Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

 Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor
26 Ağustos 2014 - 07:22

Kırklareli OSB altyapısıyla Türkiye'de örnek OSB'ler arasında yer almaktadır. OSB, katılımcılarına elektrik, Su, Doğalgaz, Kanalizasyon, Atıksu gibi temel altyapı konularında eksiksiz hizmet vermekte olup, 2014 yılı itibari ile toplam yatırım tutarı 1 milyar Dolar’ın üzerinde tesisler kurulmaya başladı. 2-2,5 yıl sürecek olan bu yatırım faaliyetleri ile 3 bin kadar yeni istihdam sağlayacak.







HABER MERKEZİ


Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) altyapısıyla Türkiye'de örnek OSB'ler arasında yer alıyor. OSB, katılımcılarına Elektrik, Su, Doğalgaz, Kanalizasyon, Atıksu gibi temel altyapı konularında eksiksiz hizmet vermektedir. Çevreye de duyarlı olan OSB'de atıksu arıtma tesisi mevcut olup, tesislerden çıkan evsel atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deşarj kriterlerine uygun hale getirilerek deşarj edilmektedir. Tamamlanan altyapı inşaatlar için Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan kredi kullanmayan Kırklareli OSB, bu konuda diğer Bölgelere örnek teşkil etmekte olup, 2014 yılı içerisinde 15000 m3 hacimli yeni bir arıtma tesisinin projelendirme çalışmaları tamamlanarak inşaat işlerine başlandı. Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ın himayelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının yaratılması amacıyla gerekli çalışmalar da başlatıldı.


2014 yılı içinde ileri teknoloji ile kurulacak olan Enerji, Gıda ve İlaç Sektörleri’nde büyük ölçekli 5 tesisinde inşaat faaliyetleri hızla devam etmekte olup, yatırım tutarları 1,5 Milyar Doları geçiyor. Bugün itibariyle, OSB'de 83 adet sanayi parseli bulunuyor. Mevcut sanayi parsellerinden 56 adedinin müteşebbislere tahsis işlemleri tamamlandı. Tahsisi tamamlanan sanayi parsellerinde başta İlaç, Gıda, Tekstil (Konfeksiyon), Alüminyum Profil İmalatı Sektörleri’nde olmak üzere 26 adet sanayi tesisi üretim faaliyetini, 2 adet sanayi tesisi makine montaj faaliyetini, 7 adet sanayi tesisi inşaat faaliyetini sürdürmekte olup, 10 sanayi tesisi de projelendirme aşamasındadır.


Bu yatırımların büyük bir miktarı Avrupa Birliği’ne ihracat sebebiyle kurulmakta olup, gerek Balkan Ülkeleri ve gerekse Avrupa Birliği Ülkeleri ile ilimiz ekonomik faaliyetlerini de bir adım öteye yükseltecektir. İstihdamda kalifiye eleman ihtiyacı olacak olan bu tesisler özellikle üniversite bitiren gençlerimizin Mühendislik ve Fen Bilimleri Alanları’nda meslek sahibi olan gençlerimizin ilimizi terk etmesini önleyecektir. Bu tesislerin faaliyete geçmesi ile birlikte AR-GE Tesisleri de Kırklareli Üniversitesi ile işbirliği içerisinde olacaktır. Diğer Avrupa Birliği Ülkeleri’nin gelişmiş şehirlerinde olduğu gibi Kırklareli il merkezinde de bu tesislerin oluşturduğu yeni istihdam profiline göre ihtiyaçlar ortaya çıkacak ve şehrimizin gelişmesine katkı sağlayacak.   


Kırklareli OSB altyapısıyla Türkiye'de örnek OSB'ler arasında yer almaktadır. OSB, katılımcılarına Elektrik, Su, Doğalgaz, Kanalizasyon, Atıksu gibi temel altyapı konularında eksiksiz hizmet vermektedir. Çevreye de duyarlı olan OSB'de atıksu arıtma tesisi mevcut olup, tesislerden çıkan evsel atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deşarj kriterlerine uygun hale getirilerek deşarj edilmektedir. Tamamlanan altyapı inşaatlar için Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan kredi kullanmayan Kırklareli OSB, bu konuda diğer Bölgelere örnek teşkil etmektedir.


* Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ni tanıyalım


Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi 23.12.1990 tarih ve 20734 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1991 yılı Yatırım Program Kararnamesi'nde yer alarak gerçekleşme yoluna girdi. Kesin yer seçimi 07.09.1993 tarihinde yapılarak, Merkez İlçe Kızılcıkdere Köyü Düzyol Mevkiinde, OSB alanı olarak seçilen 93 hektarlık alan 04.07.1994 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı'nca onaylanmıştır. OSB'ye yönelik yoğun talep üzerine 1995 ve 1996 yıllarında yapılan çalışmalarla OSB alanının 100 Hektardan 400 Hektara yükseltme çalışmaları 1996 yılında sonuç vermiş, İlave 273 hektarlık alan, Devlet Planlama Teşkilatı'nca onaylandı. 24.01.1997 tarih ve 22887 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yatırım Program Kararnamesi'nde OSB alanı 400 hektar olarak yayınlanmıştır. 100 hektarlık I.Etap alanın Altyapı İnşaat İşleri ihalesi 1996 yapılarak altyapı imalatlarına başlanmıştır. 273 Hektarlık II. Etap alanının Altyapı İnşaat İşleri İhalesi ise 2003 yılında ihale edilerek hızla imalatına başlandı. Müteşebbislere yapılan tahsislerle birlikte I.Etap alanın altyapı işleri kısa sürede tamamlanarak, kesin kabulü 30.11.2006 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylandı.