Kırklareli Muhtarları Orta Avrupa'da

Kırklareli Muhtarları Orta Avrupa'da

Kırklareli Muhtarları Orta Avrupa'da

Kırklareli Muhtarları Orta Avrupa'da

Kırklareli Muhtarları Orta Avrupa'da
23 Eylül 2013 - 09:44

Kırklareli Merkez İlçe Ve Kofçaz ilçesine bağlı  bazı Köylerin Muhtarları, ihtiyar kurulu üyeleri ve Muhtarlarca tespit edilen kişilerin katılım ile Kırklareli Merkez İlçe Muhtarları Dernek Başkanlığı......




HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez İlçe Ve Kofçaz ilçesine bağlı  bazı Köylerin Muhtarları, ihtiyar kurulu üyeleri ve Muhtarlarca tespit edilen kişilerin katılım ile Kırklareli Merkez İlçe Muhtarları Dernek Başkanlığı ve Kırklareli Valiliğince organize edilen Orta Avrupa ülkelerinden Sırbistan, Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ile Slovakya’ya düzenlenen  gezi, masrafları katılımcılar tarafından karşılanmak üzere 09-15 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 


Muhtarların ve katılımcıların bilgi ve görgülerini arttırmak, Osmanlı İmparatorluğunun izlerini taşıyan tarihi, kültürel, turistik yerleri ziyaret etmek, mevcut tarih ve kültür varlıklarını görmek, tarih kültür ve turizm zenginlikleri ile İlimizdeki yerleşimlerde bulunan ayni türden varlıkların korunması, bakımı ve turizm amaçlı kullanımı konularında değerlendirme yapmak, ayni zamanda buralardaki mahalli idarelerin (köylerin) çalışmaları ile ilgili bilgi edinmek amacıyla köy bütçelerinden herhangi bir ödemede bulunmaksızın harcamaların tamamen kendilerinden karşılanmak üzere gerçekleştirilen gezi amacı doğrultusunda tamamlanarak yurda dönüş sağlanmıştır.


 09.09.2013 günü 18.30 da Kırklareli’den hareket eden grup Kapıkule sınır kapısından geçerek Bulgaristan’ın ardından  Sırbistan’ın Niş Kentine ve başkenti Belgrad’a gelerek rehber eşliğinde Osmanlı donanmasının ikmal merkezlerinden Belgrad kalesi, Kale meydanı ve Taş Meydanı gezdi. Ardından Sava Katedrali gezilerek Belgrad’ta dört saatlik bir mola ve öğle yemeği ardından Subotica Macaristan gümrük işlemlerini takiben Szeged üzerinden Tuna’nın incisi Budapeşte’ye varıldı. Panaromik gezinin ardından akşam yemeği yenilerek ikamete ayrılan otele yerleştiler.


 Gezinin ikinci günü Budapeşte’de marşlara ve şiirlere konu olan Estergon, subaşı durak, Mehterin kösünü gümbürdettiği Estergon kalesi ile üzerine sonrada inşa edilen Macaristan’ın en büyük katedrali Estergon Basilikası gezildikten sonra Slovakya’ya geçilerek Rönesans atmosferinde yenilen yemeğin ardından elişi örgüler, kristal, porselen ürünler ve çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Estegrom, Vizegrad, Szetendre kasabaları gezildi. Estergon kalesinde Türk Bayrağı açılarak İstiklal Marşının söylenmesi ayrı bir güzellik yarattı. Ayrıca öğle yemeğinde ekmekten oluşan taslarda içilen çorbanın keyfi bir başka güzellik sunuyordu.


 Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de geçen iki günün ardından Avusturya’nın Başkenti Viyana’ya geçildi. Burada öğrenim gören katılımcılardan Zeki Kılıç’ın oğlu Alper Kılıç kafilemize katıldı. Panoromik şehir turu gerçekleştirilerek ünlü bir saat olan Ankeruhr, Sanat Müzesi, Opera Binası, Antik müzeler, Holfburg Sarayı, Parlemento Binası, Belediye Sarayı, Belvedere Sarayı gezildikten sonra serbest zaman değerlendirildi. Avusturya’da gerçek Avrupa kültürünün kendini gösterdiği hissedildi.


Sabah Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag’a hareket edilerek varışın ardından yapılan şehir gezisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Prag Kalesi, St. Vitus Katedrali, Dünyaca ünlü yazar Kafka’nın evi, Eskişehir Meydanı ve Astronomik saat kulesi gezilen yerler arasında idi. Muhteşem turun ardından ertesi gün Karlowy Vary turu sonucu alış veriş yapmak üzere serbest zaman değerlendirildi.  Burada da dünyaca ünlü kristal ve porselenlerin hediyelik eşyaların alışverişi gerçekleştirildi. Karlowy Vary deki sıcak su kaynakları gezildi, değişik fotoğraflarla belgelendi.  Son gün tekrar Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden dönüş gerçekleştirildi. Dönüşte Ürünlü’den geçerken Ürünlü Muhtarı Musa DALOĞLU’nun son çay molasının köylerinde verilmesini ve çayları kendisinin ikram etmek istemesi katılımcıların yorgunluğunu biraz üzerinden attı. Bu nazik davet kafile tarafından memnuniyetle karşılandı. Ayrıca bazı Muhtarlarımızın gündüz gezilerde ihtiyacı gidermek amacıyla getirdikleri, peynir, domates, karpuz ve üzüm çok makbule geçti. Böylelikle Muhtarlarımızın paylaşım arzularının geziye artı kattığını ifade edebiliriz.


 Muhtarların Orta Avrupa gezisine  İl Hukuk İşleri Müdürü Erhan TÜRKER, İl Mahalli İdareler Müdürü Alaeddin İKİCAN, İl Özel İdaresinden İnsan Kaynakları Şube Müdürü Esat ASLAN, Mali İşler Müdürü Engin MARMARA, İl Mahalli İdareler Şef V. Hüseyin ÖZKAN, Valilik Yazı İşleri Şefi Seyit DEMİREL, Kent Konseyi Başkanı Münür SAYGIN, Muhtarlar Derneği Başkanı Vedat DENGİZ,  Avukat Zeki KILIÇ, Araştırmacı Mustafa KARACA,  Arizbaba Köy Muhtarı Ali ÖZKAN, Asılbeyli Köy Muhtarı Yaşar AKSOY, Bayramdere Köy Muhtarı Kemal GÜNDÜZ, Erikler köy Muhtarı Bülent İNAN, Eriklice Köy Muhtarı Güngör DİNÇKAN, Çukurpınar Köy Muhtarı Halil TUFAN, Demircihalil Köy Muhtarı Hüseyin TİRYAKİOĞLU, Dereköy Muhtarı Remzi KASAP, Deveçatak Köy Muhtarı Cemal ATA, Karıncak Köy Muhtarı Hüseyin TURAN, Kayalı Köy muhtarı Recai ÇETE, Kızılcıkdere Köy Muhtarı Hasan GÖRGÜNER, Paşayeri Köy Muhta V. Recai GÖNÜLTAŞ, Ürünlü Köy muhtarı Musa DALOĞLU, Yündolan Köy Muhtarı Şevki ATKAN, Kocatarla Köy Muhtarı Nurettin KAYNAK, Malkoçlar Köy Muhtarı Mustafa AYDOĞDU, Beyci Köy Muhtarı Hakkı BODUR, İhtiyar Kurulu Üyelerinden ve Muhtarlar tarafından belirlenen Kızılcıkdere Köyünden Hüseyin ARSLAN, Mustafa Birkan TEKE, Kadıköy’den Ahmet UÇARKUŞ,Bayramdere Köyünden Sami SOYSAL, İnece Kasabasından Mustafa ERCAN, Hasan ERCAN, Erikler Köyünden Süleyman AKGÜL, Altan CAN, Paşayeri Köyünden Recep DEVECİ, Kayalı Köyünden Mustafa YENİ, Karahamza Köyünden Muammer TÜNEL, Malkoçlar Köyünden Şemsi GÜLTEKİN , Karıncak Köyünden Necati BUĞDAY, Beyci Köyünden Enver KARANFİL, Dereköy’den Gülhan KASAP katılmışlardır. (Serkan Koçtürk)