bir tanesi bu gibi toplantıların, katılımların güçlendireceğine inanıyorum.” 


*Kınalı; “bina kat sayısının artırılmasını istiyoruz” 


Panele konuşmacı olarak katılan Kırklareli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Selçuk Kınalı, Kırklareli’nin daha güzel yaşanabilir bir kent haline getirebilmek için 2012 yılında Kırklareli İnşaat Müteahhitler Derneği’ni kurduklarını söyledi. Kırklareli’nin deprem bölgesi olmamasından dolayı bina kat sayısının artmasını istediklerini söyleyen Kınalı yaptığı konuşmada şunları kaydetti;  “Kırklareli İnşaat Müteahhitler Derneği olarak 2012 tarihinde Kırklareli’de kurulmuş olan bir derneğiz. Derneğimizin kuruluş amacı Kırklareli’mizi inşaat Müteahhitleri olarak güzel, yaşanabilir, ülkemizde örnek gösterilen bir kent haline getirmek, sorunlarımızı Valiliğimiz, Belediyemiz, İmar Şehir ve Planlama Servisi, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Üniversitemizin İnşaat Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve bu konuda bizlere destek olabilecek Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak Platform çatısı altında hep birlikte çalışarak katkı sağlamaktır. KİM-DER olarak yönetime seçildiğimiz günden itibaren ilimizle ile ilgili üyelerimizden derlediğimiz sıkıntılarımızı not ederek çözüm üretmeye çalışmaktayız. İnşaat Müteahhitleri olarak sıkıntılarımızın hep bir noktada olduğunu gördük. Bu sıkıntılarımızı sıralamak gerekirse başta Belediye’mizin İmar Servisi işleminin elaman yetersizliğinden dolayı işlerin ağır işlemesi. İkinci olarak Kırklareli kentimiz bir deprem bölgesi değil 4’ncü kategoride bulunuyor, bu deprem bölgesi olmadığından dolayı biz inşaatçılar olarak kar yüksekliklerinin Kırklareli’de çok az tutulması 4 veya 5 katta tutulması, kat yüksekliklerinin artırılarak Müteahhitlere verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda yollarımızın ve kaldırımlarımızın geniş tutulmasını, yeni imar yapılacak alanlarda yolların ve kaldırımların geniş tutularak rahat yaşanabilir kent haline getirilmesini istiyoruz.”   


*Panel Kokteyle son buldu 


Selçuk Kınalı’nın konuşmasını ardından Cemal Gökçe (İnşaat  Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı), Yrd. Doç. Dr. Soner Yeler (Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı), Yrd. Doç. Dr. Melik BİRİK (Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi), Basri Gürel (Kırklareli Belediyesi İmar İşleri Müdürü) birer konuşma yaptı. Panelin ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin Kuruluşunun 60. Yılı etkinleri düzenlenen kokteyle son buldu. (Kadir Sinici)